Dünya Afet Riskini Azaltma Günü (13 Ekim) Anlam ve Önemi Nedir?

0
Advertisement

Dünya Afet Riskini Azaltma Günü nedir ve ne zaman, neden kutlanır? Dünya Afet Riskini Azaltma Günü anlam ve önemi, tarihçesi hakkında bilgi.

Dünya Afet Riskini Azaltma Günü

Arka resim kaynak: pixabay.com

Dünya Afet Riskini Azaltma Günü

Dünya Afet Riskini Azaltma Günü, her yıl 13 Ekim’de kutlanıyor. Gün, afetlere ve can, ekonomi ve sağlık kayıplarına karşı savunmasızlığın ele alınmasında kaydedilen ilerlemeyi tanımak için bir şanstır. Her yıl bu gün, dünyanın dört bir yanındaki afetlere karşı savunmasızlıklarını azaltmak ve karşılaştıkları tehlikeleri azaltmanın aciliyeti konusunda farkındalık yaratmak için çalışan insanları ve toplulukları onurlandırıyor. Afet, hava olaylarına ve diğer doğal ve insan kaynaklı afetlere yanıt olarak afet direnci, kapasite geliştirmenin yanı sıra Resmi Kalkınma Yardımı şeklinde uluslararası işbirliğini gerektirir.

Dünya Afet Riskini Azaltma Günü, vatandaşları ve hükümetleri topluluklarını ve ülkelerini afetlere karşı daha dayanıklı hale getirmek için birlikte çalışmaya teşvik eden yıllık bir etkinliktir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Uluslararası Doğal Afet Riskini Azaltma On Yılı ilanının bir parçası olarak, 13 Ekim’i Dünya Doğal Afet Riskini Azaltma Günü olarak belirledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, küresel bir risk bilinci ve afet azaltma kültürünü teşvik etmek için bir gün çağrısında bulunduktan sonra, 1989 yılında Dünya Afet Riskini Azaltma Günü doğdu.

2022’de Genel Kurul, önleme ve hazırlıklı olmayı kapsayan küresel bir doğal afet azaltma zihniyetini teşvik etmek için bir araç olarak yıllık anma törenini sürdürmeye karar verdi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2009’da 13 Ekim’i resmi tarih yapmaya ve Dünya Afetleri Azaltma Günü olarak yeniden adlandırmaya karar verdi.

Uluslararası toplum, 2015 yılında Japonya’nın Sendai kentinde düzenlenen üçüncü BM Dünya Afet Riskini Azaltma Konferansı’nda, afetlerin çok büyük sosyal ve ekonomik yıkım yaratma olasılığı ile yerel düzeyde en kötü şekilde vurduğu konusunda bilgilendirildi. Her yıl milyonlarca insan ani afet salgınları nedeniyle yerinden ediliyor. Birçoğu küresel ısınma tarafından ağırlaştırılan felaket olayları, sürdürülebilir kalkınma yatırımları ve istenen sonuçları üzerinde zararlı bir etkiye sahiptir.

Advertisement

Afetler, düşük ve orta gelirli ülkeleri, özellikle ölümler, yaralanan veya yerinden edilen kişi sayısı ve temel altyapıya verilen hasar açısından önemli ölçüde etkiler. Diğer küresel sorunlar daha acil görünse de, afet riskini azaltmayı ele almazsak açlık ve yoksulluk ortadan kaldırılamaz.

Yapılan Etkinlikler

Bugünün anlam ve önemini yaymak amacıyla, Küresel toplumun afete hazırlık konusunda yapıcı konuşmalar yapması gerekiyor. Tipik acil durum yönetiminin ötesinde, insanlar ve topluluklar, beklenmedik felaketler karşısında direnmek, uyum sağlamak, telafi etmek ve gelişmek için beceri, yetenek ve bilgiye ihtiyaç duyar. Gün, dünyanın dört bir yanındaki afete eğilimli bölgelerde yaşayan insanların yaşamlarını iyileştiren örnek uygulamalar ve küresel işbirliği vakalarını vurgular. Bu, insanların afetlere eşlik eden korku, endişe ve kayıpları hazırlamasına ve azaltmasına yardımcı olur.


Leave A Reply