Denizanası Çarpması Nasıl Tedavi Edilir? Ne Yapılır, Ne Yapılmaz?

0
Advertisement

Denizanası çarpması nedir, nasıl tedavi edilir? Denizanası çarpmasında neler yapılır, neler yapılmaz? Denizanası sokmasındaki ilk yardım.

Denizanası Çarpması Nasıl Tedavi Edilir? Ne Yapılır, Ne Yapılmaz?

Denizanası ile ilgili tehlike size gizlice yaklaşmalarıdır. Denizde rahatça yüzerken bir anda vücudunuzun bir bölgesinde yanma hissetmeye başlarsınız. İşte çarpıldınız.

Denizanası Çarpması

Denizanası dokunaçları denizanasının gövdesinden ayrıldıktan sonra bile acı vermeye devam edebilir. Hala hastanın cildinde bulunan denizanası dokunaçları, eğer başkasının cildine temas ettiğinde bile rahatsızlık verebilir.

Denizanası Çarpmasında Atılacak Adımlar;

1. Sudan Çıkın

2. En az 30 saniye boyunca bölgeyi sirke ile durulayın.
Bir cımbız yardımı ile dokunaçları çıkarın.
Dokunaçları çıkardıktan sonra, etkilenen bölgeyi sıcak suda (40-45 C) en az 20 dakika bekletin. Termometreniz yoksa, suyun sıcak olduğundan, ancak kaynar olmadığından emin olun. Daha kolaysa sıcak bir duş alabilirsiniz. 20 ila 45 dakika suda kalın.

Advertisement

Denizanası çarpması
3. Rahatsızlığı tedavi edin

Kaşıntı ve şişliği hafifletmek için hafif bir hidrokortizon krem veya oral bir antihistamin kullanın.

4. Takipte Kalın

Çok ciddi yaralanmalar ve açık yaralarda günde üç kez temizleyin ve antibiyotik merhem sürün. Gerekirse bandaj uygulayın.

Denizanası çarpması

Yapmamanız Gerekenler Nelerdir?

Aşağıdaki sık duyulan uygulamaların faydası kanıtlanmamıştır. Yapmamanız tavsiye edilir:

Advertisement
  • Dokunaçları ciltten kazımak
  • Deniz suyu ile durulamak
  • İnsan idrarı ile durulamak
  • Temiz su ile durulamak
  • Et terbiyesi uygulamak
  • Alkol, etanol veya amonyak uygulanması
  • Bir havlu sürtmek
  • Basınçlı bandaj uygulamak

Göz Bölgesine Yakın Yerde Denizanası Çarpması Nasıl Tedavi Edilir?

Gözlerinizi deniz suyu ile yıkamanız sorun olmaz. Ama acil servise olabildiğince hızlı ulaşın. Gözlerini tuzlu suyla yıkayacaklar ve size ağrı kesici ilaçlar vereceklerdir. Acil servis doktoru sizi uzman bir göz doktoruna gönderecektir.

Diğer Deniz Hayvanları

  • Denizkestaneleri: Bu yaratığın yarattığı sorun da, dikenlerinin teker teker çıkartılması zorluğudur. Bu ancak bir cımbızla yapılabilir. Bu işlemi yapmadan önce zeytinyağı ile derinin yumuşatılmasında fayda vardır.
  • Kuyruklu vatozlar: Yarı yarıya kuma gömülü yaşadıkları için, görülmeden üzerine basıldığında kendilerini savunmak için sokabilirler, ancak bu ender rastlanan bir kazadır. İğneli kuyruğuyla çarpar ve yaralar. Açtığı yara, olaydan iki saat sonra doruğuna varan şiddetli bir ağrıya neden olur.
  • İskorpitler: Özellikle balıkçıların ağları boşaltmaları sırasında kazalar meydana gelebilir. Zehri acıya, şişmelere ve kusmaya yol açar.
  • Trakunyalar: Trakunya çok saldırgan, küçük bir balıktır. İnsana dahi saldırdığı görülmüştür. Sırt yüzgeçlerinde bulunan dikenleri keskin ve katıdır. Kazalar, genellikle ağları çekerken veya ıslak kumsal üzerinde yürürken başa gelebilir. Balığın çarpmasından sonra, şiddetli bir ağrı olur ve şişme görülür.


Leave A Reply