Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır? Dişlerimize Zarar Veren Durumlar ve Yapılacaklar

0

Dişlerimize bakmak için neler yapabiliriz? Diş bakımında dikkat edilecek hususlar nelerdir? Diş sağlığı ve bakımı hakkında bilgi.

beyaz diş

Kaynak: pixabay.com

Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bir lokmayı ne kadar iyi çiğnersek sindirimi o kadar kolay olur; mide yorulmaz, sağlığımız bozulmaz. Yediklerimizi iyi çiğneyebilmek için de dişlerimizin sağlam olması gerekir. Bunun için, dişlerimizin bakımına büyük önem vermeliyiz.

Diş bakımında, dişi fırçalamak, çürük dişleri tedavi ettirmek yeterli değildir. Her şeyden önce, dişe zarar verecek şeyleri yapmamaya dikkat etmelidir. Dişlerimize en çok zarar veren şeyler şunlardır:

  • • Çok sıcak, çok soğuk yiyecekler. — Dişin mine tabakasının çatlamasına yol açarlar. Diş çürümesinin ilk adımı ise budur. Hele, soğuk yedikten sonra sıcak, sıcak yedikten sonra da soğuk bir şey yemek dişlere çok zararlıdır.
  • • Dişlerle sert maddeler kırmak. — Pek çoğumuz fındık, ceviz gibi sert kabuklu yiyecekleri dişlerimizle kırarız. Bu ise, mine tabakasını çatlatacağı için, dişlerimize büyük zararlar verir.
  • • Şekerli, nişastalı maddeler. — Diş çürümesinin en önemli nedenlerinden biri de, şekerli, nişastalı maddelerin meydana getirdiği asitlerdir. Ağzımızdaki bakteriler, bu şekerli, nişastalı maddeleri aside çevirirler. Bu asitler, küçücük bir çatlaktan bile içeriye girerek, mine tabakasını deler, oradan da dişin ikinci tabakası olan fildişine geçerler. Bu bakımdan, şekerli maddeleri yedikten sonra da ağzı iyice yıkamalıdır.
  • • Dişleri kurcalamak. — Firkete, iğne gibi sert, sivri şeylerle dişleri kurcalamak da mine tabakasının çatlamasına yol açar.

Demek oluyor ki, dişlerimizin sağlam kalmasını istiyorsak, önce zararlı şeyleri yapmaktan kaçınmalıyız. Diş bakımının en önemli şartı ise, hiç kuşkusuz, ağız, diş temizliğidir. Yemeklerden sonra, hiç olmazsa sabah, akşam dişlerimizi fırçalarsak, ağzımızda, diş kovuklarında yerleşen bakterilerin zararlı etkilerini önlemiş oluruz. Dişlerin fırçalanması, ayrıca, diş etlerinin kuvvetlenmesini de sağlar.

Diş bakımı için önerilere aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
  1. Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın. Gece yatmadan önce de dişlerinizi fırçalamanız önerilir.
  2. Dişlerinizi fırçalarken, diş fırçanızı 45 derecelik açıyla diş etlerinize doğru hareket ettirin. Diş fırçanın uçlarını dişlerin arka kısımlarına ulaştırmaya özen gösterin.
  3. Ağız içinde bulunan tüm yemek artıklarını temizleyin. Bu amaçla diş ipi kullanabilirsiniz.
  4. Günde en az bir kez ağız suyu kullanın. Ağız suyunun pH değerinin diş etlerinizi tahriş etmemesi ve antibakteriyel özelliği olmasına dikkat edin.
  5. Yemekleriniz sırasında su içmeyi ihmal etmeyin. Su, ağız içindeki yemek artıklarını temizleyerek dişlerinizin üzerinde oluşabilecek plak oluşumunu önler.
  6. Dişlerinizin arasını temizlemek için diş macunu ve diş ipi kullanın. Bu sayede dişleriniz arasındaki yemek artıklarını ve bakterileri temizlersiniz.
  7. Düzenli olarak diş hekiminize gitmeyi unutmayın. Diş hekiminiz, dişlerinizin sağlıklı bir şekilde bakımını yaptıktan sonra, gerekirse ilaç veya tedavi uygulaması yapabilir.

Leave A Reply