Devrim Erbil Kimdir? “İstanbul Ressamı” nın Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Bu yıl Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sanatçılardan biri olan Devrim Erbil, çeşitli teknikler kullanarak Anadolu ve İstanbul’un soyut manzara resimlerini yarattı.

Cumhurbaşkanlığı, Türkiye’nin seçkin bilim insanlarını, yazarlarını ve sanatçılarını ya da Sakıp Sabancı Müzesi ve Zeugma Antik Kenti ve Müzesi gibi kültürel kurumları tanımak için Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerini düzenliyor. Ödüller Kültür ve Sanat Politikaları Konseyi’nin rehberliği ve başkanın önerisi ile verilir. Her yıl Kasım veya Aralık aylarında, konsey başkanın başkanlığında toplanır ve Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ni belirler. Son olarak ödüller yılın son ayında düzenlenen özel bir törenle cumhurbaşkanı tarafından kazananlara verilir.

1995 yılından bu yana, birçok görsel sanatçı Başkanlık tarafından ödüllendirildi. Geçen yıl, önde gelen fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar ödül kazananlar arasındaydı. Türk sineması yapımcılara, yönetmenlere veya oyunculara verilen ödüller ile tanınmasına rağmen, en çok ödül alan türler edebiyat, müzik ve resim. Şairler ve kurgu yazarları her zaman Türkiye’nin edebiyatının çok özel bir yerini kanıtlayan gündemdedir. Müzik, bestecilere ve geleneksel ya da modern anlayışla icracılara ödüllerle edebiyatı takip eder.

Bununla birlikte, 2019’a kadar neredeyse hiçbir ressam ödülü kazanmamıştı. Resim – mimari, müzik, sinema ve geleneksel sanatlar da dahil olmak üzere diğer türler arasında da ödül töreninde temsil edilecek.

Deneyimli bir ressam olan Devrim Erbil, sanat görüşünü şu sözlerle açıkladı: “Batı’nın sanatsal hareketlerini Türk topraklarında geliştirmemiz gerektiğini düşündüğü anlayışına karşıyım. Batı’ya bilinçli bir seçicilikle yaklaşmalı, biçimsel klişelerin ötesindeki sanatsal formasyona bakmalı, çağdaş sorunları kendi sanatımızın merceğiyle görmeli ve Batı ile bu şekilde yüzleşmeliyiz. ”

Devrim Erbil Kimdir? "İstanbul Ressamı" nın Hayatı ve Eserleri

Devrim Erbil

Erken dönem

Erbil, 16 Eylül 1937’de Ege Bölgesi’nin Manisa ilinin Salihli ilçesinde doğdu. Nadide ve Reşat Erbil’in oğludur. 1940 yılında ailesi ile birlikte ilkokul ve liseye kaydolduğu Balıkesir iline taşındı.

Advertisement

Bazı öğretmenleri, okulun ilk yıllarında resim sevgisini keşfetmesine yardımcı oldu. İlk sergisini iki arkadaşıyla birlikte lise son sınıfında Türk-Amerikan Derneği’nde açtı.

1959 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne girdi. Mezun olduktan sonra Halil Dikmen’in stüdyosunda ünlü yazar ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun çıraklığını yaptı. 1962 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nde asistan oldu. Yıllarca Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu ve Cevat Dereli atölyelerinde asistan olarak çalıştı. İlk Türk soyut ressamları arasındaydı ve soyut manzaraları ile Türk geleneksel görsel sanatlarıyla bağlantı kurmaya meyilliydi.

Usta çırak

Ankara, İstanbul ve İzmir’de “Yedi Soyut Ressam” (1959) ve İstanbul’da “Mavi Grup” (1963) gibi toplu sergilere katıldıktan sonra Erbil, İspanyol hükümetinden burs kazandı ve okumak için İspanya, İtalya ve Fransa’yı ziyaret etti. Avrupa’dan döndükten sonra Ankara ve İstanbul’da düzenlenen “Beş Genç Ressam” (1966) toplu sergisine katıldı. Ayrıca Erbil, Devlet Resim ve Heykeltıraş (1961’den beri) ve Türk Modern Ressamlar Derneği (1962’den beri) gibi kolektiflerin sürekli katılımcılarından biri olmuştur.

Gerçekten de Erbil, 1960’lı yılların başlarında, eskizlere dayanan, geleneksel Türk resmiyle, minyatürle bağlantı kuran kompozisyonlu özel kuşbakışı manzaralarıyla modern soyut resme kendi yolunu çizdi. Resimleri sadece geleneksel minyatürlerin taklitleri veya yenilenmeleri değil, çok sayıda gerçekçi detaylarla renkli modern orijinal çizimlerdir. Erbil’in şehir manzara resimleri ve çizimleri, kuşbakışı ve doğrusal perspektifi göz ardı ederek geleneksel minyatürlerle bağlantı kurar. Soyut bir ressam olarak, Erbil doğanın boyutlarını olduğu gibi kopyalamaz, doğanın kendisinden alınan bir ritim hissi ile bu boyutları yeniler. İkincisinin resimlerine de izlenimci bir ruh kattığına inanıyorum.

Erbil, Michel Seuphor ve Michel Ragon tarafından yazılan ve 1974 yılında yayınlanan, dünyanın dört bir yanındaki modern soyut resim üzerine dört ciltli bir incelemede, yani “L’art Abstrait” (“Soyut Sanat”) adlı kitabından bahsedildi. Aynı araştırmanın Türk sanatçılara yönelik bir bölümüne dahil edildi.

Erbil birçok kez ödüllendirildi. İlk ödülünü 1966’da İran Krallığı’ndan Tahran’da aldı ve ardından 1972’de Mısır tarafından İskenderiye Bienali’ne verilen “Anadolu Şehrinde Yaşam Varyasyonları” adlı çalışmasıyla verilen bir ödül daha aldı.

Advertisement

Soyutlayan Anadolu ve İstanbul

Erbil, bir sanatçının anavatanının geleneğiyle başlaması gerektiğine inanıyor. Böylece 1970’lerden başlayarak Anadolu ve İstanbul’un kentsel ve doğal manzaralarını soyutladı. Her biri itibarına katkıda bulunan “Bir Anadolu Kenti” (1976), “Anadolu İzlenimleri” (1977), “İstanbul” (1977) ve “Kuşlar” (1977) üzerine ardışık diziler çizdi. Çeşitli teknik ve malzemelerle İstanbul manzarasının yüzlerce varyasyonunu yaptı. Ona İstanbul görüşlerinin soyut ressamı demek abartı olmazdı.

Erbil Güzel Sanatlar Akademisi’nde profesör oldu. 1969’da Türk Modern Ressamlar Derneği’ne ve 1975’te Görsel Sanatçılar Derneği’ne başkanlık etti. 1979’dan 1982’ye kadar İstanbul Resim ve Heykeltıraş Müzesi’nde direktör olarak çalıştı. Erbil, yurtiçinde ve yurtdışında 60’dan fazla sergi açtı. 1973 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 50. yılı için belirlenen Atatürk Ödülü’nü aldı ve 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından “Devlet Sanatçısı” unvanı verildi.

Balıkesir Belediyesi, 2004 yılında yerel yönetimler tarafından bir sanatçı için kurulan ilk müze olan Devrim Erbil Müzesi’ni açtı. Aynı yıl emekli olan Erbil, İstanbul’daki özel bir üniversite olan Doğuş Üniversitesi’nde ders vermeye başladı.

2019 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin kazananlarından Erbil, ödülünü yakında yapılacak özel törenle bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan alacak.


Leave A Reply