Çocuklarda Astım Belirtileri Nelerdir? Nedenleri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Çocuklarda astım belirtileri ve nedenleri nelerdir? Astım ne kadar önemlidir, neler yapılabilir, tedavisi hakkında bilgi.

hasta cocuk

Kaynak: pexels.com

Çocuklarda Astım

Astım, bronşları etkileyen alerjik bir hastalıktır. Alerjik bir tepki oluştuğunda, bronşlar sıkışıp, mukoza salgısı ile tıkanarak nefes alıp vermeyi zorlaştırırlar. Astım krizi, boğulma hissi ile panik yaratarak nefes alıp vermeyi daha da zorlaştırır. Bu nedenle de bir çocuk için çok korkutucudur. Alerjik reaksiyonun nedeni, genelde polen veya toz gibi havayla taşınan şeylerdir. Astım bir kere yerleştikten sonra gerilim ve fiziki yorgunluk da krize neden olabilir.

Genelde astım iki yaşından önce başlamaz. Çoğunlukla irsi olup, egzama veya saman nezlesi gibi diğer alerjik hastalıklarla birlikte görülür. Ancak, astımlı çocukların çoğu büyüdükçe iyileşme gösterirler.

Ne kadar önemlidir?

Astım krizleri korkutucu olmakla beraber, ilaç uygulaması ve doktor tavsiyelerine uyulması halinde olumsuz gelişmeler göstermez.

Muhtemel belirtiler

★ Zor nefes alıp verme: Nefes vermek zorlaşır ve nefes alma gayretiyle karın içeriye çekilir
★ Boğulma hissi
★ Hırlama
★ Devamlı öksürük
★ Oksijen yetersizliğinden dudaklar çevresinde morarma.

astım

Kaynak: pixabay.com

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Çocuğunuz astım krizi geçiriyorsa, derhal doktora başvurun

Advertisement

2) Kriz çocuğunuz yatakta iken gelirse, onu arkadan yastıklarla destekleyerek yatağın içine oturtun. DiğePhal-lerde, onu ters durumdaki bir iskemleye oturtup, göğsündeki ağırlığı hafifletmek için kollarını iskemlenin arkalığına yaslayın. Böylelikle göğüs kasları havayı daha verimli şekilde dışarı atabilir.
Muhtemel belirtiler

3) Sakin olun; endişeli davranmanız çocuğunuzu daha da korkutacaktır.

4) Doktorun gelmesini beklerken, çocuğunuzu oyalayıp astım krizini düşünmemesini sağlamaya çalışın. Örneğin bir şarkı söyleyerek göğsündeki hırıltıları unutturmaya çalışın.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuz astım krizi geçiriyor ise derhal doktora başvurun.

Doktor ne yapacaktır?

★ Doktor muhtemelen krizi, bronşlardaki kasları gevşeterek bronşları açan bir ilaçla tedavi edecektir. Bu ilaç nefes alırken direkt olarak bronşlara girerek tıkanıklık alanında etkin olur. Ciddi bir astım krizinde ise daha yüksek dozda ilaçların maske veya serumla verilmesi için hastanın hastaneye yatması gerekebilir.

★ Göğüste bir enfeksiyon olduğu tespit edilirse antibiyotik tedavisi uygulanır.

Advertisement

★ Doktor, krizlerin gelecekte önlenmesi için tavsiyelerde bulunabilir. Polen ve ev tozu gibi alerjiye neden olan yaygın sebeplerden hangisinin etki yaptığını tespite çalışabilir. Doktor likit veya kapsül halde olan ve nefes cihazına yerleştirilecek tipte ilaçtan bir miktar bulundurmayı salık verebilir. İlaç kriz başlar başlamaz uygulanmalıdır. Çocuğunuz ağır bir astım krizi geçirdiğinde veya ilacından iki doz almasına rağmen ilacın etkin olmadığı hallerde kendisini haberdar etmenizi isteyebilir.

★ Daha basit uygulamalar krizleri önleyemediği hallerde doktor steroidli ilaç önerecektir. Ufak dozda steroid günde 3-4 kez alınabilir veya bu yeterli olmazsa daha yüksek dozda bir tablet verilebilir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

★ Doktor alerji nedenini tespit edemezse, siz belirlemeye çalışın. Krizlerin ne zaman oluştuğu ve yılın hangi dönemine rastladığını tespit edin. Kuş tüyü yastık gibi belli alerji nedenlerinden kaçının ve evinizi temizlerken toz kalkmamasına dikkat edin.

★ Çoğu asmatik bünye hayvanlara alerjiktir. Eğer evde hayvan besliyorsanız birkaç haftalığına bir dostunuzun evine naklederek bu süre zarfında çocuğunuzun astım krizinde bir gerileme olup olmadığını kontrol edin.

★ Çocuğunuzun yanında daima ona gerekli olan ilaçlardan bulunmasını sağlayın. Çocuğunuzun okulunu kriz gelme ihtimalinden haberdar edin.

★ Size bir fizyoterapist tavsiye edilmesini isteyin ve böylelikle çocuğunuzun kriz sırasında kendisini rahatlatıcı nefes alma egzersizlerini öğrenmesini sağlayın.

★ Çocuğunuzu dik durup, dik oturmaya teşvik ederek ciğerlerinin daha geniş bir alana sahip olmasını sağlayın. Fazla kilo alması ciğerlerine fazladan bir yük getireceği için, çocuğunuzu şişmanlatmamaya çalışın.

★ Yumuşak bir şekilde yapılan vücut hareketleri nefes açabilir. Ancak fazla yorucu olanlar krize neden olabilir. Yüzme özellikle yararlı bir spordur.


Leave A Reply