Clement Ader Kimdir? Fransız Mucit ve Mühendisin Hayatı ve Buluşları

0
Advertisement

Clement Ader Kimdir ve neyi bulmuştur? Fransız mucit ve mühendis Clement Ader hayatı, biyografisi, buluşları, çalışmaları hakkında bilgi.

Clement Ader

Clément Ader (4 Şubat 1841, Muret, Fransa – 5 Mart 1926, Toulouse), kendi kendini yetiştirmiş Fransız mühendis, mucit ve havacılık öncüsüdür.

Clement Ader

Kaynak: commons.wikimedia.org

Ader, 1870’de masrafları kendisine ait olmak üzere bir balon inşa etti. 1873’te dikkatini havadan ağır uçuşa çevirerek, üzerinde bağlı uçuşlar yaptığı söylenen kanatlı bir “kuş” inşa etti. Ader, 1876’da Köprüler ve Yollar İdaresi’ndeki görevinden istifa ederek bir servet kazanmaya ve mekanik uçuş rüyasını sürdürmeye karar verdi. İlk itibarını, telefonun öncüsü ve mikrofondan genel seslendirme sistemine kadar uzanan iletişim cihazlarının mucidi olarak inşa etti.

İlk motorlu uçağı üzerindeki çalışmalar 1882’de başladı ve sekiz yıl devam etti. 11 Ağustos 1890’da Ader’e, Yunan rüzgar tanrısı (Aeolus) onuruna Éole adını verdiği buharla çalışan, kuyruksuz tek kanatlı uçağın temellerini kapsayan bir patent verildi. Altı hafta sonra, 9 Ekim 1890’da, havada yaklaşık 50 metre (165 fit) güçlü bir sıçrama gerçekleştirdi. Éole, sürekli veya kontrollü uçuş yeteneğine sahip değildi, ancak bu, bir insanı taşıyan elektrikli bir uçağın düz bir yerden kalkış yaptığı ilk olaydı. Ader’in Eylül 1891’de yaklaşık 100 metrelik (330 fit) ikinci bir sıçrama iddiası genel olarak kabul edilmiyor.

1892’de Savaş Bakanı, Ader’e yeni bir uçan makine inşa etmek için sonunda 650.000 franklık bir sübvansiyona dönüşecek olan ilk ödemeyi teklif etti. İlk tasarım olan Avion II, tamamlanmadan terk edildi. Avion III, 12 ve 14 Ekim 1897’de Satory’de dairesel bir pistte test edildi. Denemelerin resmi raporu, makinenin uçmadığını belirtti, ancak testlerin devam etmesini önerdi. Ancak Savaş Bakanlığı yetkilileri, yeterince gördüklerine karar verdiler ve daha fazla test için fon sağlamayı reddettiler.

Dokuz yıl sonra, Avrupa’daki ilk halka açık havadan ağır uçuşların heyecanının zirvesindeyken, Ader ilk kez Avion III’ü 14 Ekim 1897’de 90 metreden (300 fit) uçtuğunu duyurdu. Hayatta kalan tanıkların bir kısmı şimdi Avion III’ün tekerleklerinin kalktığını ve ardından “hemen hemen ardından” bir çarpışma olduğunu hatırlattı. Günün testinin bu muhteşem sonucu orijinal raporda göz ardı edilmiş olmasına rağmen, bazı havacılık tarihçileri uçuşla Ader’e kredi vermeye başladı. Dünya Savaşı’nın ardından, önde gelen Fransız havacılık tarihçisi Charles Dolfuss ve C.H. İngiliz meslektaşı Gibbs-Smith, Ader’in 1891 ve 1897’deki uçuş iddialarını destekleyecek çok az önemli kanıt olduğunu makul şüphenin ötesinde gösterdi.

Advertisement
Avion III

Avion 3, Kaynak: commons.wikimedia.org

Kaynak 2

Clement Ader; Fransız mühendisidir (Muret 1841-Toulosue 1925).

İlk uçuş denemeleriyle tanınır. Önce, bir insanı kaldırabilecek güçte bir uçurtma, tenekeden manivelalı bir velosipet, bir balon yaptı. Uçuş konusundaki denemeleri için gereken parayı bir an önce kazanabilmek için mesleği olan yol mühendisliğini bırakarak 1876’da Paris’e gitti. Elektrik alanındaki buluşları (mikrofon, teatrofon) kısa zamanda büyük ilgi görünce kazandığı parayla uçuş denemelerine girişti. Birçok deneyim ve çok sayıda havadan ağır uçuş aracı yapımından sonra uçan bir araç olan Eole’ü yaptı ve buna Avion adını verdi. Bu sözcük Fransızcada “uçak” karşılığı olarak kullanılmıştır. Bir yarasaya bu uçağın iki pervanesi ve beygir gücü başına üç kilo ağırlığında bir buhar motoru vardı. Bu uçakla 9 Ekim 1890’da yerden havalanarak 50 metreye kadar yükselebildiyse de güç yetersizliği yüzünden araç yere düşerek parçalandı. Bu deneme havacılıkta “uçakla ikinci uçuş” olması açısından çok önemlidir. Varını yoğunu bu uğurda harcayan Ader, daha sonraları devletin ve çevresinin ilgisizliği yüzünden denemelerini sürdüremedi. Fransızlar ona “uçakçılığın babası” adını verdiler.


Leave A Reply