Fosil Yakıtlar Nelerdir? Fosil Yakıt Örnekleri

0
Advertisement

Fosil yakıt nedir, fosil yakıtlar nelerdir?Fosil yakıtların isimleri, Fosil yakıt çeşitleri, örnekler ve özellikleri hakkında bilgi.

Fosil Yakıtlar Nelerdir? Fosil Yakıt Örnekleri

Fosil yakıtlar, milyonlarca yıl önceki organik maddelerin (biyokütle) toprak altında basınç, sıcaklık ve diğer fiziksel ve kimyasal süreçler geçirerek, dönüşümleri ile oluşurlar. Bu süreç milyonlarca yıl sürmüştür. Sonuç, tam olarak, muazzam enerji içeriğine sahip maddelerdir.

Günümüzde kullanılan enerjinin çoğu, bu fosil yakıtların kullanımı ile üretilir. Yakılan fosil yakıtlar sayesinde yemekler pişer, üretim olur, hatta ısınırız. Bununla birlikte, fosil yakıtların yanması, (karbon monoksit, kükürtlü gazlar, karsinojenler vb.) toksik gazlar üretir ve 21. yüzyılın başında çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin ana sebeplerinden biridir.

Bilinen fosil yakıtlar dörde ayrılır:

KÖMÜR

Kömür, çökelen prehistorik bitki kalıntılarının (yaklaşık 300 milyon yıl önce, Karbonifer periyodda) düşük oksijen, yüksek basınç ve sıcaklığa maruz kalması sonucu meydana gelmiştir.

Advertisement

Dört ana kömür türü vardır: turba, linyit, maden kömürü ve antrasit. Burada en düşükten, en yüksek karbon içeriğine göre sıralanmıştır. Kömür, Sanayi Devrimi’nde ve buhar teknolojilerinin geliştirilmesinde temel bir rol oynamıştır. Kömürün en büyük rezervleri ABD, Rusya ve Çin’de bulunur.

DOĞAL GAZ

Bağımsız tortulardan (serbest) veya yağ veya kömür yataklarından (ilişkili) ayrılan gaz halindeki hidrokarbonların hafif bir karışımıdır.

Organik maddenin anaerobik ayrışmasıyla (oksijenin bulunmadığı) üretilir ve metan (genel olarak içeriğinin % 90’ından fazlası), etan (% 11 e kadar), propan (% 3.7’ye kadar), bütan (% 0.7’den az), azot ve karbondioksit ile birlikte, diğer inert gazlardan meydana gelir.

Dünyadaki doğal gazın ana rezervleri Orta Doğu’da (özellikle İran ve Katar’da dünya toplamının % 43’üne kadar) bulunur. Diğer fosil yakıtlara kıyasla aha az kirletici bir yakıttır (daha az CO2 emisyonu). Hem evlerde hem de sanayide ve ulaşım araçlarında bir enerji kaynağı (özellikle Sıkıştırılmış Doğal Gaz ve Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) olarak kullanılmaktadır.

Advertisement

SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL LPG

LPG, esas olarak sıvı halde bulunan ve kolayca sıvılaştırılabilen (sıvıya dönüşen) özelliklere sahip olan propan ve bütandan oluşan bir karışımdır.

Bunlar, kalorik potansiyeli ve nispi güvenliği ve plastik endüstrisi için olefinlerin (alkenler) üretiminde yaygın olarak kullanılan petrolün, fraksiyonel katalitik distilasyonunun (veya FCC) bir yan ürünüdür.

PETROL

Bu yağ, koyu ve yoğun, toprak altı katmanlarında değişen derinlikte (600 ile 5.000 metre arasında) rezervuarlarda oluşan, suda çözünmeyen, kompleks hidrokarbonların (parafinler, naftenler ve aromatikler) bir karışımıdır.

Diğer fosil yakıtlar gibi, tarih öncesi antik çağların göl ve denizlerin anoksik tabanında organik madde birikimi (zooplankton ve algler), yüksek basınç ve sıcaklıklarda oluşmuştur. Daha düşük yoğunlukları ve tortul kayaların gözenekliliği göz önüne alındığında, bu hidrokarbonlar yüzeye çıkmakta ya da petrol yataklarında sıkışıp kalmaktadır.

Petrol, eski çağlardan beri yağ, pigment veya yakıt olarak kullanılmış, ancak sanayiye katkısı 19. Yüzyıla ve Sanayi Devriminden sonra keşfedilmiş, yakıt üretimindeki (benzin, motorin, petrol) kullanılmaya başlanmıştır.

Petrol türevlerinin listesi, poliester ve plastiklerden yanıcı gazlara ve sıvılara, solventlere, pigmentlere kadar uzanan uzun bir listedir.

Bununla birlikte, ekstraksiyonu ve tüketimi sudaki çözünmezliğinden dolayı ciddi bir çevresel problem oluşturur, bu da dökülme vakalarında temizlemeyi zorlaştırır ve yanmasıyla yüksek miktarda toksik madde oluşturur: kurşun, karbon dioksit, karbon monoksit, kükürt oksitler, azot oksitler ve hayata ve gezegenin ekolojik dengesine zarar veren diğer maddeler.


Leave A Reply