Dünyada En Nadir Görülen Göz Renkleri, Göz Rengini Belirleyen Nedir?

0
Advertisement

Dünyada nadir görülen göz renkleri nelerdir? Gözleri farklı renk olan insanlar, gri, mor, kırmızı gözler nasıl oluşur? Göz rengini ne belirler?

Dünyadaki insanların yarısından fazlasının kahverengi gözleri var. Ayrıca, dünya nüfusunun yüzde 8’inin ela gözleri ve yüzde 8’inin mavi gözleri var. Yeşil gözlü insanlar nispeten nadir olmasına rağmen, dünya nüfusunun yüzde 2’sinden daha azını oluşturuyor. Göz rengi dağılımları coğrafi bölgeye göre değişir. Örneğin Doğu Asya ve Afrika’da koyu kahverengi gözler baskın göz rengidir. Karşılaştırıldığında, Batı ve Kuzey Avrupa’nın bazı kısımlarında mavi gözler orantısız olarak fazladır ve açık kahverengi gözler koyu kahverengi olanlardan daha yaygındır. Bununla birlikte, kehribar, menekşe ve kırmızı gibi insanlarda daha nadir olan başka göz renkleri de vardır. Bu göz renkleri genellikle genetik kalıtım veya hastalığın sonucudur.

Yeşil, yaygın göz renklerinin en nadiridir. Daha nadir insan gözü renkleri ise mor ve kırmızı ve iki gözün farklı renklere sahip olmasıdır.

yeşil göz

İris’in Pigmentli Katmanları

İnsan gözünün göz bebekleri etrafında renkli bir halka oluşturan kısmına iris denir. İriste, iki pigmentli katman vardır; bunlara pigmente epitel denir ve önünde stroma bulunur. Kahverengi gözlü insanlar hem epitelde hem de stromada melanine sahiptir; gözleri ne kadar koyu olursa, melanin o kadar yoğunlaşır. Mavi gözlü insanlar, irisin epitel tabakasında melaninden aynı kahverengi pigmentasyona sahiptir, ancak stromada çok az veya hiç pigmentasyon yoktur. Bu, göze çarptığında ışığın saçılmasına ve süsenlerin mavi görünmesine neden olur. Stromadaki kollajenler ve diğer proteinler gibi çeşitli göz renk spektrumlarını yaratan birçok başka faktör ve yeşil gözlerde bulunan lipokrom adı verilen sarı bir pigment vardır.

Mavi, Mor ve Gri Gözler

Çoğu beyaz bebek mavi gözlerle doğar, ancak birçok bebek kahverengi veya ela gözlü çocuklara dönüşür. Mavi gözler insanlar arasında oldukça yaygın olsa da, bazı insanlar mavi-gri hatta düz gri gözlere sahiptir. Daha az yaygın olarak, insanların aktris Elizabeth Taylor gibi mor gözleri vardır.

Advertisement

Mor ve gri gözler, aynı pigmentasyon modellerine sahip oldukları için mavi gözlerdeki varyasyonlar olarak kabul edilir. Süsenlerin epitelde melanin vardır, ancak stroma tabakasında melamin çok azdır. Mavi yerine gri veya menekşe görünmelerinin nedeni, stromadaki, boyutlarına bağlı olarak ışığı farklı şekilde dağıtan kolajen molekülleri ile ilgilidir. Bir teori, mor süsenlerde kolajen moleküllerinin en küçük, sadece mor ışığı dağıtan en küçük olabileceğini, mavi süsenlerde kolajen moleküllerinin orta büyüklükte olduğunu ve gri süsenlerde bulunan kolajen moleküllerinin en büyük ve dağılmış birçok renk olduğunu göstermektedir.

Kırmızı Gözlerin Sebebi

Kırmızı gözlere albinizm adı verilen bir grup hastalık neden olur. Birkaç çeşit albinizm vardır ve her biri vücudu biraz farklı şekilde etkiler. Genellikle, genetik olarak kalıtsal olan, saç, cilt veya gözler gibi vücudun bölümlerinin hipopigmentasyonunu içeren bozukluklardır. Bu, vücudun etkilenen bölgelerinde çok az melanin olduğu veya hiç olmadığı anlamına gelir.

Albinizmi olan çoğu insan kırmızı göze sahip değildir, ancak birçoğunun bronz veya soluk mavi gözleri vardır. Ayrıca, bir göz doktoru tarafından muayene sırasında görülebilen soluk retinalara sahip olma eğilimindedirler ve genellikle gözlerin istemsiz geri ve ileri hareketi olan ışığa duyarlılık, zayıf görme veya nistagmus gibi diğer göz problemleri yaşarlar.

Albinizm olan bir kişinin gözleri kırmızı göründüğünde, bunun nedeni hem epitel tabakasında hem de süsenlerinin stroma tabakasında melanin eksik olmasıdır. Kırmızı gözlü insanların aslında kırmızı süsenleri yoktur. Çoğu insanın kan damarları süsenlerindeki pigment tarafından gizlenir, ancak albinizm nedeniyle süsenlerinde melanin içermeyen insanlar için kan damarları pembe veya kırmızı bir görünüm yaratacak kadar görünür.

iki renkli göz

En Nadir Göz Rengi

Belki de en nadir göz rengi tek bir renk değil, çok renkli gözlerdir. Bu duruma heterokromia iridis denir. Bir kişi bu durumla doğabilir, bebeklik döneminde gelişebilir veya sistemik bir hastalığın belirtisi olarak veya göz yaralanmasından sonra gelişebilir. Albinizm gibi, heterokromya hem insanlarda hem de birçok hayvanda ortaya çıkabilir. Merkezi heterokromya adı verilen bir heterokromya formunda, gözbebeği çevresinde, irisin geri kalanının renginden belirgin şekilde farklı bir renk halkası vardır. Kısmi heterokromya adı verilen başka bir formda, bir gözün irisinin bir kısmı gözün geri kalanından veya diğer gözden farklı bir renktir. Örneğin, sol gözün  bir kısmı kahverengi geri kalanı mavi olabilir. Tipik olarak kalıtsal olan tam heterokromide, her göz farklı bir renktir.

Advertisement


Leave A Reply