Endoskopi Nedir? Endoskop Nasıl ve Ne Amaçla Yapılır? Riskleri Nelerdir?

0
Advertisement

Endoskopi nedir, nasıl yapılır? Endoskopi neden istenir, neyin teşhisinde kullanılır? Endoskopi sonrası bakım ve son gelişmeler.

Endoskopi nedir?

Endoskopi, doktorunuzun vücudunuzun iç organlarını ve damarlarını görüntülemek ve bunlarda işlem yapmak için özel aletler kullandığı bir prosedürdür. Cerrahların büyük kesiler yapmadan vücudunuzdaki sorunları görmesini sağlar.

Endoskopi

Bir cerrah, vücuttaki ağız gibi küçük bir kesikten veya bir açıklıktan bir endoskop yerleştirir. Endoskop, doktorunuzun görmesini sağlayan, bağlı bir kameraya sahip esnek bir tüptür. Doktorunuz biyopsi için dokuyu çalıştırmak veya çıkarmak için endoskop üzerinde forseps ve makas kullanabilir.

Neden endoskopiye ihtiyacım var?

Endoskopi, doktorunuzun büyük bir kesi yapmak zorunda kalmadan bir organı görsel olarak incelemesini sağlar. Ameliyathanedeki bir ekran, doktorun endoskopun tam olarak ne gördüğünü görmesini sağlar.

Endoskopi tipik olarak şu amaçlarla kullanılır:

Advertisement
  • Doktorunuzun sahip olduğunuz anormal semptomların nedenini belirlemesine yardımcı olur
  • küçük bir doku örneğini alır ve daha sonra daha fazla test için bir laboratuvara gönderebilir; buna endoskopik biyopsi denir
  • Mide ülserini onarmak veya safra taşı veya tümörleri çıkarmak gibi cerrahi bir prosedür sırasında doktorunuzun vücudun içini görmesine yardımcı olur

Aşağıdaki durumlardan herhangi birinin semptomlarını yaşıyorsanız doktorunuz bir endoskopi isteyebilir:

  • ülseratif kolit (UC) ve Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları (IBD)
  • Mide ülseri
  • kronik kabızlık
  • pankreatit
  • safra taşları
  • sindirim sisteminde açıklanamayan kanama
  • tümörler
  • enfeksiyonlar
  • yemek borusu tıkanması
  • gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
  • mide fıtığı
  • olağandışı vajinal kanama
  • idrarda kan
  • diğer sindirim sistemi sorunları

Doktorunuz belirtilerinizi gözden geçirecek, fizik muayene yapacak ve muhtemelen endoskopiden önce bazı kan testleri isteyecektir. Bu testler, doktorunuzun semptomlarınızın olası nedenini daha doğru bir şekilde anlamasına yardımcı olacaktır. Bu testler ayrıca sorunların endoskopi veya ameliyat olmadan tedavi edilip edilemeyeceğini belirlemelerine yardımcı olabilir.

endoskopi

Bir endoskopiye nasıl hazırlanırım?

Doktorunuz size nasıl hazırlanacağınız konusunda eksiksiz talimatlar verecektir. Çoğu endoskopi türü, işlemden 12 saate kadar katı yiyecekler yemeyi bırakmanızı gerektirir. İşlemden önce su veya meyve suyu gibi bazı berrak sıvı türlerine iki saate kadar izin verilebilir. Doktorunuz bunu sizinle birlikte netleştirecektir.

Doktorunuz, işlemden önceki gece sisteminizi temizlemek için kullanmanız için size laksatifler veya lavmanlar verebilir. Bu, gastrointestinal (GI) sistemi ve anüsü içeren prosedürlerde yaygındır.

Endoskopiden önce doktorunuz fizik muayene yapacak ve önceki ameliyatlar da dahil olmak üzere tüm tıbbi geçmişinizi gözden geçirecektir.

Advertisement

Reçetesiz satılan ilaçlar ve besin takviyeleri de dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları doktorunuza anlattığınızdan emin olun. Ayrıca, sahip olabileceğiniz herhangi bir alerji konusunda doktorunuzu uyarın. Özellikle antikoagülan veya antiplatelet ilaçlar olmak üzere kanamayı etkileyebilecek bazı ilaçları almayı bırakmanız gerekebilir.

Anesteziden kendinizi iyi hissetmeyebileceğiniz için işlemden sonra sizi eve götürecek birisini planlamalısınız.

Endoskopi teknolojisindeki en son teknikler nelerdir?

Çoğu teknoloji gibi, endoskopi de sürekli olarak gelişmektedir. Yeni nesil endoskoplar, inanılmaz ayrıntılı görüntüler oluşturmak için yüksek çözünürlüklü görüntüleme kullanır. Yenilikçi teknikler ayrıca endoskopiyi görüntüleme teknolojisi veya cerrahi prosedürlerle birleştirir.

İşte en son endoskopi teknolojilerinin bazı örnekleri.

Kapsül endoskopi

Kapsül endoskopi

Kapsül endoskopi olarak bilinen devrim niteliğindeki bir prosedür, diğer testler kesin sonuç vermediğinde kullanılabilir. Kapsül endoskopi sırasında içinde küçük bir kamera bulunan küçük bir hap yutarsınız. Kapsül, size herhangi bir rahatsızlık vermeden sindirim sisteminizden geçer ve içinden geçerken bağırsakların binlerce görüntüsünü oluşturur.

Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP)

ERCP, safra ve pankreas kanalları ile ilgili sorunları teşhis etmek veya tedavi etmek için X-ışınlarını üst GI endoskopi ile birleştirir.

Kromoendoskopi

Kromoendoskopi, bir endoskopi prosedürü sırasında bağırsağın astarı üzerinde özel bir leke veya boya kullanan bir tekniktir. Boya, bağırsak astarında anormal bir şey olup olmadığını doktorun daha iyi görmesine yardımcı olur.

Endoskopik ultrason (EUS)

EUS, bir endoskopi ile birlikte bir ultrason kullanır. Bu, doktorların normal bir endoskopi sırasında genellikle görünmeyen organları ve diğer yapıları görmesini sağlar. Daha sonra, mikroskop altında görüntülemek üzere bir miktar doku almak için organ veya yapıya ince bir iğne sokulabilir. Bu işleme ince iğne aspirasyonu denir.

Endoskopik mukozal rezeksiyon (EMR)

EMR, doktorların sindirim sistemindeki kanserli dokuyu çıkarmalarına yardımcı olmak için kullanılan bir tekniktir. EMR’de, anormal dokunun altına bir sıvı enjekte etmek için endoskoptan bir iğne geçirilir. Bu, kanserli dokunun diğer katmanlardan ayrılmasına yardımcı olur, böylece daha kolay çıkarılabilir.

Dar bant görüntüleme (NBI)

NBI, damarlar ve mukoza arasında daha fazla kontrast oluşturmaya yardımcı olmak için özel bir filtre kullanır. Mukoza, sindirim sisteminin iç astarıdır.

Advertisement

Endoskopinin riskleri nelerdir?

Endoskopinin açık cerrahiye göre çok daha düşük kanama ve enfeksiyon riski vardır. Yine de, endoskopi tıbbi bir prosedürdür, bu nedenle bazı kanama, enfeksiyon ve diğer nadir komplikasyonlar gibi risklere sahiptir:

  • göğüs ağrısı
  • olası delinme dahil organlarınızda hasar
  • ateş
  • endoskopi alanında kalıcı ağrı
  • kesi yerinde kızarıklık ve şişlik

Her tür için riskler, prosedürün yerine ve kendi durumunuza bağlıdır.

Örneğin, koyu renkli dışkı, kusma ve kolonoskopiden sonra yutma güçlüğü bir şeyin yanlış olduğunu gösterebilir. Histeroskopi, küçük bir uterus perforasyonu, uterus kanaması veya servikal travma riski taşır. Kapsül endoskopiniz varsa, kapsülün sindirim sisteminde bir yere takılma riski küçüktür. Tümör gibi sindirim sisteminin daralmasına neden olan bir rahatsızlığı olan kişiler için risk daha yüksektir. Kapsülün daha sonra cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

Doktorlarınızdan endoskopinizi takip etmek için dikkat etmeleri gereken semptomları sorun.

Endoskopiden sonra ne olur?

Çoğu endoskopi ayakta tedavi prosedürleridir. Bu, aynı gün eve gidebileceğiniz anlamına gelir.

Doktorunuz işlemden hemen sonra kesi yaralarını dikişlerle kapatacak ve uygun şekilde bandajlayacaktır. Doktorunuz size bu yaraya nasıl kendi başınıza bakmanız gerektiği konusunda talimat verecektir.

Daha sonra, sedasyonun etkilerinin geçmesi için muhtemelen hastanede bir ila iki saat beklemeniz gerekecektir. Bir arkadaş veya aile üyesi sizi eve bırakır. Eve döndüğünüzde günün geri kalanını dinlenerek geçirmeyi planlamalısınız.

Bazı prosedürler sizi biraz rahatsız edebilir. Günlük işlerinizi yapmak için kendinizi iyi hissetmeniz biraz zaman alabilir. Örneğin, üst GI endoskopisini takiben boğaz ağrınız olabilir ve birkaç gün yumuşak yiyecekler yemeniz gerekebilir. Mesanenizi incelemek için bir sistoskopi sonrası idrarınızda kan olabilir. Bu 24 saat içinde geçmelidir, ancak devam ederse doktorunuza başvurmalısınız.

Doktorunuz kanserli bir büyümeden şüphelenirse, endoskopiniz sırasında bir biyopsi yapacaktır. Sonuçlar çıktıktan sonra doktorunuz sonuçları laboratuvardan geri aldıktan sonra sizinle tartışacaktır.

Advertisement


Leave A Reply