Elektromıknatısların Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

0
Advertisement

Elektromıknatıslar ne işe yarar, nerelerde kullanılır? Elektromıknatısların günlük hayatta kullanım alanları nelerdir, örnekler.

Elektrik ve manyetizma, aynı gücün tezahürleri olsalar bile, sözlükte ayrı yerdedirler. Elektrik yükleri hareket ettiğinde, manyetik bir alan oluştururlar; bir manyetik alan değiştiğinde akım üretir. Akım taşıyan tek bir tel manyetik bir alan oluştursa da, bir demir çekirdeğin etrafına sarılmış sarmal tel daha güçlü bir tane üretir. Mucitler, elektrik motorları, jeneratörler, MRI makineleri, havaya yükselen oyuncaklar, tüketici elektroniği ve günlük yaşamda güvendiğiniz bir dizi diğer paha biçilmez cihaz oluşturmak için elektromanyetik kuvvetlerden yararlandılar.

elektromiknatis

Kaynak: commons.wikimedia.org

Ağır Kaldırma için Güçlü Araçlar

Normal bir mıknatısı açıp kapatamazsınız, ancak bunu bir elektromıknatısla yapabilirsiniz. Öte yandan, elektromıknatıslar harici bir güç kaynağı olmadan çalışmayacaktır. Ayrıca, tellerinden geçen akım miktarını değiştirerek bir elektromıknatısın gücünü de değiştirebilirsiniz. Oto kurtarma bayileri gibi işletmeler, büyük bir elektromıknatısı açabilir, bir arabayı kaldırmak için kullanabilir, başka bir yere taşıyabilir ve elektromıknatısı keserek aracı başka bir yere bırakabilir. Hurda sahaları ayrıca demir içermeyen malzemelerle karıştırılmış demir ve diğer demirli metalleri ayırmak için büyük elektromıknatıslar kullanır.

Büyük Ölçekli Elektromanyetik Harikaları

Japonya, havada süzülmek ve hareket etmek için elektromıknatıslar kullanan saatte 320 kilometrelik (saatte 200 mil) yükselen bir treni test ediyor. ABD Donanması, fütüristik bir elektromanyetik ray tabancası silahıyla yüksek teknoloji deneyleri gerçekleştiriyor. Mach 6’dan daha yüksek hızlarda mermileri önemli mesafelere ateşleyebilir. Mermiler muazzam kinetik enerjiye sahip olduklarından, çarpma anında patlayıcı kullanmadan hedefleri yok edebilirler. Donanma, uçakların taşıyıcı güvertelerden fırlatılması için tasarlanmış bir elektromanyetik fırlatma düzeneği de test etti. Eski, buharlı mancınıklardan daha hassas olduğu için, taşıyıcılar daha geniş bir uçak çeşitliliği fırlatabilir.

Elektromıknatıslar ve İndüksiyon

Değişen bir manyetik alana yakın bir tel elektrik akımı ürettiğinde, bu fenomene indüksiyon denir. Elektrik motorları, güç jeneratörleri ve transformatörlerin tümü endüksiyon nedeniyle çalışır. Transformatörler elektrik iletiminde kritik öneme sahiptir çünkü tüketicilere giden yolculuk sırasında gerilimi gerektiği gibi artırıp azaltabilirler. Elektrik motorları, oyuncak arabalar, gerçek arabalar, çamaşır makineleri, saç kurutma makineleri ve elektrikli aletler dahil her türlü ekipmanda elektrik akımını mekanik güce dönüştürür. Elektrik jeneratörleri elektrik motorları gibi çalışır, ancak tersi: dönme hareketini elektrik enerjisine dönüştürürler. Dönme hareketi yel değirmenlerinden, buhar türbinlerinden, benzinli motorlardan veya diğer kaynaklardan gelebilir. Bu, küçük gazla çalışan jeneratörlerden şehirlere güç sağlayan dev elektrik tesislerine kadar uzanan ekipmanlar için geçerlidir.

MRI Görüntüleme

MRI Görüntüleme (Kaynak : Pixabay.com)

Diğer Yaygın Cihazlardaki Elektromıknatıslar

Bazı elektromıknatısları asla göremeyebilirsiniz, ancak bunlar genellikle kullandığınız birçok elektronik üründe gizlidir. Örneğin bir kapı ziline bastığınızda, elektrik akımı zile çarpan bir zil sesini çeken bir manyetik alan yaratır. Röleler, otomatik elektrik anahtarları gibi çalışan özel elektromıknatıslardır. Bunları aşağıdakiler gibi çeşitli tüketici ve ticari uygulamalarda bulacaksınız:

Advertisement
  • TV’ler
  • bilgisayarlar
  • arabalar
  • asansörler
  • fotokopi makineleri

Dünyadaki en güçlü mıknatıslardan bazıları MRI makinelerinde bulunur. Bir MRI’da elektromıknatıs hastaları tarayarak doktorların inceleyebileceği resimler üretir.


Leave A Reply