Demirhindi Suyunun Sağlık Faydaları Nelerdir? Nasıl Hazırlanır? Yan Etkileri

0
Advertisement

Demirhindi Suyunun besin değeri nedir, nasıl hazırlanır? Demirhindi Suyunun sağlık için faydaları ve yan etkileri nelerdir?

demirhindi

Kaynak: pixabay.com

Demirhindi Suyu ve Faydaları

Pek çok insan, içindeki zengin besin ve antioksidan kaynağı sayesinde sağlıklarını çeşitli şekillerde iyileştirmek için egzotik demirhindi suyu seçeneğine yöneliyor. Demirhindi suyu, bilimsel olarak Tamarindus indica olarak bilinen eşsiz bir baklagil ağacı olan demirhindi ağacının meyvesinden elde edilir. Afrika’nın tropik bölgelerine özgü olan bu ağaç, demirhindi meyvesi ve tohumlarını içeren, kabaca 4-6 inç uzunluğunda sert kahverengi kabuklar geliştirir. Bu ağacın yenilebilir meyvesi hem tatlı hem de ekşi olarak tanımlanabilecek tadı ve oldukça asidiktir. Bu bitki şu anda dünyanın birçok tropikal bölgesinde yetişmesine rağmen, esas olarak Hindistan alt kıtasında yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır.

Demirhindi Suyunun Besin Değerleri

Demirhindi suyu, zengin bir B vitamini, kalsiyum, demir, fosfor, doğal şeker, C vitamini, tartarik asit, potasyum, magnezyum, çeşitli karotenoidler ve diğer antioksidan bileşikleri içerdiği nedeniyle özellikle popülerdir ve bunların tümü sağlığa katkıda bulunur.

Demirhindi Suyunun Faydaları

Demirhindi suyunun önemli faydaları arasında cilt koşullarını temizleme, kilo vermeye yardımcı olma, serbest radikallere karşı koruma ve iltihaplanmayı azaltma yeteneği sayılabilir.

Aterosklerozu önler

Demirhindi suyunda bulunan karotenler ve antioksidanlar, kolesterolün oksidasyonunu önlemeye yardımcı olabilir, bu da kolesterolün atardamarlarınızın duvarlarına yapışmasını önleyerek ateroskleroz riskinizi azaltır. Ayrıca, bu meyve suyundaki potasyum kan basıncını düşürür ve kalbinizdeki baskıyı azaltır.

Kronik Hastalıkları Önler

Sağlıklı miktarlarda C vitamini, karotenoidler ve diğer bağışıklık uyarıcı besinler ile demirhindi suyu, sisteme zarar vermeden veya mutasyona neden olmadan ve kronik hastalık riskinin artmasına yol açmadan önce serbest radikallerin bulunmasına ve onları etkisiz hale getirmesine yardımcı olabilir.

Advertisement
demirhindi

Kaynak: pixabay.com

Enflamasyonu Azaltır

Bu meyve suyu, eklemlerde ve kaslarda, aynı zamanda mide ve kan damarlarında iltihaplanmayı azaltma ile ilişkilidir, kan dolaşımını hızlandırmaya ve ölçülü tüketildiğinde ülserleri ve asit reflüsünü önlemeye yardımcı olur.

Sindirimi artırır

Demirhindi suyunun hafif idrar söktürücü özellikleri vardır, bu nedenle eğer kabızlıktan, şişkinlikten veya kramptan muzdaripseniz, sabahları bunlardan bir bardak bağırsak hareketlerinizi normalleştirmeye yardımcı olabilir.

Kilo kaybı

Demirhindi suyunda bulunan bazı enzimlerin vücuttaki protein aktivitesini, yani yağ depolamasını yöneten proteinleri etkileme yeteneği vardır. Bu aktiviteyi engelleyerek, bu meyve suyu kilo verme çabalarınızda ciddi şekilde yardımcı olabilir.

Cilt ve Saç Bakımı

Demirhindi suyu, cildin ve saçın sağlığını iyileştirmek için hem topikal hem de dahili olarak kullanılmıştır. İyileşmeyi hızlandırabilir ve yanıkların şiddetini azaltabilir ve yaşlanma belirtilerini ve kırışıklıkları en aza indirebilir. Parlaklığı artırabilir ve kuru cilt, kepek ve saç dökülmesini önleyebilir.

Demirhindi

Kaynak: pixabay.com

Demirhindi Suyu Nasıl Yapılır?

Biraz çaba ve doğru malzemelerle kendi demirhindi suyunuzu evde yapabilirsiniz!

Malzemeler

Advertisement
  • 2 demirhindi baklası
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 4 bardak su

Talimatlar

  • Demirhindi suyu yapmak için iki demirhindi kabuğunu kabuk ve posayı çıkarın.
  • Demirhindi posasını 2 bardak ılık suda 5-10 dakika bekletin.
  • Ardından posayı, suyu ve şekeri bir karıştırıcıya ekleyin ve yavaşça karıştırın.
  • Karışımı bir elek veya tülbentten geçirin.
  • Diğer 2 bardak suyu ekleyin, soğuk servis yapın ve tadını çıkarın!

Notlar

Bazı insanlar demirhindi ıslatmak yerine su ile kaynatmayı sevse de, sağlık yararlarını azaltma ihtimali olduğundan bu yöntemden kaçınmak en iyisidir.

Demirhindi Suyunun Yan Etkileri

Demirhindi suyunun, bazıları aşağıdakileri içeren birkaç olası yan etkisi vardır:

  • Hipertansiyon: Bu meyve suyundaki bazı aktif bileşenlerin vazokonstriktif olduğu bilinmektedir, bu nedenle bu kan basıncını yükseltebilir ve hipertansiyonu olan kişilerde bundan kaçınılmalıdır.
  • Kanama: Bu meyve suyuyla, özellikle antikoagülanlarla, kanama bozukluklarını ve diğer durumları şiddetlendirebilecek olumsuz ilaç etkileşimleri rapor edilmektedir.
  • Asitlik ve ishal: Fazla alım, müshil etkileri nedeniyle asit reflü ve ishal gibi diğer mide sorunlarına neden olabilir.
  • Hiperglisemi: Asya Pasifik Journal of Tropical Biomedicine’de yayınlanan, hiperglisemi nöbetleri geçiren diyabetik bir kişi hakkında yapılan bir vaka incelemesi, bir bitkisel demirhindi hapının kan şekeri artışının olası nedeni olabileceğini gösterdi.


Leave A Reply