Dünya Çocuk Hakları Günü Nedir? Ne Zamandır? Neden Kutlanır? Amacı

0
Advertisement

Dünya Çocuk Hakları Günü nedir ve ne zamandır? Dünya Çocuk Hakları Günü ne amaçla kutlanır? Dünya Çocuk Hakları Gününün anlam ve önemi, tarihçesi.

Dünya Çocuk Hakları Günü

Dünya Çocuk Hakları Günü

1954’te kurulan Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel Çocuk Bayramı, her yıl dünya çapındaki çocuklar arasında uluslararası beraberlik ve farkındalığı teşvik etmek amacıyla 20 Kasım’da kutlanır. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu olan UNICEF, çocuk refahını artırmak için de çalışan bu özel günü teşvik ve koordine ediyor.

20 Kasım, Türkiye de dahil olmak üzere dünya çapında kutlanan Uluslararası Çocuk Hakları Günü’dür. Günün amacı, çocukların refahı ve sağlığı konusunda farkındalık yaratmak ve çocuklar arasındaki yoldaşlığı ve anlayışı teşvik etmektir.

Dünya Çocuk Hakları Günü
Tarihçesi

14 Aralık 1954’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, tüm ülkelerin 1956’dan itibaren Evrensel Çocuk Bayramı olarak bilinen ve dünyanın dört bir yanındaki çocuklar arasındaki kardeşliği ve anlayışı teşvik etmek ve çocukların refahını sağlamak için yıllık bir etkinlik başlattı. Ülkelerin bu durum için uygun bir tarih seçmeleri önerildi.

O zamanlar, BM Genel Kurulu tüm ülkelerin “uygun” bir tarihte bir Çocuk Bayramı kurulmasını önerdi. Ülkelerin birçoğu bu tavsiyeye saygı duydu ve Evrensel Çocuk Günü 20 Kasım’da yıllık olarak kutlanıyor. Bununla birlikte, bu günü kutlamak için yıl içinde başka tarihler seçen Avustralya ve Hindistan gibi bazı ülkeler var.

Advertisement

20 Kasım 1959’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Çocuk Hakları Bildirgesi’ni ve 20 Kasım 1989’da Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul etti. 1990’dan bu yana Evrensel Çocuk Bayramı, BM Genel Kurulunun hem bildirgeyi hem de çocuk hakları sözleşmesini kabul ettiği tarihin yıldönümünü kutlar.

Dünya Çocuk Hakları Günü Pano Çalışmaları

Bugün Nasıl Kutlanıyor?

Birçok okul ve eğitim kurumu, Çocuk Hakları Bildirgesi’ne ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre çocukları hakları hakkında bilgilendirmek için özel bir çaba göstermektedir. Öğretmenler, öğrencilerini kendileri ve diğerleri arasındaki farklılıklar hakkında düşünmeye ve “haklar” fikrini açıklamaya teşvik eder. Çocuk haklarına genel olarak saygı duyan ülkelerdeki öğretmenler, bunun olmadığı ülkelerdeki durumlara dikkat çekebilirler.

Bazı alanlarda UNICEF, çocuk haklarına özellikle dikkat çekmek için etkinlikler düzenliyor. Bunlar, dünyadaki medyaya olan ilgiyi teşvik etmek veya örneğin aşıların veya emzirmenin önemi gibi ülke çapında kampanyalara başlamak olabilir.

Kanada, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık ve ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülke, Çocuk Hakları Bildirgesi’nin ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yıldönümlerini kutlamak için 20 Kasım’da Evrensel Çocuk Bayramı etkinlikleri düzenliyor. Bununla birlikte, diğer ülkeler, Ekim ayında dördüncü Çarşamba (Avustralya) ve 14 Kasım (Hindistan) gibi farklı tarihlerde etkinlik düzenliyorlar. Evrensel Çocuk Bayramı ABD’de olmasa da, Ulusal Çocuk Günü’ne benzer bir kutlama Haziran’da ilk Pazar günü yapılıyor.

Çocuk Hakları Nelerdir?

Advertisement


Leave A Reply