Golgi Cisimciği Nedir? Hangi Hücrelerde Bulunur? Ne İşe Yarar? Görevleri

0
Advertisement

Golgi cisimciği nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır? Golgi cisimciğinin çalışma şekli, görevleri, bulunduğu hücreler ve konumu hakkında bilgi.

Golgi Cisimciği

Golgi cisimciği, ökaryotik organizmalardaki molekülleri endoplazmik retikulumdan varış yerlerine taşıyan bir organeldir. Organel ayrıca endoplazmik retikulum ürünlerini son biçimlerine değiştirir. Golgi cisimciği, endoplazmik retikulumdan uzanan bir dizi düzleştirilmiş keseden oluşur.

golgi cisimciği

Golgi Cisimciğine Genel Bakış

Golgi aygıtının ana işlevi, hücre boyunca vezikülleri veya çeşitli hücre ürünleri paketlerini farklı konumlara iletme yeteneğidir. Golgi ayrıca, kesecikleri proteinler ve şeker molekülleri ile etiketlemede önemli işlevlere sahiptir, bunlar veziküller için tanımlayıcı görevi görür, böylece uygun hedefe iletilebilirler. Organel ayrıca Golgi kompleksi veya Golgi gövdesi olarak da adlandırılır.

Tipik olarak proteinler ve hücresel ürünler, endoplazmik retikulumda üretilir. Endoplazmik retikulum, mesajcı RNA’da bulunan talimatlardan proteinleri bir araya getiren bir dizi ribozoma sahiptir. Endoplazmik retikulumun geri kalanı boyunca, bu protein ürünleri katlanır ve modifiye edilir. Golgi aygıtına ulaştıklarında daha fazla değişiklik yapılır. Son olarak ürünler, diğer proteinler ve moleküller tarafından “etiketlenen” veziküller içinde paketlenir. Veziküller serbest bırakılır veya etiketlerine göre hücre iskeleti tarafından hücre içindeki uygun konuma taşınırlar.

Golgi Cisimciğinin İşlevleri

golgi cisimciği

Advertisement

Golgi aygıtının birçok ayrık işlevi vardır. Ancak tüm işlevler, molekülleri endoplazmik retikulumdan nihai hedeflerine taşımak ve yol boyunca belirli ürünleri değiştirmekle ilişkilidir. Golgi’nin çoklu keseleri, kimyasal reaksiyonlar için farklı odalar görevi görür. Endoplazmik retikulum ürünleri Golgi aparatından geçerken sürekli olarak yeni ortamlara aktarılır ve gerçekleşebilecek reaksiyonlar farklıdır.

Bu şekilde, bir ürüne modifikasyonlar verilebilir veya birden fazla ürün, büyük makromoleküller oluşturmak için birleştirilebilir. Golgi cisimciğinin birçok kesesi ve kıvrımı, birçok reaksiyonun aynı anda gerçekleşmesine izin vererek, bir organizmanın ürün üretme hızını arttırır.

Hücresel Ürünleri Etiketleme

Üründen bağımsız olarak, ürünü içeren veziküller endoplazmik retikulumdan Golgi cisimciğinin endoplazmik retikuluma bakan yüzüne doğru hareket eder. Endoplazmik retikulumdan en uzak taraf, Golgi aparatının trans yüzü olarak bilinir ve bu, ürünlerin yönlendirildiği yerdir.

Yapılarında herhangi bir değişiklik veya ekleme yapıldıktan sonra ürünler, keseciklerde paketlenir ve kesenin nereye varması gerektiğini gösteren işaretlerle etiketlenir. Bu etiketler, fosfat grupları gibi moleküller veya kesecik yüzeyindeki özel proteinler olabilir. Vezikül etiketlendikten sonra, nihai hedefine giden yolda Golgi cihazından dışarı atılır.

Hücresel Ürünleri Tamamlama

Ökaryotlar tarafından üretilen, kimyasal reaksiyonlar gerçekleştirebilen proteinlerden, yeni hücre zarları oluşturabilen lipid moleküllerine kadar birçok ürün vardır. Bazı ürünler, endoplazmik retikulum veya Golgi aparatının kendisi içindir ve çoğu vezikülün ters yönünde ilerler. Endoplazmik retikulum, kullanılan ürünlerin ve bazların çoğunu üretirken, ürünlerin son sunumundan ve montajından sorumlu olan Golgi cisimciğidir. Çoğu zaman, belirli son ürünleri elde etmek için ortamın endoplazmik retikulumda mevcut olandan biraz farklı olması gerekir. Golgi aparatının birçok kesesi, reaksiyonların en uygun koşullarda gerçekleşebileceği birçok farklı alan sağlama işlevi görür.

Salgı hücrelerinde veya vücudunuzun ihtiyaç duyduğu büyük miktarlarda bir madde üreten hücrelerde, Golgi aygıtı çok büyük olacaktır. Midenizde asit salgılayan hücreleri düşünün. Asit, endoplazmik retikulumdaki reaksiyonlarla üretilir ve Golgi aparatından geçtiği gibi modifiye edilir. Golgi aparatının trans tarafına ulaştığında, asit bir kesecik içinde paketlenir ve hücrenin yüzeyine gönderilir. Vezikül plazma zarı ile birleştiğinde asit mideye salınır, böylece yiyeceklerinizi sindirebilir.

Advertisement

Golgi Cisimciğinin Yapısı

golgi cisimciği

Yukarıdaki görüntü Golgi aparatının yapısını göstermektedir. Organelin cis yüzü endoplazmik retikuluma en yakın olanıdır. Trans yüz, vezikülleri hücrenin çeşitli kısımlarına salgılayan çekirdekten en uzak taraftır. Ayrıca, ürünlerin aktığı bir dizi lümen ve sisterna vardır. Bunlar, endoplazmik retikulum gibi birbiri üzerine yığılmış bir dizi düzleştirilmiş kese olarak görünür.

Golgi Cisimciğinin Yeri

Golgi aygıtı, endoplazmik retikulum ile hücre zarı arasında yer almaktadır. Çoğu zaman, Golgi, görünüşte biraz daha küçük ve daha pürüzsüz olan endoplazmik retikulumun bir uzantısı gibi görünmektedir. Bununla birlikte, Golgi aparatı, pürüzsüz endoplazmik retikulum ile kolaylıkla karıştırılabilir. Golgi, benzer görünmelerine rağmen, farklı işlevleri olan bağımsız bir organeldir.

Golgi Cisimciği Fonksiyonu Teorisi

Golgi aparatının nasıl oluştuğuna dair en yaygın teori, sisternal olgunlaşma modelidir. Bu model, keselerin kendilerinin zamanla Golgi aparatının cis yüzünden trans yüzüne geçme eğiliminde olduğunu öne sürüyor. Endoplazmik retikuluma en yakın yeni keseler oluşturulur. Bu keseler Golgi aparatının trans yüzüne doğru hareket ettikçe “yaşlanır” ve ürünleri tamamen olgunlaşır.

Spesifik Ürünler

Endoplazmik retikulum, Golgi aygıtı, lizozomlar ve hücredeki diğer organellerin yanı sıra dış hücre zarının kendisi tarafından üretilen ve geri dönüştürülen hücre zarının sürekli bölümleri vardır. Golgi aygıtı ve endoplazmik retikulum, yeni hücre membranı üretmek için birlikte çalışır ve ayrıca veziküller emildiğinde iki membranı birleştirerek veziküllerin hücre membranlarını geri dönüştürür.

Golgi ayrıca lizozomlar oluşturur. Bu keseler sindirim malzemeleri içerir. Keseler Golgi cisimciğinden sıkıştırılır ve fagositize edilmiş materyalleri işlemek veya artık işlev görmeyen organelleri sindirmek için kullanılırlar. Lizozom, ham maddeleri endoplazmik retikuluma iletir.

Bitki Hücrelerinde Golgi Cisimciği

Bu makale esas olarak Golgi aparatının hayvan hücrelerinde işleyişini tartışırken, bitki hücrelerinde de bir Golgi aparatı bulunur. Aslında, bitki hücreleri bu organellerden yüzlercesini içerebilir.

Bitki hücrelerinde Golgi aygıtı, hücre duvarını oluşturmaya yardımcı olan ana polisakkarit moleküllerini sentezleme ek işlevini yerine getirir. Bunu yapmak için, bitkiler genellikle bir hayvan hücresinden çok daha fazla Golgi cisimciğine sahiptir. Ayrıca bitki hücreleri lizozom içermez. Bu sindirim organelleri, bitkide suyu depolamak için büyük bir lizozom ve ayrıca bir organel görevi gören merkezi vakuol ile değiştirilir. Böylece, bitkilerin Golgi cisimciğindeki birçok vezikül, vakuole hareket eder ve içeriklerini bu büyük organelle birleştirir.


Leave A Reply