Çocuğun Başını Yaralaması ve Çarpması

0
Advertisement

Çocuğun başını çarpması, vurması, yaralaması durumunda neler yapılmalıdır? Başta yara belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi.

Çocuğun Başını Yaralaması – Çarpması;

Çocuklar başlarını sık sık vururlar ve bu vakaların çoğunluğunda 10-15 dakika içinde çocuğun ağlamasının bittiğini, normal olarak oyununa devam ettiğini izleriz.Baştaki şişme ve baş ağrılarına sebep olan daha sert darbelerde ufak bir kesikten akan kan az bile olsa bir tehlike işaretidir. Dış görünümünde herhangi bir yaralanma işareti olmadığında çocuğunuz yalnızca hafif baş ağrısından şikâyetçi olabilir. Ayrıca baş dönmesinden şikâyetçi olursa, zaman zaman kendinden geçerse sersemlemiş görünürse, kusarsa bunlar başını vurması sırasında meydana gelen beyin sarsıntısından ileri geliyor olabilir. Beyin sarsıntısının belirtileri ilk saatlerde fark edilemeyebilir.

Muhtemel belirtiler

• Baş ağrısı.
• Şaşkın ve sersemlemiş bir hal.
• Uyuşukluk.
• Kendinden geçme.
• Sinirlilik hali.
• Kusma.
• Kulak ya da burundan kan veya akıntı gelmesi.

Ne kadar önemlidir?

Advertisement

Kendinden geçmeye, baş dönmesine veya kusmaya yol açan baş yaralanmalarına daima ciddi bir durum olarak bakmak gerekir. Çocuğunuzun darbeden sonra burnundan veya kulağından kan veya saman renkli bir akıntı geliyorsa olaya vahim bir vaka diye bakın. Bu belirtiler kafatasında çatlak ya da bir kırığın belirtileridir. Eğer bir kırık, çatlak ya da açık bir yara varsa, beyin zedelenmesi ihtimali yüksektir.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Çocuğunuz başının üzerine düşmüşse ya da başından herhangi bir darbeye maruz kalmışsa açık bir yara olup olmamasını dikkate almaksızın bir beyin sarsıntısı veya kafatası kırık/çatlağı belirtilerini izleyin. Hafif bir baş ağrısı dışında bütün belirtileri acil bir durum olarak nitelendirin ve çocuğunuzu en yakın ilkyardım servisine ulaştırın.

2) Çocuğunuz baş ağrısından şikâyetçi olmasına rağmen, genellikle canlı ve sağlıklı görünüyorsa bir saat kadar karanlık bir odada yatırın, ancak kendinden geçip geçmediğini daima yakından izleyin.

3) Çocuğunuzun başında kanayan bir yara varsa 10 dakika kadar ya da kanama duruncaya kadar bir tampon veya temiz bir mendille bastırın. Yara ufaksa yara alanını sabunlu su ile temizleyin temiz bir tampon koyun ve yaraya gerekli baskıyı sağlayacak şekilde bandaj yapın. Yara sivri, kertikli derin veya uzunsa yaranın dikilmesi için çocuğunuzu en yakın ilkyardım servisine götürün.

4) Kulak veya burunda bir akıntı varsa akıntıyı durdurmaya çalışmayın yalnızca buruna veya kulağa bir tampon koyarak akıntının emilmesini sağlayın. Çocuğunuzu en yakın ilkyardım servisine götürün.

Advertisement

Doktora başvurmalı mısınız?

Kısa bir süre için dahi olsa çocuk kendinden geçerse, kusarsa, şiddetli bir baş ağrısından şikâyetçi ise, burun ve kulaklarında akıntı varsa derhal doktora başvurun veya kendisini en yakın ilkyardım merkezine götürün. Solgunluk, iştahsızlık çocuğun davranışlarında belirgin bir değişiklik fark ederseniz aradan belirli bir zaman geçmiş bile olsa çocuğunuzu doktora götürün.

Doktor ne yapacaktır?

• Bir kafatası kırık ya da çatlağı ihtimali varsa kafatasının röntgeni alınır.

• Başka bir yarılma varsa yaralı bölgeyi uyuşturarak diker.

• Başka bir kırık belirtisi yoksa fakat çocuğunuz baş ağrısı ve baş dönmesinden şikâyetçi ise,doktor çocuğu hastaneye alıp durumunu takip eder.


Leave A Reply