Crohn Hastalığı Nedir? Belirtileri Nedenleri Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

0
Advertisement

Crohn Hastalığı nedir, nasıl anlaşılır? Crohn Hastalığı belirtileri, teşhisi, doğal ve tıbbi tedavisi, ameliyatı hakkında bilgi.

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığı nedir?

Crohn hastalığı, bir tür inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Crohn hastalığı hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Araştırmacılar nasıl başladığından, onu neyin geliştireceğinden veya en iyi nasıl yönetileceğinden emin değiller. Son otuz yılda önemli tedavi ilerlemelerine rağmen, henüz bir tedavi mevcut değildir.

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığı en yaygın olarak ince bağırsak ve kolonda görülür. Ağzınızdan anüsünüze kadar gastrointestinal (GI) sisteminizin herhangi bir bölümünü etkileyebilir. GI yolunun bazı kısımlarını içerebilir ve diğer kısımlarını atlayabilir.

Crohn hastalığı için şiddet aralığı hafif ila zayıflatıcıdır. Belirtiler değişiklik gösterir ve zamanla değişebilir. Şiddetli vakalarda, hastalık yaşamı tehdit eden alevlenmelere ve komplikasyonlara yol açabilir.

Crohn hastalığına ne sebep olur?

Crohn hastalığına neyin sebep olduğu net değil. Ancak, aşağıdaki faktörler onu alıp almayacağınızı etkileyebilir:

Advertisement
  • bağışıklık sisteminiz
  • genleriniz
  • çevreniz

Crohn hastalığı olan kişilerin yüzde 20’sinin aynı zamanda bir ebeveyni, çocuğu ya da kardeşi de aynı hastalığa sahip.

2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bazı şeyler semptomlarınızın şiddetini etkileyebilir. Bunlar şunları içerir:

  • sigara
  • yaşınız
  • rektumun dahil olup olmadığı
  • hastalığı geçirdiğiniz sürenin uzunluğu

Crohn hastalığı olan kişilerin ayrıca bakteri, virüs, parazit ve mantarlardan kaynaklanan bağırsak enfeksiyonları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu, semptomların ciddiyetini etkileyebilir ve komplikasyonlar yaratabilir. Crohn hastalığı ve tedavileri de bağışıklık sistemini etkileyerek bu tür enfeksiyonları daha da kötüleştirebilir.

Mantar enfeksiyonları Crohn hastalığında yaygındır ve hem akciğerleri hem de bağırsak sistemini etkileyebilir. Daha fazla komplikasyonu önlemek için bu enfeksiyonların teşhis edilmesi ve mantar önleyici ilaçlarla uygun şekilde tedavi edilmesi önemlidir.

Crohn semptomları

Crohn hastalığının semptomları genellikle yavaş yavaş gelişir. Belirli semptomlar da zamanla kötüleşebilir. Mümkün olsa da, semptomların aniden ve dramatik bir şekilde gelişmesi nadirdir. Crohn hastalığının en erken semptomları şunları içerebilir:

  • ishal
  • karın krampları
  • dışkıda kan
  • ateş
  • yorgunluk
  • iştah kaybı
  • kilo kaybı
  • bağırsak hareketinden sonra bağırsaklarınız boş değilmiş gibi hissetmek
  • bağırsak hareketlerine sık sık ihtiyaç duymak

Bazen bu semptomları, gıda zehirlenmesi, mide rahatsızlığı veya alerji gibi başka bir durumun semptomlarıyla karıştırmak mümkündür. Bu belirtilerden herhangi biri devam ederse doktorunuzu görmelisiniz.

Advertisement

Crohn Hastalığı

Hastalık ilerledikçe semptomlar daha şiddetli hale gelebilir. Daha zahmetli semptomlar şunları içerebilir:

  • anüsünüzün yakınında ağrı ve drenaja neden olan perianal fistül
  • ağızdan anüse kadar herhangi bir yerde oluşabilecek ülserler
  • eklem ve cilt iltihabı
  • anemi nedeniyle nefes darlığı veya egzersiz yapma kabiliyetinde azalma

Erken teşhis ve teşhis, ciddi komplikasyonlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir ve tedaviye erken başlamanızı sağlar.

Crohn teşhisi

Doktorunuzun Crohn hastalığını teşhis etmesi için tek bir test sonucu yeterli değildir. Semptomlarınızın diğer olası nedenlerini ortadan kaldırarak başlayacaklar. Bir Crohn hastalığı teşhisi koymak, bir eleme sürecidir.

Doktorunuz tanı koymak için birkaç test türü kullanabilir:

  • Kan testleri, doktorunuzun anemi ve iltihaplanma gibi olası sorunların belirli göstergelerini aramasına yardımcı olabilir.
  • Dışkı testi, doktorunuzun GI sisteminizdeki kanı tespit etmesine yardımcı olabilir.
  • Endoskopi; Doktorunuz, üst gastrointestinal sisteminizin içinin daha iyi bir görüntüsünü elde etmek için bir endoskopi isteyebilir.
  • Kolonoskopi; Doktorunuz kalın bağırsağı incelemek için kolonoskopi isteyebilir.
  • BT taramaları ve MRI taramaları gibi görüntüleme testleri, doktorunuza ortalama bir röntgenden daha fazla ayrıntı verir. Her iki test de doktorunuzun doku ve organlarınızın belirli alanlarını görmesine izin verir.
  • Biyopsi; Bağırsak yolu dokunuza daha yakından bakmak için doktorunuz muhtemelen bir endoskopi veya kolonoskopi sırasında alınan bir doku örneği veya biyopsi alacaktır.

Doktorunuz gerekli tüm testleri gözden geçirmeyi tamamladığında ve semptomlarınızın diğer olası nedenlerini elediğinde, Crohn hastalığına sahip olduğunuz sonucuna varabilir.

Doktorunuz hastalıklı dokuyu aramak ve hastalığın nasıl ilerlediğini belirlemek için bu testleri birkaç kez daha isteyebilir.

Crohn hastalığının tedavisi

Şu anda Crohn hastalığı için bir tedavi mevcut değildir, ancak hastalık iyi yönetilebilir. Belirtilerinizin şiddetini ve sıklığını azaltabilecek çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur.

İlaçlar

Crohn hastalığını tedavi etmek için çeşitli ilaç türleri mevcuttur. Anti-ishal ve anti-inflamatuar ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha gelişmiş seçenekler, hastalığı tedavi etmek için vücudun bağışıklık sistemini kullanan biyolojikleri içerir. Hangi ilaçlara veya ilaç kombinasyonuna ihtiyacınız olduğu belirtilerinize, hastalık geçmişinize, durumunuzun ciddiyetine ve tedaviye nasıl yanıt verdiğinize bağlıdır.

Diyet değişiklikleri

Yiyecekler Crohn hastalığına neden olmaz, ancak alevlenmeleri tetikleyebilir. Bir Crohn teşhisinin ardından, doktorunuz muhtemelen kayıtlı bir diyetisyenle randevu almanızı önerecektir. Diyetisyen, gıdanın semptomlarınızı nasıl etkileyebileceğini ve hangi diyet değişikliklerinin size yardımcı olabileceğini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Başlangıçta sizden bir yemek günlüğü tutmanızı isteyebilirler. Bu yemek günlüğü ne yediğinizi ve size nasıl hissettirdiğini detaylandıracak. Bu bilgileri kullanarak, diyetisyen, yemek yeme yönergeleri oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Bu diyet değişiklikleri, yediğiniz gıdalardan daha fazla besin almanıza yardımcı olurken, yiyeceklerin neden olabileceği olumsuz yan etkileri de sınırlamalıdır.

Advertisement

Crohn Hastalığı

Ameliyat

Daha az invaziv tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri semptomlarınızı iyileştirmezse ameliyat gerekli olabilir. Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 75’i hayatlarının bir noktasında ameliyata ihtiyaç duyacaktır. Crohn’lar için bazı ameliyat türleri arasında sindirim sisteminizin hasarlı kısımlarının çıkarılması ve sağlıklı kısımların yeniden bağlanması yer alır. Diğer prosedürler hasarlı dokuyu onarır, yara dokusunu yönetir veya derin enfeksiyonları tedavi eder.

Crohn hastalığı diyeti

Crohn hastalığı olan bir kişi için işe yarayan bir diyet planı bir başkasında işe yaramayabilir. Bunun nedeni, hastalığın farklı insanlarda GI yolunun farklı alanlarını etkileyebilmesidir. Sizin için en uygun olanı bulmak önemlidir. Bu, diyetinize belirli yiyecekler eklerken veya çıkarırken belirtilerinizi takip ederek yapılabilir. Yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri, semptomların tekrarını azaltmanıza ve şiddetini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Şunları yapmanız gerekebilir:

Lif alımınızı ayarlayın

Bazı insanların yüksek lifli, yüksek proteinli bir diyete ihtiyacı vardır. Diğerleri için, meyve ve sebzeler gibi yüksek lifli gıdalardan fazladan yiyecek kalıntısı bulunması, GI sistemini kötüleştirebilir. Bu durumda, düşük kalıntı diyetine geçmeniz gerekebilir.

Yağ alımınızı sınırlayın

Crohn hastalığı, vücudunuzun yağları parçalama ve emme yeteneğini etkileyebilir. Bu fazla yağ, ince bağırsağınızdan kolonunuza geçerek ishale neden olabilir.

Süt alımınızı sınırlayın

Daha önce laktoz intoleransı yaşamamış olabilirsiniz, ancak vücudunuz Crohn hastalığınız olduğunda bazı süt ürünlerini sindirmede zorluk çekebilir. Süt tüketmek, bazı insanlar için mide rahatsızlığına, karın kramplarına ve ishale yol açabilir.

Su için

Crohn hastalığı, vücudunuzun sindirim sisteminizden su emme yeteneğini etkileyebilir. Bu dehidrasyona neden olabilir. Dehidratasyon riski özellikle ishal veya kanamanız varsa yüksektir.

Alternatif vitamin ve mineral kaynaklarını düşünün

Crohn hastalığı, bağırsaklarınızın yiyeceklerinizden diğer besinleri uygun şekilde emme yeteneğini etkileyebilir. Besin değeri yüksek yiyecekler yemek yeterli olmayabilir. Bunun sizin için doğru olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla multivitamin alma konusunda konuşun.

İhtiyaçlarınıza en uygun olanı bulmak için doktorunuzla birlikte çalışın. Sizi bir beslenme uzmanına yönlendirebilirler. Birlikte, diyet sınırlamalarınızı belirleyebilir ve dengeli bir diyet için kılavuzlar oluşturabilirsiniz.

Crohn için doğal tedaviler

Birçok kişi, Crohn hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli durumlar ve hastalıklar için tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanmaktadır.
Mevcut rejiminizle birlikte bu tedavilerden herhangi birini denemekle ilgileniyorsanız doktorunuzla konuşun.

Advertisement

Crohn hastalığı için popüler alternatif tedaviler şunları içerir:

  • Probiyotikler. Bunlar, bağırsak sisteminizdeki iyi bakterileri değiştirmenize ve yeniden inşa etmenize yardımcı olabilecek canlı bakterilerdir. Probiyotikler ayrıca mikroorganizmaların bağırsaklarınızın doğal dengesini bozmasını ve bir Crohn alevlenmesine neden olmasını önlemeye yardımcı olabilir. Etkinlikle ilgili bilimsel veriler sınırlıdır.
  • Prebiyotikler. Bunlar, kuşkonmaz, muz, enginar ve pırasa gibi bitkilerde bulunan ve bağırsağınızdaki iyi bakterileri beslemeye ve sayılarını artırmaya yardımcı olan potansiyel olarak yararlı malzemelerdir. Prebiyotikler ayrıca ek formda satın alınabilir.
  • Balık Yağı. Balık yağı, omega-3 bakımından zengindir. 2017’de yapılan bir araştırmaya göre, Crohn hastalığının olası tedavisi ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, omega-3 bakımından zengindir.
  • Takviyeler. Pek çok insan, bazı şifalı otların, vitaminlerin ve minerallerin, Crohn hastalığı ile ilişkili iltihaplanma dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların semptomlarını hafiflettiğine inanır. Hangi takviyelerin faydalı olabileceğine dair araştırmalar devam etmektedir.
  • Aloe Vera. İnsanlar aloe vera bitkisinin iltihap önleyici özelliklere sahip olduğuna inanıyor. Enflamasyon, Crohn hastalığının temel bileşenlerinden biri olduğu için, insanlar bunu genellikle doğal bir antiinflamatuar olarak kullanırlar. Bununla birlikte, aloe veranın Crohn’lara yardımcı olduğunu gösteren güncel bir araştırma bulunmamaktadır.

Crohn ameliyatı

Crohn hastalığı için ameliyat, son çare olarak kabul edilir, ancak bu Crohn hastalığına sahip kişilerin dörtte üçü, nihayetinde semptomları veya komplikasyonları gidermek için bir tür ameliyata ihtiyaç duyacaktır.

İlaçlar artık işe yaramadığında veya yan etkiler tedavi edilemeyecek kadar şiddetli hale geldiğinde, doktorunuz aşağıdaki ameliyatlardan birini düşünebilir.

  • Striktürplasti, yara izi veya doku hasarının etkilerini azaltmak için bağırsakları genişletir ve kısaltır.
    Bağırsak rezeksiyonu sırasında, hasarlı bağırsak kısımları çıkarılır. Bağırsakları yeniden düzenlemek için sağlıklı bağırsak birbirine dikilir.
  • Bir ostomi, vücudunuzun atıkları ortadan kaldırabileceği bir delik açar. Bunlar genellikle ince veya kalın bağırsağın bir kısmı çıkarıldığında yapılır. Doktorunuz bağırsaklarınıza iyileşmesi için zaman vermek istediğinde kalıcı veya geçici olabilirler.
  • Kolektomi, kolonun hastalıklı veya hasar görmüş kısımlarını çıkarır.
  • Proktokolektomi, kolon ve rektumu çıkarmak için yapılan ameliyattır. Bu ameliyatı yaptırırsanız, ayrıca bir kolostomiye (kalın bağırsakta atıkları boşaltmak için bir delik) ihtiyacınız olacaktır.

Crohn hastalığı ameliyatı semptomları hafifletmek için faydalıdır, ancak riskleri de vardır.

Crohn hastalığının çeşitleri nelerdir?

Hepsi yere bağlı olan altı çeşit Crohn hastalığı vardır. Onlar:

Gastroduodenal Crohn hastalığı esas olarak midenizi ve ince bağırsağınızın ilk kısmı olan duodenumu etkiler. Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 5’i bu türe sahiptir.

  • Jejunoileitis, bağırsağınızın jejunum adı verilen ikinci kısmında meydana gelir. Gastroduodenal Crohn’lar gibi, bu varyasyon daha az yaygındır.
  • İleit, ince bağırsağın veya ileumun son kısmındaki iltihaplanmadır. Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 30’u bu konumda etkileniyor.
  • İleokolit, ileum ve kolonu etkiler ve Crohn’un en yaygın varyasyonudur. Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 50’si bu varyasyona sahiptir.
  • Crohn’s kolit, Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 20’sinde bulunur. Yalnızca kolonu etkiler. Hem ülseratif kolit hem de Crohn koliti yalnızca kolonu etkiler, ancak Crohn koliti bağırsak astarının daha derin katmanlarını etkileyebilir.
  • Perianal hastalık, Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 30’unu etkiler. Bu varyasyon genellikle fistüller veya dokular arasında anormal bağlantılar, derin doku enfeksiyonları ve ayrıca anüs çevresindeki dış deride yaralar ve ülserler içerir.


Leave A Reply