Dünya Böbrek Günü Nedir? Amacı ve Hedefleri Nelerdir?

0
Advertisement

Dünya Böbrek Günü nedir? Dünya Böbrek Gününü hangi kurumlar düzenlemektedir? Amacı nedir? Neyi hedeflemektedir? Tarihçesi ve temaları.

Dünya Böbrek Günü, böbreklerimizin önemi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan küresel bir kampanyadır.

Dünya Böbrek Günü her yıl sürekli düzenlenmektedir. Arjantin’deki halka açık gösterimlerden Malezya’daki Zumba maratonlarına kadar dünyanın her yerinde yüzlerce etkinlik düzenleniyor. Her şeyi farkındalık yaratmak için yapıyoruz. Önleyici davranışlar hakkında farkındalık, risk faktörleri hakkında farkındalık ve böbrek hastalığı ile nasıl yaşanacağı konusunda farkındalık. Bunu herkes için böbrek sağlığı istediğimiz için yapıyoruz.

Dünya Böbrek Günü, Uluslararası Nefroloji Derneği (ISN) ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu’nun (IFKF) ortak bir girişimidir.

Dünya Böbrek Günü Nedir? Amacı ve Hedefleri Nelerdir?

Kaynak : worldkidneyday.org

Dünya Böbrek Gününün Amacı Nedir?

Dünya Böbrek Günü, böbreklerimizin genel sağlığımız için önemi konusunda farkındalık yaratmayı ve dünya çapında böbrek hastalığının ve buna bağlı sağlık sorunlarının sıklığını ve etkisini azaltmayı amaçlamaktadır.

Dünya Böbrek Günü Hedeflerimiz Nelerdir?

“Harika böbreklerimiz” hakkında farkındalık yaratın Diyabet ve yüksek tansiyonun Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) için temel risk faktörleri olduğunu vurgulayın.

Advertisement

Diyabet ve hipertansiyonu olan tüm hastaların KBH için sistematik taramasını teşvik edin. Önleyici davranışları teşvik edin. Tüm tıp uzmanlarını, özellikle yüksek riskli popülasyonlarda KBH riskini tespit etme ve azaltmadaki kilit rolleri hakkında eğitin.

KBH salgınını kontrol etmede yerel ve ulusal sağlık yetkililerinin önemli rolünü vurgulayın. Dünya Böbrek Günü’nde tüm hükümetler harekete geçmeye ve daha fazla böbrek taramasına yatırım yapmaya teşvik edilmektedir. Böbrek yetmezliği için en iyi sonuç seçeneği olarak Transplantasyonu ve hayat kurtaran bir girişim olarak organ bağışı eylemini teşvik edin.

Dünya Böbrek Günü Tarihi

Dünya Böbrek Günü 2006’da başladı ve o zamandan beri büyümesi durmadı. Kampanya her yıl belirli bir temayı vurgular.

  • 2021 Her Yerde Herkes İçin Böbrek Sağlığı – Böbrek Hastalığıyla İyi Yaşamak
  • 2020 Her Yerde Herkes İçin Böbrek Sağlığı – Önlemeden Tespit Etmeye ve Bakıma Adil Erişime
  • 2019 Herkes İçin Her Yerde Böbrek Sağlığı
  • 2018 Böbrekler ve Kadın Sağlığı. Dahil Et, Değer Ver, Güçlendir
  • 2017 Böbrek Hastalığı ve Obezite – Sağlıklı Böbrekler için Sağlıklı Yaşam Tarzı
  • 2016 Böbrek Hastalığı ve Çocuklar – Önlemek İçin Erken Harekete Geçin!
  • 2015 Herkes İçin Böbrek Sağlığı
  • 2014 Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) ve yaşlanma
  • 2013 Böbrekler Yaşam İçin – Böbrek Saldırısını Durdurun!
  • 2012 Bağış – Ömür Boyu Böbrekler – Al
  • 2011 Böbreklerinizi koruyun: Kalbinizi kurtarın
  • 2010 Böbreklerinizi koruyun: Diyabeti kontrol altına alın
  • 2009 Böbreklerinizi koruyun: Baskınızı düşük tutun
  • 2008 Harika böbrekleriniz!
  • 2007 CKD: Yaygın, zararlı ve tedavi edilebilir
  • 2006 Böbrekleriniz iyi mi?

Genel Anlamda Böbrek Hastalıkları

Böbrek hastalığı teşhisi konulması hem hasta hem de etrafındakiler için büyük bir zorluk olabilir. Teşhisi ve tedavisi, özellikle böbrek hastalığının ileri aşamalarında, çok sayıda sorunlu yan etkiye neden olurken, iş, seyahat ve sosyalleşme gibi günlük aktivitelere katılma becerilerini, ailelerinin ve arkadaşlarının hayatını azaltarak hayatlarını ciddi şekilde etkiler – örn. yorgunluk, ağrı, depresyon, bilişsel bozukluk, gastrointestinal problemler ve uyku problemleri.

Dünya Böbrek Günü Nedir? Amacı ve Hedefleri Nelerdir?

Kaynak : pixabay.com

Böbrek hastalığı yönetimi ve tedavisindeki mevcut statüko, böbrek fonksiyonunu koruyarak, eski haline getirerek veya ikame ederek ve genel böbrek hastalığı yönetimi için etkinliğine bakılmaksızın böbrek yetmezliğinden kurtulma sağlayarak ömrünü uzatmayı amaçlamaktadır. Bu hastalık merkezli yaklaşım, hastaların önceliklerini ve değerlerini tatmin edici bir şekilde yansıtmadığı için yetersiz olabilir. Böbrek hastalığı ile yaşayan insanlar, her şeyden önce iyi yaşayabilmek, rollerini ve sosyal işleyişlerini sürdürmek isterken, aynı zamanda normallik ve sağlıkları ve refahları üzerinde bir kontrol duygusu sürdürmek isterler.

Statüko yaklaşımı, hastalıklarının yönetimi ve tedavisine anlamlı bir şekilde dahil olmadıklarından hastaların temsiliyetini de ortadan kaldırır. Bu da hastaların sıklıkla tedaviyi empoze edilmiş, cezalandırıcı ve kendi kontrolleri dışında algılamasına yol açar. Hastaların tedavileriyle ilgili daha memnun, ilgili ve yapıcı olmaları ve böylece klinik sonuçların iyileştirilmesi için, semptomlarının etkili bir şekilde yönetildiğini hissetmeleri ve tedavilerinin aktif katılımcıları olmak için içsel olarak motive olmaları gerekir. Yaşama katılım, böbrek hastalığının tedavisine yönelik mevcut yaklaşım tarafından tüketilmiş ve kısıtlanmış hissetmenin aksine, hem hastalar hem de bakıcıları için eşit derecede önemlidir.

Advertisement


Leave A Reply