Domenico Scarlatti Hayatı

0
Advertisement

Domenico Scarlatti Kimdir? Domenico Scarlatti hayatı, biyografisi, eserleri, besteleri hakkında bilgi.

domenico scarlatti

Domenico Scarlatti

Doğum tarihi: 26 Ekim 1685, Napoli, İtalya
Ölüm tarihi ve yeri: 23 Temmuz 1757, Madrid, İspanya

Domenico Scarlatti; Bach ve Haendel’in çağdaşı olan ve klavye alanına getirdiği yenilikler açısından onlarla karşılaştırılabilen Domenico Scarlatti, müzikle ilgili bilgilerini babasından öğrendi; on altı yaşında Napoli’de, kral naibi Medina Celi’nin orgculuk ve besteciliğine atandı. 1702’de babasıyla birlikte Floransa’ya bir yolculuk yaptı, daha sonra tek başına Venedik’e giden besteci orada Haendel’le tanıştı.

1709’dan 1719’a kadar Roma’da önce jan III So-bieski’nin dul karısı olan Polonya kraliçesi Marya Kazimierz’in hizmetinde kaldı ve kendisi için operalar yazdı; daha sonra sırasıyla Portekiz elçisinin ve Vatikan’daki Giulia Şapeli’nin kapella yöneticiliğini yaptı ve bu dönemde dinsel nitelikli yapıtlar besteledi: Miserere; 10 ses için Stabat Mater; 4 ses için Missa. 1719’da Londra’ya gitmeye hazırlanan besteci (bu yolculuğu gerçekten yapıp yapmadığı kuşkuludur), 1702’de Lizbon’a giderek krallık şapelinin başına geçti ve İspanya krallık ailesinden olan kişilerin müzik hocalığını yaptı. 1729’da İspanya krallık sarayına girdi ve buraya kesin olarak yerleşti, İtalya’ya da yalnızca iki yolculuk (1724’te ve 1728’de) yaptı.

Daha çok çalgı müziği sınırları içinde kalan Domenico Scarlatti’nin kuşkusuz ilgi çekici operaları ve dinsel müzik yapıtları da vardır, ama yapıtlarının temelini klavsen için bestelediği 400 parça oluşturur. Bunlar oldukça kısa sonatlardır ve besteci tarafından esercizi (alıştırmaları) olarak adlandırılmışlardır.

Advertisement

Söz konusu yapıtlardan virtüözlük fışkırmakta; bu, şaşırtıcı bir armonik yaratıyla ve doğaçlamayı önemseyen bir üslupla bütünleşmekte, böylece de bütün olarak yapıt, yepyeni bir canlı ve özgür hava kazanmaktadır. Avrupa’da henüz bestecinin yaşadığı dönemde geniş çapta yaygınlaşan bu klavsen parçaları, kendisinden sonra gelen bestecilerin teknik ve yazımını büyük ölçüde etkilemiştir.

Kaynak – 2

Domenico Scarlatti; İtalyan bestecisidir (Napoli 1685-Madrid 1757).

Babası besteci Alessandro Scarlatti’nin ve daha sonra Venedik’te Gasparini’nin öğrencisi oldu. Önceleri Napoli’de orgçuluk yaptı, 1709-1717 arasında Roma’da Polonya Kraliçesi Maria Casmira’nın özel kapellasını yönetti. 1715-1719 arasında Cappella Giulia’yı yönetti. 1720’de Lizbon’a giderek Kral V. Joao’nun saray orkestrası yöneticiliğini üstlendi ve kral ailesinin müzik öğretmeni oldu.

1729’da Sevilla, 1733’ten başlayarak Madrid saraylarında aynı görevlere getirildi. Bach ve Handel’in çağdaşı olan Scarlatti, birkaç operanın yanı sıra özellikle piyano ve org müziği besteledi. Çoğunlukla tek bölümlü piyano sonatlarının (“essercisi” ya da “toccata” da denir) ve füglerinin (Kedi Fügü) kesin sayısı bilinmez, 500’ü aşkın olduğu sanılır. Bir piyano virtüözü olarak bazı keman efektlerini bu klavyeli çalgıya uygulayan Scarlatti, böylece de piyano müziği besteciliğinin girişimini etkiledi.


Leave A Reply