Ethereum (ETH) Nedir? Ethereum Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

0
Advertisement

Ethereum (ETH) nedir? Ünlü kripto para birimlerinden olan Ethereum (ETH) nedir, nasıl ortaya çıkmıştır ve özellikleri nelerdir?

Ethereum’u, ne yaptığını ve toplumumuzu potansiyel olarak nasıl etkileyebileceğini tam olarak anlamak için, temel özelliklerinin neler olduğunu ve standart yaklaşımlardan nasıl farklı olduklarını öğrenmek önemlidir.

Ethereum (ETH)

Kaynak : Pixabay

Her şeyden önce, Ethereum merkezi olmayan bir sistemdir, yani tek bir yönetim birimi tarafından kontrol edilmemektedir. Çevrimiçi hizmetlerin, işletmelerin ve işletmelerin mutlak çoğunluğu, merkezi bir yönetim sistemi üzerine inşa edilmiştir. Bu yaklaşım yüzlerce yıldır kullanılmaktadır ve tarih defalarca kusurlu olduğunu kanıtlasa da, taraflar birbirine güvenmediğinde de uygulanması gereklidir.

Merkezi bir yaklaşım, tek varlık kontrolü anlamına gelir, ancak aynı zamanda tek bir hata noktası anlamına da gelir. Bu sistemi kullanan uygulamaları ve çevrimiçi sunucuları hacker saldırılarına ve hatta elektrik kesintilerine karşı son derece savunmasız hale getirir. Dahası, çoğu sosyal ağ ve diğer çevrimiçi sunucular, kullanıcıların en azından bir dereceye kadar kişisel bilgiler sağlamalarını gerektirir ve bunlar daha sonra sunucularında saklanır. Oradan, şirketin kendisi, haydut çalışanları veya bilgisayar korsanları tarafından kolayca çalınabilir.

Merkezi olmayan bir sistem olan Ethereum tamamen özerktir ve hiç kimse tarafından kontrol edilmez. Dünyanın dört bir yanındaki binlerce gönüllünün bilgisayarından çalıştırıldığı için merkezi bir başarısızlık noktası yoktur. Bu da asla çevrimdışı olamayacağı anlamına gelir. Dahası, kullanıcıların kişisel bilgileri kendi bilgisayarlarında kalırken, uygulamalar, videolar vb. İçerikler, App Store ve YouTube gibi barındırma hizmetlerinin koyduğu kurallara uymak zorunda kalmadan yaratıcılarının tam kontrolünde kalır.

Ethereum (ETH)

Kaynak : Pixabay

Ethereum ve Bitcoin Aynı Şey midir?

İKesinlikle HAYIR! Ethereum ve Bitcoin’in sürekli olarak birbirleriyle karşılaştırılsalar da tamamen farklı hedefleri olan tamamen farklı iki proje olduğunu anlamak önemlidir. Bitcoin, Blockchain adı verilen dağıtılmış bir halka açık defter teknolojisi üzerine kurulmuş ve desteklenen ilk kripto para birimi ve para transfer sistemidir.

Advertisement

Ethereum, teknolojiyi Bitcoin’in ötesine taşıdı ve yeteneklerini önemli ölçüde genişletti. Kendi internet tarayıcısı, kodlama dili ve ödeme sistemi olan bütünsel bir ağdır. En önemlisi, kullanıcıların Ethereum’un Blockchain’i üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına olanak tanır.

Bu uygulamalar ya tamamen yeni fikirler ya da halihazırda var olan konseptlerin merkezi olmayan yeniden çalışmaları olabilir. Bu, esasen aracıyı ve üçüncü bir tarafın katılımıyla ilgili tüm masrafları ortadan kaldırır. Örneğin, kullanıcıların Facebook’ta en sevdikleri müzisyenlerin gönderilerini ‘beğenmeleri’ ve ‘paylaşmalarından’ elde edilen tek kâr, sayfalarına yerleştirilen bir reklamdan elde edilir ve doğrudan Facebook’a gider. Bu tür bir sosyal ağın Ethereum versiyonunda, hem sanatçılar hem de seyirci olumlu iletişim ve destek için ödüller alacaktı. Son olarak, Ethereum tabanlı uygulamalar, her türlü hizmeti büyüleyici kılmak için üçüncü taraflara yapılan her türlü ödemeyi kaldırmaktadır.

Kısacası Ethereum, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan halka açık, açık kaynaklı, Blockchain tabanlı dağıtılmış bir yazılım platformudur.

Daha önce de belirtildiği gibi, Ethereum merkezi olmayan bir sistemdir.

Yani eşler arası bir yaklaşım kullanır. Her bir etkileşim arasında gerçekleşir ve hiçbir kontrol yetkisi dahil edilmeden sadece katılan kullanıcılar tarafından desteklenir.

Ethereum (ETH) Nedir? Yeni Başlayanlar ve Hiç Bir Bilgisi Olmayanlar İçin Ethereum

Kaynak : Pixabay

Tüm Ethereum sistemi, küresel bir sözde ‘düğüm‘ sistemi tarafından desteklenmektedir. Düğümler, Ethereum’un tüm Blockchain’ini masaüstlerine indiren ve sistemin tüm fikir birliği kurallarını tam olarak uygulayan, ağı dürüst tutan ve karşılığında ödüller alan gönüllülerdir. .

Bu fikir birliği kuralları ve ağın diğer birçok yönü, “akıllı sözleşmeler” tarafından belirlenir. Bunlar, ağ içinde güvenmediğiniz taraflarla otomatik olarak işlemleri ve diğer belirli eylemleri gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Her iki tarafın da yerine getirmesi için şartlar sözleşmede önceden programlanmıştır. Bu koşulların tamamlanması daha sonra bir işlemi veya başka herhangi bir belirli eylemi tetikler.

Advertisement

Akıllı sözleşmelerin uygulanması, geleneksel sözleşme hukukundan daha üstün bir güvenlik sağladığından, sözleşmeyle ilişkili işlem maliyetlerini düşürdüğünden ve iki taraf arasında güven tesis ettiğinden, birçok insan akıllı sözleşmelerin gelecek olduğuna ve nihayetinde diğer tüm sözleşme sözleşmelerinin yerini alacağına inanıyor.

Dahası, sistem ayrıca kullanıcılarına Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeler için temelde bir çalışma zamanı ortamı görevi gören Ethereum Sanal Makinesi’ni (EVM) sağlar. Kullanıcılara, programların birbirini engellememesini sağlarken güvenilmeyen bir kodu yürütme güvenliği sağlar. EVM, ana Ethereum ağından tamamen izole edilmiştir, bu da onu akıllı sözleşmeleri test etmek ve iyileştirmek için mükemmel bir sanal alan aracı yapar.

Platform ayrıca “Ether” adlı bir kripto para belirteci sağlar.

Ethereum’u kim yarattı

2013’ün sonlarında Vitalik Buterin, fikrini bir kaç arkadaşına gönderdiği bir not ile insanlara duyurdu. Sonuç olarak, konsepti tartışmak için yaklaşık 30 kişi Vitalik’e ulaştı. Bu şekilde proje başladı ve hızlı bir şekilde proje Ocak 2014’te Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Joe Lubin ve Gavin Wood’dan oluşan çekirdek ekip ile kamuoyuna duyuruldu.

Ethereum (ETH) Nedir? Yeni Başlayanlar ve Hiç Bir Bilgisi Olmayanlar İçin Ethereum

Kaynak : Pixabay

Kripto para birimi mi?

Tanım olarak Ethereum, merkezi olmayan bir İnternet ve merkezi olmayan bir uygulama mağazası olarak hareket etmeyi amaçlayan bir yazılım platformudur. Bunun gibi bir sistem, bir uygulamayı veya programı çalıştırmak için gereken hesaplama kaynaklarını ödemek için bir para birimine ihtiyaç duyar. “Ether” burada devreye giriyor.

Ether, dijital bir taşıyıcı varlıktır ve ödemeyi işlemek için üçüncü bir taraf gerektirmez. Ancak, yalnızca dijital para birimi olarak çalışmaz, aynı zamanda ağ içindeki merkezi olmayan uygulamalar için “yakıt” görevi görür. Bir kullanıcı Ethereum’daki uygulamalardan birinde bir şeyi değiştirmek isterse, ağın değişikliği işleyebilmesi için bir işlem ücreti ödemesi gerekir.

İşlem ücretleri, bir eylemin ne kadar “benzin” gerektirdiğine bağlı olarak otomatik olarak hesaplanır. Gerekli yakıt miktarı, ne kadar hesaplama gücünün gerekli olduğuna ve çalışmanın ne kadar süreceğine bağlı olarak hesaplanır.

Ethereum Bitcoin gibi mi?

Ethereum ve Bitcoin, kripto para birimi açısından bir şekilde benzer olabilir, ancak gerçek şu ki, tamamen farklı hedefleri olan tamamen farklı iki proje. Bitcoin, kendisini nispeten istikrarlı ve bugüne kadarki en başarılı kripto para birimi olarak kanıtlamış olsa da, Ethereum, dijital para birimi olan Ether’in akıllı sözleşme uygulamalarının sadece bir bileşeni olduğu çok amaçlı bir platformdur.


Leave A Reply