Çocuklarda Akdeniz Anemisi Nedenleri ve Belirtileri

0
Advertisement

Çocuklarda akdeniz anemisi neden olur, belirtileri nelerdir? Akdeniz anemisi tedavisi hakkında bilgi.

Çocuklarda Akdeniz Anemisi

Kalıtsal özellik taşıyan bir hastalıktır. En fazla Akdeniz Bölgesi insanlarında görülür ama Hindistan ve Güney Asya kökenli kimselerde de görülebilir. Hem ana hem de babanın hatalı geni taşıması durumunda çocukta Akdeniz anemisi gelişebilir. Ana-babanın anemik olması şart değildir ama çocuklarında Akdeniz anemisinin gelişme şansı dörtte birdir. Bu hastaların kanlarındaki hemoglobin normal değildir; hemoglobin, kanda bulunan ve alyuvarlara kırmızı renk veren, oksijeni vücudun her tarafına taşıyan maddedir: Çocuk yaklaşık üç aylıkken şiddetli kansızlık, yorulma, soluk daralması ve renk solgunluğu gibi belirtiler ortaya çıkar, çocuğun aktivitesi giderek azalır. Çocuk beslenmekte zorluk çeker, karaciğerin ve dalağın büyümesi nedeniyle çocuğun karnı da giderek şişer.

Muhtemel belirtiler

• Yorulma.
• Soluk daralması.
• Dudakların, dilin, ellerin soluk renkte olması.
• iştah kaybı, karnın şişmesi.

Ne yapılabilir?

Advertisement

Doktor, test için kan örneği alacaktır. Bunun gibi bir hastalığın varlığından şüphe edilirse çocuğunuz, daha başka kan testlerinin yapılabilmesi için hastaneye gönderilecektir. Akdeniz anemisi teşhisi doğrulanırsa, şiddetli kansızlığın önüne geçilebilmesi için belki de her altı-sekiz haftada bir olmak üzere kan nakillerine ihtiyaç duyulabilir.

Daha sonraki çocukluk döneminde hastanın dalağının ameliyatla alınması gerekebilir. Bu ameliyat, kan nakline duyulan ihtiyacı azaltır. Çok sayıda kan naklinin önemli bir sakıncası vardır, bu kanlarla vücuda giren demir, birikerek karaciğere zarar verebilir. Bu “demir yüklenmesi”, hastalığın en tehlikeli yönlerinden biridir ve birçok hastanın daha yirmi yaşına girmeden ölmesiyle sonuçlanır. Yeni tedavi yöntemleri, durumu biraz düzeltmiştir. Nitekim, Akdeniz anemisi olan çocuklarda kullanılan bir ilaç, vücuttaki birikmiş demiri sorun olmaktan çıkarmaktadır. Bazı vakalarda bu tedavi, gece boyunca deri altına devamlı zerk şeklinde uygulanmıştır.

Akdeniz anemisi olan bir çocuk, mümkün olduğunca normal bir hayat sürmelidir. Fizik aktiviteyi sınırlamak gereksizdir ama hastaya, belirli aralıklarla kan verilmesi gerekir. Hastanedeki doktorlar sizleri, çocuklarında aynı hastalık olan daha başka ailelerle tanıştıracaktır, bu hastalıkla beraber nasıl yaşanabileceğini, onların tecrübelerinden faydalanarak öğrenebilirsiniz.


Leave A Reply