Gebelikte Vücutta Olan Değişiklikler (Kanda Kalpte Göğüslerde vb.)

0
Advertisement

Gebelik esnasında kadının vücudunda ne gibi değişimler olur? Kalpte, ciğerlerde, kanda, böbrek ve idrar sisteminde, saç, tırnak, göğüslerdeki değişimler.

gebelik psikolojisi

Gebelikte Vücut Değişikliği

Gebelik döllenmiş yumurtanın dölyatağına girerek bebeğin oluşmasından, doğmasına dek süren devredir. Bu süre içinde bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için vücutta birçok değişimler olur.

KANDAKİ DEĞİŞİMLER

Gebe kadınlarda, bebeğe gerekli oksijen ve besinleri sağlamak için diğer kadınlara oranla 2 litre fazla kan bulunmaktadır. Daha fazla kan için gebe kadının kanının alyuvar hücrelerini oluşturan hemoglobin üretmesi gerekir. Anne adayı, demir içeren hemoglobini üretmek için vücutta depolanmış demirin tümünü kullanır. Vücutta yeterli yoğunlukta demir yoksa, kadın hemoglobin üretemediğinden kan sulanır.ve anemi belirir. Gebelikte anemi nedeni, gerekli olan fazla alyuvar hücreleri için yeterli yoğunlukta demirin vücutta bulunmamasıdır.

Alyuvarların oluşmasında etken bir B Vitamini karışımı olan Folik asit, hemoglobin üretimi için de gereklidir. Demirden daha az önemli olmasına karşın, folik asidin noksanlığı da hamilelikte anemi nedeni olabilir.

Anemi, kandaki hemoglobin yoğunluğu ölçülerek saptanır ve bu işlem gebelik süresinde birkaç kez yinelenir. Anemiden kaçınmak için gebe kadının diyetinde yeterli yoğunlukta demir ve folik asit bulunmasına özen gösterilmelidir. Çoğu kadınların, gebeliğin 12. haftasından sonra hergün küçük dozajlarda demir ve folik asit alması gerekir.

Advertisement

KALP VE CİĞERLERDEKİ DEĞİŞİMLER

Vücutta artan kan yoğunluğundan ötürü, gebelik süresinde, özellikle de son devrelerinde, kalbin görevi artmaktadır. Aynı zamanda da dölyatağının büyümesi ile ciğerler itelenmektedir. sonuç olarak gebe kadın sık sık nefes sıkışıklığı çektiği gibi, baygınlık da hisseder. Bunların hepsi gebelikte doğaldır ve telaşlanacak bir konu değildir. Kalbin hızlı atması da doğaldır. Bunun nedeni, kalbin yüklenen işin üstesinden gelmeye çalışmasıdır. Gebe kadınlarda kalp yetersizliği çok enderdir ve kalbi normal olan bir kadının gebelik süresinde ve doğum sırasında kalbinin hızlı atması son derece olağandır. Kalp hastalığı olan gebe kadınlarda, kalbe fazla yüklenilmemesi için özel tıbbı özen gereklidir.

BÖBREK VE İDRAR SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER

Gebe kadınlar su, kahve, meyve suyu örneği daha çok sıvı içerler. Sonuç olarak da böbrekler daha çok idrar üretir ve kadın da sık sık idrar çıkarma zorunluğu duyar. Özellikle gebeliğin ilk zamanlarında dölyatağı sidik torbasına basınç yapar ve gebeliğin ileri devrelerinde de bebeğin başı sidik torbasını sıkıştırır. Ne yazık ki gebelik idrar enfeksiyonlarının oluştuğu bir devredir ve sık sık idrar çıkarma gereksinimin mesane enfeksiyonundan (sistit) ya da böbrek enfeksiyonundan (nefritis) yoksa gebelikten mi olduğu karıştırılabilir. Ancak enfeksiyon olduğunda, idrar çıkarken yanma, kaşınma ya da koku yapacağından ayırma olasılığı olabilir.

SAÇ VE TIRNAKLAR

Saç ve tırnaklar gebelik sırasında daha çabuk uzarlar. Genellikle bu sorun oluşturmaz. Ancak gebelik sona erdiğinde aşırı saçlar dökülürse de, telaşlanacak bir durum yoktur.

GÖĞÜSLERDE DEĞİŞİM

Göğüslerde hissedilen dolgunluk ve duyarlılık gebeliğin ilk belirtileridir ve gebelik ilerledikçe, göğüsler de büyürler. Bu büyümenin nedeni süt salgılayan bezlerin boyutlarının genişlemesi ve göğüslerin çevresindeki yağ yoğunluğunun artmasıdır. Göğüslerin boyutlarının gelişmesinden ötürü, gebelik süresinde, göğüsleri iyi tutan rahat bir sütyen kullanılması önerilir.

GEBELİKTE PSİKOLOJİK DEĞİŞİMLER

Gebelik süresindeki psikolojik değişimler konusunda birçok kitap yazılmıştır. Birçok etkenler dikkate alınmakla birlikte en önemli ikisi, bebeğin istenip istenmediği ile- daha sonra beliren ve anne adayının gebelikle ilgili kuşkularını belgeleyen sorulardır: Bebeğim normal olacak mı? Doğumu kolay atlatabilecek miyim? Bebeğime bakabilecek miyim? Kocam beni halâ sevecek mi? örneği sorulardır.

Genel bir kural olarak, kadınların yaşam konusundaki davranışları gebelik süresinde daha belirginleşmektedir. Mutlu kadının mutluluğu artarken, kuşkulu olanın kuşkuları yoğunlaşır, dertli olanın da dertleri çoğalır. Kadınların çoğunun mutluluğu artarken, zaman zaman hiç neden yokken kuşku ve karamsarlığa da kapıldıkları olur. Anne adayı kendindeki bu değişimleri olağan olarak onadığı sürece hiçbir zaman zarar gelmeyeceği gibi, kocasının sağlayacağı güvence de gerek duyduğu tek bakım yöntemidir.

Advertisement


Leave A Reply