Diyabetik Koma ve İnsülin Şoku Arasındaki Farklar Nelerdir?

0
Advertisement

Diyabetik koma ve insülin şoku arasındaki farklar nelerdir? Diyabetik koma ile insülin şokunun tanımı, arasındaki farklar ve önlemler hakkında bilgiler.

diyabet

Kaynak: pixabay.com

Diyabetik koma nedir?

Diyabetik koma, diyabetli kişilerde kritik düzeyde yüksek/hiperglisemi/veya kritik düzeyde düşük/hipoglisemi/kan şekeri düzeylerinden kaynaklanan bir bilinç kaybı durumudur. Bir kişi diyabetik komadayken, akustik, görsel ve diğer duyusal uyarım türlerine yanıt vermez.

Diyabetik komanın nedenini belirlemek için, bu durumun yüksek veya düşük kan şekeri seviyelerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için bir kan şekeri testi yapılır. Diyabetik komadan önce hasta, kan şekeri seviyelerine bağlı olarak çeşitli semptomlar yaşayabilir.

Hipoglisemi durumunda semptomlar arasında anksiyete, sinirlilik, titreme, yorgunluk, halsizlik, açlık, mide bulantısı, baş dönmesi, kafa karışıklığı, geveleyerek konuşma, terleme yer alır. Hiperglisemi durumunda semptomlar arasında sık idrara çıkma, susuzluk, mide ağrısı, ağız kuruluğu, nefes darlığı, meyveli nefes kokusu, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, hızlı kalp atışı bulunur.

Diyabetik koma nedenleri arasında diyabetik ketoasidoz, diyabetik hiperosmolar sendrom ve hipoglisemi bulunur. Diyabetik ketoasidoz, diyabetli kişilerde ciddi bir durumdur. Vücutta yeterli insülin olmadığında, yağ birikintilerini parçalar. Bu süreçte yağ asitleri ketonlar oluşturarak diyabetik koma da dahil olmak üzere farklı komplikasyonlara yol açar.

Diyabetik hiperosmolar sendrom, kan şekeri seviyeleri 600 mg/dL’nin üzerinde olduğunda ortaya çıkar. Kan şekeri bu konsantrasyona ulaştığında kan kalınlaşır ve kalınlaşır. Fazla şeker, idrarla vücuttan atılır, bu da vücuttan sıvıların çekilmesine ve dehidrasyona ve bilinç kaybına neden olur.

Advertisement

Diyabetik koma durumunda acil tıbbi yardıma ihtiyaç vardır. Tedavi diyabetik komanın nedenine bağlıdır. Hiperglisemi için tedavi, sodyum, potasyum ve dehidrasyonu tedavi etmek için sıvıları ve kan şekeri seviyelerini düşürmek için insülini içerir. Hipoglisemi durumunda tedavi, kan şekerini yükseltmek için dekstroz veya glukagon enjeksiyonunu içerir.

Diyabetik komayı önlemek için gereklidir:
  • Kan şekeri seviyelerini kontrol edin;
  • Diyabetik komanın erken belirtilerine dikkat edin;
  • İlaçları reçete edildiği şekilde alın;
  • Kan şekeriniz düştüğünde her zaman yanınızda glikoz tabletleri veya şeker bulundurun;
  • Kan şekeri yüksek olduğunda ketonları kontrol edin;
  • Alkol tüketimini en aza indirin;
  • Arkadaşlarınıza ve ailenize diyabetik koma belirtilerini nasıl tespit edeceklerini ve nasıl tepki vereceklerini bildirin;
  • Tıbbi kimlik bileziği takın.
  • Düzenli olarak bir doktora gidin.

Dünya Diyabet Günü

İnsülin Şoku Nedir?

İnsülin şoku, vücudun çok fazla insülinin neden olduğu kan şekerindeki (hipoglisemi) düşüşe verdiği tepkidir. İnsülin şokunun en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Gergin, endişeli, titrek, baş dönmesi, sinirli, kafası karışmış hissetmek;
  • Uykulu veya sakar hissetmek;
  • Kalp çarpıntısı;
  • Zayıflık;
  • Baş ağrısı;
  • Bozulmuş veya bulanık görme;
  • Terleme, titreme ve baş dönmesi;
  • Yanaklarda, dudaklarda veya dilde uyuşma veya karıncalanma;
  • Bulantı vb.

İnsülin şoku belirtileri, kan şekeri seviyeleri 70 mg/dL’nin altına düştüğünde ortaya çıkar. Düşük kan şekeri, vücudun adrenalin salgılamasına neden olur ve bu da insülin şokunun erken belirtilerine neden olur.

Kan şekeri seviyesini yavaş ve dikkatli bir şekilde yükseltmek gerekir. Şeker seviyeleri, yiyecek ve içecek yoluyla glikoz tabletleri veya az miktarda karbonhidrat alınarak artırılabilir (örneğin, 100 ml normal, diyet olmayan soda, bir bardak süt veya bir çorba kaşığı bal veya şeker). Kan şekeri seviyeleri tehlikeli derecede düşük kalırsa, enjekte edilebilir glukagon verilebilir.

İnsülin şokunu önlemek için şunlar gereklidir:

  • Kan şekeri seviyelerini kontrol edin;
  • İnsülin şokunun erken belirtilerinin farkında olun;
  • İlacı reçete edildiği şekilde alın;
  • Gün boyunca daha küçük öğünler yiyin;
  • Kan şekeriniz düştüğünde her zaman yanınızda glikoz tabletleri veya şeker bulundurun;
  • Arkadaşlarınıza ve ailenize insülin şokunun belirtilerini nasıl tespit edeceklerini ve nasıl tepki vereceklerini bildirin;
  • Tıbbi kimlik bileziği takın;
  • Düzenli olarak bir doktora gidin.

Diyabetik Koma ve İnsülin Şoku Arasındaki Fark

Diyabetik koma: Diyabetik koma, diyabetli kişilerde kan şekeri seviyesinin çok yüksek veya çok düşük olması sonucu ortaya çıkan bilinç kaybı durumudur.

İnsülin şoku – İnsülin şoku, vücudun çok fazla insülinin neden olduğu kan şekerindeki düşüşe verdiği tepkidir.

Advertisement

Semptomlar

Diyabetik koma: Bir kişi diyabetik komadayken, duyuların akustik, görsel ve diğer uyaran türlerine yanıt vermez. Diyabetik komadan önce hasta, kan şekeri seviyelerine bağlı olarak çeşitli semptomlar yaşayabilir. Hipoglisemi durumunda, semptomlar anksiyete, yorgunluk, halsizlik, açlık, mide bulantısı, baş dönmesi, kafa karışıklığı, terleme vb. Hiperglisemi durumunda, semptomlar arasında sık idrara çıkma, artan susuzluk, ağız kuruluğu, nefes darlığı, meyveli nefes kokusu, mide bulantısı, yorgunluk, hızlı kalp atışı vb.

İnsülin şoku: İnsülin şokunun en yaygın belirtileri arasında gergin, endişeli, titrek, baş dönmesi, sinirli, kafası karışmış, uykulu veya sakar hissetmek; Kalp çarpıntısı, halsizlik, baş ağrısı, bulanık veya değişmiş görme, terleme, titreme, baş dönmesi, yanaklarda, dudaklarda veya dilde uyuşma veya karıncalanma, mide bulantısı vb.

insulin

Kaynak: pixabay.com

Etiyoloji

Diyabetik Koma: Diyabetik komanın nedenleri arasında diyabetik ketoasidoz, diyabetik hiperosmolar sendrom ve hipoglisemi bulunur.

İnsülin şoku: İnsülin şoku, kan şekeri seviyeleri 70 mg/dL’nin altına düştüğünde meydana gelir.

Tedavi

Diyabetik koma: Diyabetik komada tedavi, nedenine bağlıdır. Hiperglisemi için tedavi sodyum, potasyum, sıvılar ve insülini içerir. Hipoglisemi durumunda tedavi, kan şekerini yükseltmek için dekstroz veya glukagon enjeksiyonunu içerir.

İnsülin şoku: İnsülin şoku, yiyecek ve içecek (soda, süt, bal vb.), enjekte edilebilir glukagon yoluyla glikoz tabletleri veya az miktarda karbonhidrat alınarak tedavi edilebilir.

Önleme

Diyabetik Koma: Diyabetik komanın önlenmesi, kan şekeri seviyelerinin izlenmesini, diyabetik komanın erken belirtilerini izlemeyi, ilaçları reçete edildiği gibi almayı, glikoz tabletleri veya pastilleri hazır bulundurmayı, kan şekeri yüksek olduğunda ketonları kontrol etmeyi, alkol tüketimini en aza indirmeyi, arkadaşlara ve aileye nasıl olduğunu söylemeyi içerir. diyabetik koma belirtilerini ve nasıl tepki verileceğini belirlemek için tıbbi kimlik bileziği takın, düzenli olarak bir doktora görünün.

İnsülin şoku: İnsülin şokunu önlemek için kan şekeri seviyelerini kontrol etmek, insülin şokunun erken belirtilerinin farkında olmak, ilaçları reçete edildiği gibi almak, gün boyunca daha küçük öğünler yemek, her zaman elinizde şeker tabletleri veya şeker bulundurmak gerekir. arkadaşlarınıza ve ailenize insülin şokunun belirtilerini nasıl tespit edeceklerini ve nasıl tepki vereceklerini söyleyin, tıbbi bir kimlik bileziği takın, düzenli olarak bir doktora gidin.


Leave A Reply