Çocuklarda Baş Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi Nedir? Ne Kadar Önemlidir?

0
Advertisement

Çocuklarda görülen baş ağrısı ne kadar önemlidir? Çocuklarda baş ağrısında neler yapılabilir, tedavisi hakkında bilgi.

Kaynak: pixabay.com

Çocuklarda Baş Ağrısı

Şimdiye kadar ciddi fiziksel bir nedeni bulunmamasına karşın her beş çocuktan biri tekrarlayan baş ağrılarından şikâyetçidir. Çocukların bu şikâyetten genellikle sıcak, havasız bir odada oturduktan sonra, herhangi bir konuda endişeleri rahatsızlıkları olduğunda, ateşli olduklarında, sinüzit ya da diş ağrısı gibi durumlarda ortaya çıkar. Bazı çocuklar baş ve karın ağrılarından şikâyetçidirler. Bu ağrı karın migreni olarak tanımlanmaktadır.

İlk olarak ne yapmalısınız?

  1. Çocuğunuzun başka yerinde bir ağrısı olup olmadığını sorun. Ellerinizle yanakları, çenesi, kulak çevrelerini yoklayarak sorunun sinüzit, diş eti iltihabı, diş ağrısı, kulak ağrısı gibi nedenlerden mi kaynaklandığını belirleyin.
  2. Çocuğunuzun vücut ısısını ölçün ve ateşini saptayın. Baş ağrısı ve ateş, kızamık, grip gibi bazı bulaşıcı hastalıkların İlk belirtileri arasındadır.
  3. Çocuğunuzun başında herhangi bir yara, şişkinlik olup olmadığını saptayın.
  4. Eğer baş ağrıları sık sık tekrarlanıyorsa, okul dersleri ve benzeri konularda bir derdi olup olmadığını öğrenmeye çalışın.
  5. Çocuğunuz mide bulantısından şikâyetçiyse ve kusuyorsa bu bir migren ağrısı olabilir.
  6. Çocuğunuzda herhangi bir hastalık belirtisi yoksa kendisine bir bebek aspirini yada parasetemol elixir verip karanlık bir odada yarım saat dinlendirin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Baş ağrısıyla beraber 38 derecenin üzerinde ateşi varsa ve ışığa, aydınlığa karşı hassasiyet gösteriyorsa, bu yakınlarda başını bir yere vurmuşsa derhal doktora başvurun. Baş ağrıları devamlı ise yine doktora danışmalısınız.

Ne kadar ciddidir?

Baş ağrıları çoğunlukla fazla önemli değildir. Ancak ağrı ateş, boyunda sertlik, dalgınlık hali, ışığa karşı hassasiyet gibi belirtilerle beraberse bu arazlar menenjit, beyinde su toplaması gibi ciddi hastalıkları gösteriyor olabilir. Bu durumda tıbbi müdahaleye gerek vardır. Aynı şekilde son günlerde başını bir yere çarpmışsa doktora başvurmalısınız.

Doktor ne yapacaktır?

  • • Doktor baş ağrısının nedenini saptamak için tansiyonunu ölçüp, göz içi muayenesi yapacaktır. Doktor baş ağrısının dışında başka endişeler taşırsa muayenelerini genişletecektir.
  • • Baş ağrısı menenjit gibi daha ciddi bir durumun belirtisiyle doktor tedbirini buna göre alır.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

Çocuk okul dönüşü baş ağrısından şikayetçi ise ona bir içecekle beraber yiyecek ufak tefek bir şeyler verin ve temiz havada biraz oynamaya teşvik edin.

Advertisement

Leave A Reply