Glikolik Asit ve Gliserin Arasındaki Farklar Nelerdir?

0

Glikolik asit ve gliserin nedir? Aralarındaki farklar nelerdir? Aralarındaki farkların açıklamasının yer aldığı sayfamız.

Gliserin

Advertisement

Hidroksiasetik asit olarak da bilinen glikolik asit, bir tür alfa hidroksi asittir. Kozmetikten endüstriyel temizlik solüsyonlarına kadar ürünlerde kullanılan çok yönlü bir asittir. Alfa hidroksil asitlerin en basiti olan glikolik asidin küçük organik molekülleri hem asidik hem de alkolik özellikler içerir. Saf gliserin aslında bir alkol olan gliseroldür. Gliserin, gliserolün saf olmayan, ticari versiyonunu ifade eder.

Doğal Kaynaklar

Glikolik asit üzüm, pancar, diğer meyveler ve şeker kamışında doğal olarak bulunur ve yanıcı değildir. Gliserin yağda doğal olarak bulunur ve sabun yapımında kullanılan yağlardan elde edilir.

Koku ve Toksisite

Glikolik asit ihmal edilebilir bir kokuya ve düşük toksisiteye sahiptir. Saf gliserin kokusuzdur ve toksik değildir ve tatlı bir tada sahiptir, ancak biyodizel üretiminin yan ürünü olan ham gliserin ne kokusuzdur ne de toksik değildir.

Çözünürlük

Gliserol suda çözünür, durulandığında çok az kalıntı bırakır. Düşük tuz içeriği nedeniyle imalatta kolayca seyreltilir ve esnek bir sıvıdır. Gliserin suda veya alkolde çözünür, ancak yağlarda çözünmez. Aynı zamanda bir çözücüdür, çünkü bazı maddeler gliserin içinde alkol veya sudan daha hızlı çözülür.

Advertisement

Endüstriyel Kullanımlar

Endüstriyel sınıf glikolik asit, sert yüzeyler, metal, beton, kazanlar ve süt ve gıda ekipmanları için temizlik ürünlerinde kullanılır. Ayrıca tekstil boyama, endüstriyel kimyasal imalat, petrol arıtma ve baskılı devre kartı imalatında da kullanılmaktadır.

Yıllar önce, gliserin yıllarının birincil kullanımı dinamit üretimiydi. Gliserin ayrıca kalıpları yağlamak, hidrolik krikolar için bir antifriz maddesi olarak, baskı mürekkeplerinde bir bileşen olarak ve bilimsel örnekleri korumak için kullanılmıştır.

Kozmetik Kullanımları

Son yıllarda alfa hidroksi asit içeren cilt bakım ürünlerinin popülaritesi artmıştır. Kozmetik sınıfında bir glikolik asit, ölü deri hücrelerini atma ve cildin görünümünü yenileme yeteneği için kullanılır. Glikolik asit ayrıca, siyah noktaların ve diğer cilt kirliliklerinin giderilmesine yardımcı olan ve epidermisin altındaki cilt tabakası olan dermiste kollajen üretimini uyarmaya yardımcı olan cilt üzerindeki yüzey yağı miktarını da azaltır.

Saf gliserin kabarcıklara neden olabilir, ancak su ile seyreltildiğinde, gliserin bir cilt yumuşatıcı madde görevi görür. Gliserin losyonlar için bir baz olarak kullanılabilir ve saf sabunlar, suda çabuk eriyen sabunlar yapmak için kullanılır.

Tıbbi ve gıda kullanımları

Gliserol bazen müshil olarak kullanılır. Yüksek su içeriği dışkıyı yumuşatır. Göz ameliyatından önce göz basıncını azaltmak için oftalmik bir ajan olarak da kullanılabilir. Gliserin, konserve meyveleri korumak ve şekerleme ve kek yapmak için kullanılır. Ayrıca öksürük şurupları ve parasetamol içinde güvenle kullanılabilir.

Advertisement


Leave A Reply