Fosforun İnsan Vücudu İçin Önemi ve Görevleri Nelerdir? Fosfor Kaynakları

0
Advertisement

Fosfor insan sağlığı için neden gereklidir? Fosforun insan vücudundaki görevleri, fosfor içeren besinler, fosforun önemi ve kaynakları hakkında bilgi.

Bebek

Kaynak: pixabay.com

Fosforun İnsan Vücudu İçin Önemi ve Görevleri

Fosfor, özellikle yapılarında fosfor olan sinir sistemi ve beyin için çok önemlidir.

Kalsiyum, organizmada magnezyumla birlikte çalıştığı gibi fosforla da çalışır. Yeni doğan bebeğin kemikleri kıkırdak hâlinde, bükülebilir özelliktedir. Kemiklerde depo edilen kalsiyum, fosforla birlikte onlara sertlik kazandırır. Bu olay D vitamininin katalizörlüğünde gerçekleştirilir.

Kalsiyumla fosfor, kemiklerin yanında dişlerin de oluşumunda, sertleşmesinde ve özelliklerini kazanıp normal şekillerini almalarında birlikte rol alırlar.

Fosfor vücudun bütün doku ve gözeneklerinde önemli protein malzemesi olarak yardımcı olur.

Bu kadar önemli işler gören fosfor, gerekenden fazla alındığı zaman kalsiyumun normal çalışmalarını engeller, bu sebeple de kalsiyum eksikliğine yol açar.

Advertisement

Fosfor genelde kalsiyumla birleşerek kalsiyum fosfat şeklinde iş görür. Ama kalsiyum fosfat yapısında olmayan şekli de vücut için çok önemlidir. Kalsiyum daima fosforun 2 misli oranında alınmalıdır. Böylece kendi görevlerini de yerine getirebilir. Bu 2/1 oranı unutulmamalıdır.

yumurta

Kaynak: pixabay.com

Fosforun Kaynakları

Proteinler konusu işlenirken görüldüğü gibi protein bakımından zengin olan yiyecek maddelerinin birçoğu zengin fosfor içerir. Balık, diğer deniz hayvanları, diğer etler, sakatat yani organ etleri (özellikle beyin) , yumurta sarısı, süt ve sütten yapılan yiyecekler, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler ve tahıl iyi fosfor kaynaklarıdır. Balık kılçığı ile yendiği zaman, kalsiyumla birlikte fosfor da beraber alınmış olur. Özellikle hamsi ve sardalye balıkları bu şekilde yenmeye uygundur.

Fosfor eksikliğinde neler yaşanır?

  • Dişlerde çürümeler meydana gelir.
  • İştahsızlık oluşmaya başlar.
  • Bir çok kemik hastalığı (en çok görülen raşitizmdir) baş göstermektedir.
  • Anksiyete ve gereksiz stres durumlar oluşmaya başlar.
  • Ani uyuşmalar ve sürekli yorgunluk hali başlar.
  • Çocuk yaşta fosfor eksikliği çeken bireylerde uzama hali yavaşlamaya başlar.
  • Sindirim sisteminde bir takım sorunlar baş gösterir.


Leave A Reply