Ülseratif Kolit Nedir? Nedenleri Belirtileri Komplikasyonları ve Tedavisi

0
Advertisement

Ülseratif Kolit nedir, nasıl bir hastalıktır? Ülseratif Kolit nedenleri ve belirtileri nelerdir? Ülseratif Kolit teşhisi ve tedavisi

Ülseratif kolit nedir?

Ülseratif kolit, inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır (IBH). IBH, gastrointestinal sistemi etkileyen bir grup hastalığı içerir. Ülseratif kolit, kalın bağırsağınızın (kolon olarak da adlandırılır), rektumun veya her ikisinin de iltihaplanmasıyla oluşur. Bu iltihap, kolonunuzun iç yüzeyinde ülser adı verilen küçük yaralar üretir. Genellikle rektumda başlar ve yukarı doğru yayılır. Kolonunuzun tamamını kapsayabilir.

Ülseratif Kolit

İltihap, bağırsağınızın içeriğini hızla hareket ettirip sık sık boşalmasına neden olur. Bağırsağınızın yüzeyindeki hücreler ölürken ülserler oluşur. Ülserler kanamaya ve mukus ve irin akmasına neden olabilir.

Bu hastalık her yaştan insanı etkilerken, çoğu insana 15 ila 35 yaşları arasında teşhis konulur. 50 yaşından sonra, genellikle erkeklerde bu hastalığın teşhisinde küçük bir artış daha görülür.

Ülseratif kolit semptomları

Ülseratif kolit semptomlarının ciddiyeti, etkilenen kişilere göre değişir. Belirtiler de zamanla değişebilir. Hastalık teşhisi konan kişiler, hafif semptom dönemleri yaşayabilir veya hiç semptom göstermeyebilir. Buna remisyon denir. Bununla birlikte semptomlar geri dönebilir ve şiddetli olabilir. Buna alevlenme denir.

Advertisement

Ülseratif kolitin yaygın semptomları şunları içerir:

  • karın ağrısı
  • artan karın sesleri
  • kanlı dışkı
  • ishal
  • ateş
  • rektal ağrı
  • kilo kaybı
  • yetersiz beslenme

Ülseratif kolit, aşağıdaki gibi ek koşullara neden olabilir:

  • eklem ağrısı
  • eklem şişmesi
  • mide bulantısı ve iştah azalması
  • cilt problemleri
  • ağız yaraları
  • göz iltihabı

Ülseratif kolit nedenleri

Araştırmacılar ülseratif kolitin aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin sonucu olabileceğine inanıyor. Bununla birlikte, bazı bağışıklık sistemlerinin neden kalın bağırsaklara saldırıp diğerlerine saldırarak yanıt vermediği açık değildir.

Ülseratif koliti kimin geliştirmesinde rol oynayabilecek risk faktörleri şunları içerir:

  • Genler: Bir ebeveynden riskinizi artıran bir gen miras alabilirsiniz.
  • Diğer bağışıklık bozuklukları: Bir tür bağışıklık bozukluğunuz varsa, geliştirme riskiniz daha yüksektir.
  • Çevresel faktörler: Bakteriler, virüsler ve antijenler bağışıklık sisteminizi tetikleyebilir.

Ülseratif kolit teşhisi

Farklı testler, doktorunuzun Ülseratif koliti teşhis etmesine yardımcı olabilir. Bu bozukluk, Crohn hastalığı gibi diğer bağırsak hastalıklarını taklit eder. Doktorunuz diğer koşulları ekarte etmek için birden fazla test yapacaktır.

Ülseratif koliti teşhis etmek için yapılan testler genellikle şunları içerir:

Advertisement
  • Dışkı testi: Bir doktor dışkınızı kan, bakteri ve parazit açısından inceler.
  • Endoskopi: Bir doktor midenizi, yemek borunuzu ve ince bağırsağınızı incelemek için esnek bir tüp kullanır.
  • Kolonoskopi: Bu teşhis testi, kolonunuzun içini incelemek için uzun, esnek bir tüpün rektumunuza yerleştirilmesini içerir.
  • Biyopsi: Bir cerrah, analiz için kolonunuzdan bir doku örneğini çıkarır.
  • BT taraması: Bu, karnınızın ve pelvisinizin özel bir röntgenidir.

Kan testleri genellikle Ülseratif kolit tanısında faydalıdır. Tam kan sayımı, anemi belirtilerini arar (düşük kan sayımı). Diğer testler, yüksek düzeyde C-reaktif protein ve yüksek sedimantasyon hızı gibi iltihaplanmayı gösterir. Doktorunuz ayrıca özel antikor testleri isteyebilir.

Ülseratif Kolit

Ülseratif kolit tedavileri

Ülseratif kolit kronik bir durumdur. Tedavinin amacı, belirtilerinize neden olan iltihabı azaltmaktır, böylece alevlenmeleri önleyebilir ve daha uzun remisyon dönemlerine sahip olabilirsiniz.

İlaç tedavisi

Doktorunuz iltihabı ve şişliği azaltmak için bir ilaç yazabilir. Bu, birçok semptomun hafifletilmesine yardımcı olacaktır.

Bazı Ülseratif kolit vakaları kortikosteroidlere, antibiyotiklere, bağışıklık fonksiyonunu baskılayan ilaçlara veya biyolojiklere ihtiyaç duyabilir. Biyolojikler, enflamasyonu farklı bir şekilde engellemeye yardımcı olan antikor ilaçlarıdır.

Hastaneye yatırma

Semptomlarınız şiddetliyse, dehidrasyon ve ishalin neden olduğu elektrolit kaybının etkilerini düzeltmek için hastaneye kaldırılmanız gerekecektir. Ayrıca kanı değiştirmeniz ve diğer komplikasyonları tedavi etmeniz gerekebilir.

Ülseratif kolit cerrahisi

Büyük miktarda kan kaybı, kronik ve zayıflatıcı semptomlar, kolonunuzun delinmesi veya ciddi bir tıkanma yaşıyorsanız ameliyat gereklidir. BT taraması veya kolonoskopi bu ciddi sorunları tespit edebilir.

Ameliyat, atık için yeni bir yol oluşturarak tüm kolonunuzu çıkarmayı içerir. Bu yol, karın duvarınızdaki küçük bir açıklıktan çıkabilir veya rektumunuzun ucundan geriye doğru yönlendirilebilir.

Atıkları karın duvarınıza yönlendirmek için cerrahınız karın duvarınızda küçük bir açıklık açacaktır. Alt ince bağırsağınızın veya ileumun ucu daha sonra cilt yüzeyine getirilir. Atık, açıklıktan bir torbaya akacaktır.

Atık rektumunuzdan yönlendirilebilirse, cerrahınız kolon ve rektumunuzun hastalıklı kısmını çıkarır ancak rektumunuzun dış kaslarını tutar. Cerrah daha sonra küçük bir kese oluşturmak için ince bağırsağınızı rektuma bağlar.

Bu ameliyattan sonra dışkıyı rektumunuzdan geçirebilirsiniz. Bağırsak hareketleri normalden daha sık ve sulu olacaktır. Ülseratif kolitli beş kişiden biri için ameliyat gerektirecektir.

Advertisement

Ülseratif kolit doğal tedavisi

Ülseratif koliti tedavi etmek için reçete edilen ilaçların bazılarının ciddi yan etkileri olabilir. Geleneksel tedaviler iyi tolere edilmediğinde, bazı kişiler Ülseratif koliti yönetmek için doğal ilaçlara yönelir.

Ülseratif kolitin tedavisine yardımcı olabilecek doğal ilaçlar şunları içerir:

  • Boswellia: Bu bitki ağaç kabuğunda bulunur ve araştırmalar vücutta iltihaplanmaya neden olabilecek bazı kimyasal reaksiyonları durdurduğunu göstermektedir.
  • Bromelain: Bu enzimler ananasta doğal olarak bulunur ancak aynı zamanda takviye olarak satılır. Ülseratif kolit semptomlarını hafifletebilir ve alevlenmeleri azaltabilirler.
  • Probiyotikler: Bağırsaklarınız ve mideniz milyarlarca bakteri barındırır. Bakteriler sağlıklı olduğunda, vücudunuz iltihaplanmayı ve ülseratif kolit semptomlarını daha iyi önleyebilir. Probiyotikli yiyecekler yemek veya probiyotik takviyeleri almak, bağırsağınızdaki mikrobiyal floranın sağlığını artırmaya yardımcı olabilir.
  • Psyllium tohumu / kabuğu: Bu lif takviyesi, bağırsak hareketlerini düzenli tutmaya yardımcı olabilir. Bu semptomları hafifletebilir, kabızlığı önleyebilir ve israfı ortadan kaldırmayı kolaylaştırabilir.
  • Zerdeçal: Bu altın sarısı baharat, iltihabı azalttığı gösterilen bir antioksidan olan kurkumin ile doludur.

Diğer Ülseratif kolit tedavileriyle birlikte birçok doğal ilaç kullanılabilir. Hangilerinin sizin için güvenli olabileceğini ve doktorunuza hangi soruları sormanız gerektiğini keşfedin.

karın ağrısı

Kaynak: pixabay.com

Ülseratif kolit diyeti

Ülseratif kolit için spesifik bir diyet yoktur. Her insan yiyecek ve içeceğe farklı tepki verir. Bununla birlikte, alevlenmeden kaçınmaya çalışan kişiler için birkaç genel kural yararlı olabilir:

  • Az yağlı bir diyet yapın: Düşük yağlı diyetin neden faydalı olduğu açık değildir, ancak araştırmalar daha az yağlı yiyecekler yemenin alevlenmeyi geciktirebileceğini öne sürüyor. Yağ yediğinizde zeytinyağı ve omega-3 yağ asitleri gibi daha sağlıklı seçenekler seçin.
  • Daha fazla C vitamini alın: Bu vitamin bağırsaklarınız üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olabilir. C vitamini açısından zengin diyetler yiyen kişiler, uzun süreli Ülseratif kolit remisyonuna sahiptir. C vitamini açısından zengin yiyecekler arasında maydanoz, dolmalık biber, ıspanak ve çilek bulunur.
  • Daha fazla lif tüketin: Bir alevlenme sırasında, büyük, yavaş hareket eden lif, bağırsaklarınızda isteyeceğiniz son şeydir. Remisyon sırasında lif, düzenli kalmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca bağırsak hareketleri sırasında ne kadar kolay işeyebileceğinizi de iyileştirebilir.
Yemek günlüğü yapın

Bir yemek günlüğü oluşturmak, hangi yiyeceklerin sizi etkileyebileceğini anlamaya başlamanın akıllıca bir yoludur. Birkaç hafta boyunca ne yediğinizi ve sonraki saatlerde nasıl hissettiğinizi yakından izleyin. Bağırsak hareketlerinin veya yaşayabileceğiniz semptomların ayrıntılarını kaydedin.

Bu süre zarfında, rahatsızlık veya mide ağrısı ile bazı sorunlu yiyecekler arasındaki eğilimleri muhtemelen tespit edebilirsiniz. Semptomların düzelip düzelmediğini görmek için bu yiyecekleri çıkarmayı deneyin.

Gastrointestinal sisteminizi bozan gıdalardan kaçınarak hafif Ülseratif kolit semptomlarını yönetebilirsiniz.

Ülseratif kolit ve Crohn’s

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı, iltihaplı bağırsak hastalığının (IBH) en yaygın biçimleridir. Her iki hastalığın da aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin sonucu olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca aşağıdakiler dahil birçok benzer semptomu paylaşırlar:

  • kramplar
  • karın ağrısı
  • ishal
  • yorgunluk

Bununla birlikte, Ülseratif kolit ve Crohn hastalığının farklı farklılıkları vardır:

Yer

Bu iki hastalık, gastrointestinal (GI) sistemin farklı kısımlarını etkiler. Crohn hastalığı, ağızdan anüse kadar GI yolunun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. En çok ince bağırsakta bulunur. Ülseratif kolit, kolon ve rektumu etkiler.

Advertisement
Tedaviye yanıt

Her iki durumu tedavi etmek için benzer ilaçlar reçete edilir. Cerrahi de bir tedavi seçeneğidir. Bununla birlikte, Crohn hastalığı olan kişilerin, Ülseratif kolitli kişilere göre ameliyat gerektirmesi daha olasıdır.

İki koşul benzerdir. Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı arasındaki temel farkları anlamak, doğru tanı almanıza yardımcı olabilir.

Ülseratif kolit tedavi edilebilir mi?

Şu anda Ülseratif kolitin tıbbi tedavisi yoktur. Enflamatuar hastalığa yönelik tedaviler, remisyon dönemlerini uzatmayı ve alevlenmeleri daha az şiddetli hale getirmeyi amaçlar. Şiddetli Ülseratif koliti olan insanlar için küratif cerrahi olası bir tedavidir. Kalın bağırsağın tamamının çıkarılması (total kolektomi) hastalığın semptomlarını ortadan kaldıracaktır.

Bu prosedür, doktorunuzun vücudunuzun dışında atığın boşalabileceği bir kese oluşturmasını gerektirir. Bu kese iltihaplanabilir ve yan etkilere neden olabilir.

Bu nedenle, bazı kişiler sadece parsiyel kolektomiye sahip olmayı seçerler. Bu ameliyatta doktorlar, kolonun sadece hastalıktan etkilenen kısımlarını çıkarırlar.

Bu ameliyatlar Ülseratif kolit semptomlarını hafifletmeye veya sona erdirmeye yardımcı olabilirken, yan etkileri ve olası uzun vadeli komplikasyonları vardır.

Ülseratif kolit kolonoskopi

Kolonoskopi, doktorların Ülseratif koliti teşhis etmek için kullanabilecekleri bir testtir. Testi, hastalığın ciddiyetini belirlemek ve kolorektal kanseri taramak için de kullanabilirler.

İşlemden önce, doktorunuz muhtemelen katı yiyecekleri azaltmanızı ve sadece sıvı diyete geçmenizi isteyecektir. Tipik kolonoskopi hazırlığı, testten önceki akşam da bir müshil almayı içerir. Bu, kolon ve rektumda kalan atıkları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Doktorlar temiz bir kolonu daha kolay inceleyebilirler.

İşlem sırasında yan yatacaksınız. Doktorunuz rahatlamanıza ve herhangi bir rahatsızlığı önlemenize yardımcı olacak bir sakinleştirici verecektir. İlaç yürürlüğe girdiğinde, doktor anüsünüze kolonoskop adı verilen ışıklı bir dürbün yerleştirecektir. Bu cihaz uzun ve esnektir, böylece GI kanalınızda kolayca hareket edebilir. Kolonoskopta ayrıca bir kamera vardır, böylece doktorunuz kolonun içini görebilir.

Muayene sırasında, doktorunuz iltihap belirtileri arayacaktır. Polip adı verilen kanser öncesi büyümeyi kontrol edecekler. Doktorunuz ayrıca biyopsi yaparak küçük bir doku parçasını çıkarabilir. Doku, daha fazla inceleme için bir laboratuvara gönderilebilir.

Ülseratif kolit teşhisi konduysa, doktorunuz iltihabı, bağırsaklarınızdaki hasarı ve iyileşme sürecini izlemek için periyodik kolonoskopiler yapabilir. Kolonoskopi, kolorektal kanseri tespit etmede önemli bir araçtır. Ülseratif kolit teşhisi konmuş kişiler için bunun neden bu kadar önemli olduğunu öğrenin.

Advertisement

Ülseratif kolit ve diğer kolit formları

Kolit, kalın bağırsağın (kolon) iç zarının iltihaplanması anlamına gelir. Kolit, karın ağrısı ve kramp, şişkinlik ve ishal gibi semptomlara neden olur. İltihaplı bir kolon birkaç koşuldan kaynaklanabilir. Ülseratif kolit olası bir nedendir. Kolitin diğer olası nedenleri arasında enfeksiyon, Crohn hastalığı veya alerjik reaksiyon bulunur.

Kolitin nedenini teşhis etmek için doktorunuz bir dizi test yapacaktır. Bu testler, başka hangi semptomları yaşadığınızı anlamalarına ve deneyimlemediklerinize bağlı olarak koşulları ekarte etmelerine yardımcı olacaktır.

Kolit tedavisi, altta yatan nedene ve sahip olduğunuz diğer semptomlara bağlı olacaktır.

Ülseratif kolit bulaşıcı mıdır?

Hayır, ülseratif kolit bulaşıcı değildir.

Kalın bağırsakta bazı kolit veya iltihaplanma nedenleri bulaşıcı olabilir. Bu, bakteri ve virüslerin neden olduğu iltihabı içerir. Ancak Ülseratif kolit, başka bir kişiyle paylaşılabilecek herhangi bir şeyden kaynaklanmaz.

Çocuklarda ülseratif kolit

18 yaşın altındaki her 10 kişiden 1’ine IBH teşhisi konuyor. Aslında, hastalık teşhisi konan çoğu birey 30 yaşın altında olacaktır. Ülseratif kolitli çocuklar için, 10 yaşından sonra teşhis daha olasıdır. Çocuklarda görülen semptomlar, yaşlı bireylerdeki semptomlara benzer. Çocuklar kan, mide ağrısı, karın krampları ve yorgunluk ile ishal yaşayabilir.

Ek olarak, duruma göre artan sorunlarla karşılaşabilirler. Bu semptomlar şunları içerir:

  • kan kaybına bağlı anemi
  • zayıf yemekten kaynaklanan yetersiz beslenme
  • açıklanamayan kilo kaybı

Ülseratif kolit, özellikle durum uygun şekilde tedavi edilmezse ve yönetilmezse çocuğun hayatını önemli ölçüde etkileyebilir. Çocuklara yönelik tedaviler, olası komplikasyonlar nedeniyle daha sınırlıdır. Örneğin, ilaçlı lavmanlar çocuklarda nadiren kullanılır.

Bununla birlikte, Ülseratif kolitli çocuklara, iltihabı azaltan ve kolondaki bağışıklık sistemi saldırılarını önleyen ilaçlar reçete edilebilir. Bazı çocuklar için semptomları yönetmek için ameliyat gerekli olabilir. Çocuğunuza Ülseratif kolit teşhisi konduysa, çocuğunuza yardımcı olabilecek tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri bulmak için doktorlarıyla yakın bir şekilde çalışmanız önemlidir.

Ülseratif kolit komplikasyonları

Ülseratif kolit, kolon kanseri riskinizi artırır. Hastalığa ne kadar uzun süre sahipseniz, bu kanser riskiniz o kadar yüksek olur. Bu artan risk nedeniyle, doktorunuz kolonoskopi yapacak ve teşhisinizi aldığınızda kanseri kontrol edecektir.

Düzenli taramalar kolon kanseri riskinizi azaltmanıza yardımcı olur. Daha sonra her bir ila üç yılda bir tekrarlanan taramalar önerilir. Takip taramaları kanser öncesi hücreleri erken tespit edebilir.

Advertisement

Ülseratif kolitin diğer komplikasyonları şunları içerir:

  • bağırsak duvarının kalınlaşması
  • sepsis veya kan enfeksiyonu
  • şiddetli dehidrasyon
  • toksik megakolon veya hızla şişen bir kolon
  • karaciğer hastalığı (nadir)
  • bağırsak kanaması
  • böbrek taşı
  • cildinizin, eklemlerinizin ve gözlerinizin iltihabı
  • kolonunuzun yırtılması
  • omurga kemikleriniz arasındaki eklem iltihabını içeren ankilozan spondilit

Durum uygun şekilde tedavi edilmezse ülseratif kolit komplikasyonları daha kötüdür.

Ülseratif kolit risk faktörleri

Ülseratif kolitli çoğu kişinin bir aile öyküsü yoktur. Bununla birlikte, hastalığı olan yaklaşık yüzde 12’nin hastalığı olan bir aile üyesi var. Ülseratif kolit herhangi bir ırktan bir insanda gelişebilir, ancak Kafkasyalılarda daha yaygındır.

Bazı çalışmalar, ilaç izotretinoin (Accutane, Amnesteem, Claravis veya Sotret) ile Ülseratif kolit kullanımı arasında olası bir bağlantı olduğunu göstermektedir. İzotretinoin kistik akneyi tedavi eder.

Ülseratif kolit önleme

Yediklerinizin Ülseratif koliti etkilediğine dair sağlam bir kanıt yoktur. Bir alevlenme yaşadığınızda, bazı yiyeceklerin semptomlarınızı şiddetlendirdiğini fark edebilirsiniz.

Yardımcı olabilecek uygulamalar şunları içerir:

  • gün boyunca azar azar su içmek
  • gün boyunca daha küçük öğünler yemek
  • yüksek lifli gıda alımınızı sınırlamak
  • yağlı gıdalardan kaçınmak
  • Laktoz intoleransınız varsa süt alımınızı düşürmek

Ayrıca, doktorunuza bir multivitamin almanız gerekip gerekmediğini sorun.

Ülseratif kolit görünümü

Ülseratif kolitin tek tedavisi, tüm kolon ve rektumun çıkarılmasıdır. Başlangıçta ameliyat gerektiren ciddi bir komplikasyonunuz yoksa doktorunuz genellikle tıbbi tedaviye başlayacaktır. Bazıları tıbbi tedaviyle başarılı olabilir, ancak birçoğu sonunda ameliyat gerektirecektir.

Bu rahatsızlığınız varsa, doktorunuzun onu izlemesi gerekecek ve yaşamınız boyunca tedavi planınızı dikkatlice takip etmeniz gerekecektir.

Advertisement


Leave A Reply