Çocuğun Burnuna Yabancı Cisim Kaçması, Buruna Yabancı Cisimde İlk Yardım

0
Advertisement

Çocuğun yada bebeğin burnuna yabancı cisim kaçması durumunda ne yapılmalıdır? Belirtiler, önemi ve ilk yardım bilgileri nelerdir?

burun

Kaynak : pixabay.com

Çocuğun Burnuna Yabancı Cisim Kaçması

Çocuğunuzun burnunda yabancı bir madde varsa, bu madde çocuğunuz ya da bir oyun arkadaşı tarafından burna sokulmuş olabilir. Durum ilk başta fark edilmezse, iki veya üç gün sonra kanama başlar ya da burun deliğinden kanlı, kötü kokulu bir akıntı gelir.

Ne kadar önemlidir?

Eğer yabancı madde burundan kolaylıkla çıkarılabiliyorsa, ciddi bir vaka değildir ve başka tesirleri olmayacaktır. Ancak çocuğunuz yabancı maddeyi solunumla ciğerlerine almışsa durum ciddidir. Yabancı madde hava kanallarını kısmen bloke ederek solunum problemleri, nefes darlığı veya boğulmaya neden olabilir.

Muhtemel belirtiler

  • • Burun kanamaları.
  • • Burun deliğinden kanlı, kötü kokulu bir akıntı gelmesi.
  • • Burun üzerinde kırmızı, şiş, hassas bir alan.
  • • Çocuğunuzun nefesinde, bazen bozuk peynir kokusu gibi garip bir koku.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Çocuğunuz anlayacak yaşta ise, açık burun deliğini parmağıyla tıkamasını (veya bunu siz yapın) ve tıkalı olanı sümkürmesini söyleyin. Bu işlem yabancı maddeyi yerinden çıkarabilir. Küçük bir çocuğa bu işlemi yaptırmayın. Yabancı maddeyi nefes alarak yanlışlıkla hava kanallarına çekebilir. Başka bir yöntem olarak, çocuğunuzu sırt üstü düz bir yere yatırın ve yüzüne ışık tutun. Yabancı madde burun girişinin yakınında görülebiliyor ve yumuşak bir madde ise, onu cımbızla alabilirsiniz. Bu sırada cisim burun deliğinin derinliklerine doğru ilerlerse, dokunmayın. Çocuğunuzun solunum sorunu varsa, bu bir acil durumdur.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzun burnundaki yabancı maddeyi kolaylıkla çıkaramıyorsanız, derhal doktora başvurun ya da çocuğunuzu en yakın kliniğe götürün.

Doktor ne yapacaktır?

• Doktor forsepsle yabancı maddeyi çıkaracaktır. Çocuğunuz çok küçük ise ve sakin durmuyorsa, hastaneye götürülüp genel anestezi uygulayarak yabancı maddenin çıkarılması gerekebilir.

Advertisement

Siz nasıl yardımcı olabilirsiniz?

• Üç yaşından küçük bir çocuğun yutabileceği ya da burnuna sokabileceği büyüklükte oyuncaklar veya maddelerle oynamasını engelleyin.

Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlk Yardım

Daha çok küçük çocuklarda karşılaşılan tatsız bir olaydır. Deniz kıyısında oynarken burnuna kaçan kum tanecikleri ya da minik çakıl taşları veya deniz hayvanı kabuklarının kırıntıları bir süre sonra burunda sorun yaratır.

Burnuna yabancı cisim kaçan çocuk burnundan soluk almada güçlük çeker. Burnu şişmiş ye kızarmış olabilir. Burunda bir akıntı, bazen de kanama görülebilir.

Durumu anlayınca, burundaki yabancı cismi kendiniz çıkarmaya kalkışmayın, hastayı da telaşa vermeden bir sağlık merkezine götürün. Bu arada ağzından solumasını öneriniz.

Advertisement


Leave A Reply