Evde Yetiştirilebilen Sebzeler

0
Advertisement

Evinizde, balkonda, saksıda sebze yetiştirmek istiyorsanız işte size evde yetiştirebileceğiniz sebzeler ve yetiştirme ipuçları.

sebze-yetistirmek
Dikkatli bir planlamayla mutfağınıza taze besinler getirme olanağınız vardır. Küçük saksılardaki yeşillik tohumları ya da fideler, güneşli bir pencere kenarında çok iyi büyürler. Aynı zamanda yeşil bir görüntü oluştururlar.

Sarmısak, bir tek dişi saksıdaki toprağa gömerek saksıda ya da 4 cm. derine gömerek bahçede diziler halinde yetiştirilebilir. Bir ay sonra yeşil bir filiz verirler ve birkaç ay sonra çiçek verene dek büyürler. Bu çiçek kırılmalıdır. Yapraklar kuru ve sarı bir renk alınca sarmısak dişler haline gelmiş demektir, yumru toprak altından çıkarılabilir. Kuru saplarından asarak saklanabilir.

Mantarın, bodrum katlar, bir dolap ya da yatak altı gibi karanlık fakat iyi havalandırılabilen yerlerde büyütülmesi gerekir. Gübre ve sporlar ile karıştırılan toprak sulandıktan üç hafta sonra mantarlar büyümeye başlayacaklardır.

Tere, yayvan bir mutfak kabına temiz, yumuşak bir kâğıt peçete döşeyin ve kâğıdı nemlendirecek kadar su dökün. Kâğıdın üstüne bir paket tohumu serpin ve büyümeye bırakın. Kâğıdın nemli fakat sırılsıklam olmamasına özen gösterin. Filizler 4 cm. boyuna gelince kesin.

Filizler, çeşitli fasulyeler, buğday ya da yonca tohumunu yıkayıp bir gece ıslattıktan sonra yetiştirilebilir. Bir reçel kavanozuna ıslak tohumlardan iki çorba kaşığı koyun ve ağzını temiz bir tülbentle kapatın. Yuvarlak bir lastikle tülbent kapağı sıkıştırınız. Günde iki kez kavanozu suyla doldurup boşaltarak tohumları ıslak tutun. Filizler yapraklanmadan önce yenmelidir.

Advertisement

Eski bir leğen ile çok iyi bir yeşillik bahçesi yapılabilir. Yakın bir fidanlıktan alınan fidanlarla ya da tohumlarla işe başlamak kolaydır. Birçok çiçekçi dükkânı paketlenmiş, yeşillik tohumları satmaktadır. Dolmalar için nane, dereotu, maydanoz; salatalar için taze soğan, tere, roka; et yemekleri için kekik en iyileridir.

Dikey bitkilere uygun bir saksı ya da teneke hazırlarken suyun akabileceği delikler ve en altta büyük taşlar olmasına dikkat ediniz. Saksının ortasına içi yuvarlak çakıl taşlarıyla dolu bir boru koyunuz. Saksıyı toprak ve bitkiyle doldurduktan sonra boruyu yavaş yavaş çekerek ortada bir çakıl sütunu bırakınız. Çilek,nane ya da bayırturpu ekiniz.

Taze fasulye güneşli bir mutfağın havasını sever. 25 cm.’lik bir saksıya iki ya da üç tohum ekin. Filizler göründükçe bunları toprağa diktiğiniz sopalara rafyayla bağlayın. Yaklaşık olarak üç ayda büyürler bu nedenle ekim için en iyi zaman ilkbahardır.

Sakız kabağı, pek yaygın olan çok lezzetli bir sebzedir. Büyük bir saksıda ya da eski bir leğende tek bir tohumdan büyük bir bitki yetiştirilebilir ve bol ürün verir.

Domates tohumu ilkbahar başlangıcında tahta kutulara ekilebilir ve filizlenene dek sıcak tutulur. Fideler saksılara ekilerek güneşli pencere önlerine yerleştirilir ya da dışarda bahçeye aktarılır. Bitkiyi büyüdükçe sopalarla destekleyiniz. Fakat şimdi yükselmeyen yer domatesi türü de bulunmaktadır. Ana filizi keserek bitkinin dört beş ana dalda meyve vermesini sağlayın. İçerde yetiştirilen bitkilerde çiçekler sallanarak ya da su püskürtülerek polenlerin dökülmesi, dolayısıyla döllenme sağlanmalıdır.

Biber ve patlıcan da içeride yetiştirilebilen, güzel görünümlü bitkilerdir. Domatesler gibi bakılmalıdır. Fakat tohumdan büyütmek daha güç olduğu için fidelerden yararlanmak yerinde olur.

Advertisement


Leave A Reply