Kolonoskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır? Riskleri Öncesi ve Sonrası Bakım

0
Advertisement

Kolonoskopi nedir? Kolonoskopi neden yapılır, ne işe yarar? Kolonoskopi nasıl yapılır? Öncesinde ve sonrasında neler yaşanır, riskleri nelerdir?

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi sırasında doktorunuz, ince bağırsağınızdaki veya kolonunuzdaki anormallikleri veya hastalıkları kontrol etmek için ince, esnek bir kamera kullanır.

kolonoskopi

Kolon, gastrointestinal sistemin yiyecekleri alan, besinleri emen en alt kısmıdır. Kolon rektum yoluyla anüse bağlanır. Anüs, vücudunuzdaki dışkıların atıldığı açıklıktır.

Kolonoskopi sırasında doktorunuz biyopsi için doku örnekleri de alabilir. Polipler gibi anormal dokuları da çıkarabilirler.

Kolonoskopi Neden Yapılır?

Kolonoskopi, kolon kanseri ve diğer problemlerin taranması olarak yapılabilir. Tarama doktorunuza aşağıdaki sorunları bulmakta yardımcı olabilir:

Advertisement
  • kanser belirtileri ve diğer problemleri araştırma
  • bağırsak alışkanlıklarında açıklanamayan değişikliklerin nedenini araştırmak
  • karın bölgesinde bulunan ağrı veya kanama belirtilerini değerlendirmek
  • kilo kaybı, kronik kabızlık veya ishal için bir neden bulmak

Ortalama kolon kanseri riski altında olan 50 yaşın üzerindeki herkes 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmalıdır. Yüksek risk altındaysanız, daha sık prosedürlere ihtiyacınız olabilir. Kolon kanserinin taranmasıyla kolon kanserinin yüzde 76 ila 90’ının önlenebileceğini tahmin edilmektedir.

Kolonoskopinin Riskleri

Kolonoskopi rutin bir prosedür olduğundan, bu testten tipik olarak az sayıda kalıcı etki vardır. Olguların çoğunda, problemleri tespit etmenin ve tedaviye başlamanın faydaları kolonoskopiden kaynaklanan komplikasyon risklerinden çok daha ağır basmaktadır.

Bununla birlikte, bazı nadir komplikasyonlar şunları içerir:

  • biyopsi yapılmışsa biyopsi alanından kanama
  • yatıştırıcıya tepki
  • rektal duvarda veya kolonda bir sızıntı

Kolonoskopi İçin Hazırlık

Doktorunuz size “bağırsak hazırlığı” için talimatlar verecektir. İşleminizden önce 24 ila 72 saat boyunca berrak bir sıvı diyetiniz olmalıdır. Tipik bağırsak hazırlama diyeti şunları içerir:

  • et suyu
  • Jelatin
  • sade kahve veya çay
  • posasız meyve suyu
  • spor içecekleri

Kırmızı veya mor boya içeren herhangi bir sıvı içmediğinizden emin olun, çünkü kolonunuzu renklendirebilirler.

Reçetesiz satılan ilaçlar veya takviyeler de dahil olmak üzere, aldığınız ilaçları doktorunuza bildirin. Kolonoskopinizi etkileyebilirlerse, doktorunuz bunları almayı bırakmanızı söyleyebilir. Bunlar kan incelticileri, demir içeren vitaminleri ve bazı diyabet ilaçları olabilir.

Advertisement

Doktorunuz randevunuzdan önceki gece almanız için müshil verebilir. Muhtemelen prosedürün yapıldığı gün kolonunuzu temizlemek için bir lavman kullanmanızı tavsiye ederler.

Randevunuzdan sonra eve gitmek için isteyebilirsiniz. Prosedür için size verilecek sakinleştirici nedeniyle yanınızda birisinin bulunmasında fayda vardır.

kolonoskopi

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Kolonoskopinizden hemen önce, bir hastane elbisesi giyeceksiniz. Çoğu insana sakinleştirici, genellikle hap şeklinde verilir.

Prosedür sırasında, yastıklı bir muayene masasında yan olarak uzanacaksınız. Doktorunuz, kolonunuza daha iyi bir açı elde etmek için dizlerinizi göğsünüze yakın konumlandırabilir.

Doktorunuz kolonoskop adı verilen esnek, ışıklı bir tüpü anüsünüze yönlendirecektir. Yavaşça ve nazikçe, rektumdan ve kolona doğru yönlendirirler. Kolonoskopun ucundaki bir kamera görüntüleri doktorunuzun izleyeceği bir monitöre iletir.

Kapsam yerleştirildikten sonra, doktorunuz kolonunuzu karbon dioksit gazı kullanarak şişirecektir. Bu onlara daha iyi bir görüş sağlar.

Doktorunuz bu prosedür sırasında polipleri veya biyopsi için bir doku örneğini çıkarabilir. Kolonoskopiniz sırasında uyanık olacaksınız, böylece doktorunuz size neler olduğunu anlatabilecektir.

Tüm prosedür yaklaşık 40 dakika ila bir saat sürer.

Kolonoskopi Sonrası

Prosedür tamamlandıktan sonra, sakinleştiricinin etkisinin geçmesi için yaklaşık bir saat bekleyeceksiniz. Etkileri tamamen kaybolana kadar önümüzdeki 24 saat boyunca araba kullanmamanız tavsiye edilir.

Buna ek olarak, muhtemelen doktorunuzun kolonunuza yerleştirdiği gazdan biraz gaz ve şişkinlik yaşayacaksınız. Sisteminizden çıkması için biraz zaman verin. Günler sonra devam ederse, bir sorun olduğu anlamına gelebilir ve doktorunuza başvurmanız gerekir.

Advertisement

Ayrıca, işlemden sonra dışkınızda biraz kan normaldir. Bununla birlikte, kan veya kan pıhtıları devam ederse, karın ağrınız varsa veya ateşiniz yükselirse doktorunuzu arayın.

Doktorunuz biyopsi sırasında doku veya polip çıkarırsa, test için laboratuvara gönderir. Doktorunuz normalde birkaç gün içinde hazır olduklarında sonuçları size söyleyecektir.


Leave A Reply