Fidelio Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Fidelio Operasının konusu, karakterler, özeti, hakkında bilgi.
FİDELİO: İki perdelik operadır.
- Besteci: Ludwig van Beethoven
- Metin: Joseph Sonnleithner (Stephan von Breuning ve Georg Friedrich Treitschke’nin düzeltmeleriyle).
- İlk oynanış: 1805 Viyana.
- Türkiye’de ilk oynanış: 1942 Ankara.
- Başlıca kişiler: Marcellina (Soprano), Jacquitıo (Tenor), Rocco (Bas), Leonore (Soprano), Pizarro (Bas), Florestan (Tenor), Don Fernando (Bas).
- Konunun geçtiği çağ ve yer: 18’inci yüzyılda Sevil.
Operanın Konusu
Leonore’nin eşi Florestan, düşmanı olan devlet cezaevi komutanı Don Pizarro tarafından haksız yere gizlice tutuklanıp yapının en kötü hücresine atılmıştır. Kadın izini bulduğu kocasını zindana erkek kılığında gardiyan olarak girerek kurtarmayı düşünmüş, baş gardiyon Rocco’nun en güvendiği görevli olmuş, Rocco’nun kızı Marcellina erkek sandığı Leonore’ye gönül vermiştir. Güzel kız genç gardiyan Jacquino’nun evlenme isteğini kabul etmemekte, gözü, erkek kılığına girdiğinde kendisini Fidelio adıyla tanıtan Leonore’den başkasını görmemektedir. Don Pizarro bir gün bakan Don Fernando’nun zindanı denetliyeceğini haber alır. Rocco’yu çağırıp hücrede bir mezar kazarak Florestan’ı öldürmesini emreder.
Fidelio baş gardiyana yakarıp kendisini yardımcı almasını sağlar. Florestan her şeyden habersiz bitkin yatmaktadır. Rocco ve Fidelio hücreye girerler, kadın kocasını tanımıştır. Don Pizarro gelerek düşmanı Florestan’ı öldürmesini söyler. Fidelio atılır: “Önce karısını öldür!” Olay tümünü şaşkına çevirmiştir. Dışarıdan bakanın geldiğini bildiren boru sesleri duyulur, Don Pizarro kaçar, karı-koca birbirlerine sarılırlar. Rocco olan biteni anlatır bakana. Kötü kalpli zindan komutanı cezasını görür, Florestan fedakâr Leonore’sine kavuşur, yapıt, tutukluların ve halkın coşkun sesleri arasında biter: “Kim böyle bir kadına sahipse, bayramımıza katılsın bizim…”
Opera Hakkında Bilgi
Büyük bestecinin tek sahne yapıtı “Fidelio” onu karı-koca sevgisi ve özgürlüğünün simgesi olarak etkilemiş, Fransız yazarı J. N. Bouilly’nin “Leonore, ou l’amour Conjugal” adlı romanından alınan konuyu büyük bir hevesle bestelemeye koyulmuştur. Ancak, metnin usta ellerde hazırlanmamış oluşu, her müzik bölümü eşsiz bir deha ürünü olan eseri başarısızlığa götürmüş, ilk temsil gününün Napoleon ordusu işgaline rastlaması talihsizliği arttırmıştır. 1806’da yapılan bir diğer denemenin de verimsiz kalması üzerine “Fidelio” 1814 yılına dek bir kenara atılmış, o tarihte bazı düzeltmelerle sahneye konarak opera dünyasındaki seçkin yerini almıştır. “Fidelio” için dört uvertür yazmıştır besteci: “Fidelio”, “Birinci Leonore”, “İkinci Leonore”, “Üçüncü Leonore”. Yapıtın günümüzdeki sunuluşunda başta “Fidelio”, ikinci perdenin iki sahnesi arasında ise “Üçüncü Leonore” çalınır.