Deprem Fobisi (Sismofobi) Nedir? Nasıl Yenilir? Belirtileri Nelerdir?

0
Advertisement

Deprem korkusu hangi zamanlarda deprem fobisine dönüşebilir? Sismofobi olarak bilinen deprem fobisinin belirtileri ve başa çıkma yolları nelerdir?

Deprem Fobisi (Sismofobi)

Geldiğini göremezsiniz, ancak etkileri güveninizi sarsabilir. Depremler korkunun sınırlarını test edebilir çünkü dramatik girişi habersizdir. Bu yaygın korkuyla ilişkilendirilen fobinin adı Sismofobidir. Bu korku, depremlerin nadir olduğu yerlerde fark edilmeyebilir, ancak bazı bölgelerinde yaşayanlar için ara sıra meydana gelen sarsıntı onları korkularında bitkin bırakabilir.

deprem

Kaynak: pixabay.com

Sismofobi Neden Olur?

Bu korku, genellikle ya bir depremde yaşamanın ve zihinsel yıkım imgelerini ve orijinal paniğin iç korkularını yeniden canlandırmanın doğrudan sonucudur. Ayrıca, bir olayı yaşamış veya bir sonraki büyük depremin olasılığı konusunda takıntılı olan kişilerin korku hikayeleriyle geliştirilebilir veya tanınabilir.

Birçok korku gibi, bu da genellikle bir depremde yaşamış ve onlardan dramatik bir şekilde korkmaya başlayan birinin kişisel tepkisiyle bağlantılıdır.

Deprem hasarının görsel görüntüleri, depremlerin insanoğlunun bildiği en kötü doğal afetler arasında olduğu fikrini daha da güçlendirebilir veya pekiştirebilir. Deprem takıntısı, sismofobinin büyüyebileceği bir ortam yaratır.

Sismofobi Belirtileri

Deprem korkusu, bir zeminin titreşmesine neden olan büyük bir kamyonun geçmesi kadar masum bir şeyde bile ortaya çıkabilir. Deprem fobisi olan kişide neredeyse her titreşimde, panik duygusu ve adrenalin patlaması meydana gelir..

Advertisement

Diğer semptomlar şunları içerebilir

  • Yüksek veya düzensiz kalp hızları
  • Yüksek vücut ısısı ve terleme
  • Kaygı veya panik atak
  • Bedensel işlevlerin kontrolünün geçici olarak kaybedilmesi
  • Mide bulantısı
  • Bağırma
  • Akut bir korku duygusu
  • Hava alma isteği
  • Korkuyu hemen rasyonelleştirememe

Bu korku semptomları kendilerini göstermeye başladığında, kişinin bir deprem olayında verdiği tepkiler üzerinde hiçbir kontrollünün olmadığını gösterir.

deprem

Kaynak: pixabay.com

Sismofobinin Üstesinden Nasıl Gelinir?

Yerbilimciler deprem korkularını azaltmada rol oynamalıdır. Buradaki öncül, bilim adamlarının halkı bir depremin nedenleri ve çoğu sismik faaliyetin neden bir can kaybına sebep olmadığı konusunda eğitmeye yardımcı olabileceği gibi görünüyor.

Deprem korkusu, olaya yaygın ve genellikle sağlıklı bir yanıt olarak kabul edilir. Sorun, sağlıklı bir korkunun mantıksız bir korkuya dönüşmesine izin vermekten kaynaklanıyor.

Deprem bilgisinin ötesinde, korkunun temel nedenlerini belirlemenize ve korku tepkisinin altında yatan nedenleri ele almanıza yardımcı olabilecek nitelikli bir terapisti ziyaret etmek önemli olabilir.

Korkunuz karşısında şefkat gösteren güvenilir bir arkadaşınız gibi destek grupları da yardımcı olabilir. Bu tür bir yanıt, korkunuzla başa çıkmanıza yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir.

Advertisement

Bu fobiye başka korkular da bağlanabilir. Ölüm korkusu, dar alan korkusu ve karanlık korkusu gibi şeylerin tümü korkunuzun alevini ateşleyebilir.

Bazen, korkunuzun maskesi bir soğanın soyulmasıyla aynı şekilde düşebilir. En çok korktuğunuz şeylerin özüne inmenize yardımcı olmak için katmanların üstündeki katmanların sistematik olarak kaldırılması gerekir.

Bazı fobilerin aslında bir kök korkusunun belirtisi olabileceğini unutmayın. Tek bir korkuyla başa çıkmak, her zaman kaygıyı hayatınızdan çıkarmayabilir. Oluşan korkuyu bulmak için yardım aramak, bir nedeni belirlemede en yararlı olanıdır.


Leave A Reply