Gri Taçlı Turna Nasıl Bir Hayvandır? Genel Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Gri Taçlı Turna nasıl bir hayvandır? Hangi bölgelerde yaşarlar, türleri nelerdir? Yaşam ve üreme özellikleri nelerdir? Genel karakteristik özellikleri hakkında bilgiler.

Gri Taçlı turna (Balearica regulorum) iki alt türden oluşur: Doğu Afrika Taçlı Turnaları (Balearica regulorum gibbericeps) ve Güney Afrika Taçlı Turnaları (Balearica regulorum regulorum). Doğu Afrika Taçlı Turnaları Uganda ve Kenya‘dan kuzey Zimbabve ve kuzey Mozambik‘e kadar bulunur. Güney Afrika taçlı turnaları güney Angola ve kuzey Namibya‘da ve doğuda Botsvana’dan Zimbabve’ye ve güney Güney Afrika’da bulunur.

Doğal ortam

Taçlı Turnalar genellikle su kütlelerinin yakınındaki otlaklarda bulunur. Koruma sağlayan su kütlelerinin yakınında yuva yapmayı tercih ederler. Ancak, genellikle savanlarda ve açık çayırlarda beslenirler. Ayrıca meralar, tarım arazileri veya nadas tarlaları gibi tarım arazilerinde de bulunabilirler. Güneyde vleis’te bulunurlar. Vleis, aralıklı veya mevsimlik sığ göllerdir. Ayrıca, bazı ağaçları içeren habitatları seçme eğilimindedirler, çünkü gri taçlı turnalar, ağaçlara tüneyen siyah taçlı turnalar ile birlikte sadece iki turna türünden biridir.

Gri Taçlı turna

Fiziksel tanım

Üreme erişkinlerinin her iki cinsiyeti de, erkeğin biraz daha büyük olması dışında benzerdir. Yetişkin kum tepeli turna yavruları, büyük sarı taçlarıyla bilinir. Her taç tüyü siyah uçludur. Üreme yetişkinleri ayrıca soluk gri ila mavi zambaklara sahiptir. Gri tepeli turnaların, kırmızımsı bir renk tonu ile çıplak beyaz bir yanak yaması vardır. Alt türlerde, Doğu Afrika Taçlı Turnaları, Güney Afrika Taçlı Turnalarından daha kırmızı bir yanak yaması sergiler. Siyah tüyler, bu tüylerin tabanındaki yanak lekelerini çevreler. Çenenin altında kırmızı bir gular kese bulunur (bir dalya benzer, ancak şişirilebilir).

Gri taçlı turnaların kısa gri bir faturası vardır. Boyun tüyleri ve vücut tüylerinin çoğu inci grisidir. Bu, yakından ilişkili kara taçlı turnalar arasındaki farklardan biridir. Gri taçlı turnaların kanatları çoğunlukla beyazdır, ancak kahverengiden altın rengine kadar değişen tüyleri olabilir. Kuyruk siyahtır ve üst örtüler soluk saman sarısına döner. Bu turnaların siyah bacakları ve ağaçlara tünemelerini sağlayan uzun bir arka ayak parmakları vardır. 3 ila 4 kg ağırlığında ve 180 ila 200 cm kanat açıklığına sahip 100 ila 110 cm uzunluğa sahiptirler. Bu turnaların siyah bacakları ve ağaçlara tünemelerini sağlayan uzun bir arka ayak parmakları vardır. 3 ila 4 kg ağırlığında ve 180 ila 200 cm kanat açıklığına sahip 100 ila 110 cm uzunluğa sahiptirler. Bu turnaların siyah bacakları ve ağaçlara tünemelerini sağlayan uzun bir arka ayak parmakları vardır. 3 ila 4 kg ağırlığında ve 180 ila 200 cm kanat açıklığına sahip 100 ila 110 cm uzunluğa sahiptirler.

Advertisement

Gençler genellikle kahverengi bir taç ve ense ile gridir. Süsenleri kahverengi olma eğilimindedir. Genellikle dört ay sonra ortaya çıkan gular kese pembedir ve turna olgunlaştıkça kırmızı olur. Yetişkin tüyleri genellikle 12 ay sonra elde edilir.

Gri taçlı turna civcivleri genellikle fildişi başlı soluk renkli bir bufftur.

Üreme

Gri Taçlı Turnalar tek eşli bir türdür ve ömür boyu çiftleşir gibi görünürler. Kur sırasında, her iki kuşun da katıldığı bir “evlilik dansı” yaparlar. Ekran, çeşitli sallanma ve eğilme eylemlerinin yanı sıra zıplamayı da içerir. Erkek ya da kadın dansa başlayabilir. Birçok farklı şekilde başlayabilirsiniz; çift ​​birlikte yürüyor olabilir veya olmayabilir. Dans, gular kesesinin şişirildiği bir dizi çağrıyla başlar. Daha sonra ikisi de başlarını sallarlar, sonra kanatlarını açarlar ve bir dizi sıçramaya başlarlar. Her iki ortak da ekranı durdurabilir.

Üreme mevsimi yağışlara göre değişir. Doğu Afrika’da, yağışlı dönemlerde zirvelerle tüm yıl boyunca görünüyor. Güney Afrika’da ve daha kuru bölgelerde, üreme esas olarak Ekim’den Nisan’a kadar olan yağışlı dönemlerde, Aralık ve Şubat arasındaki zirvelerde gerçekleşir.

Bir yuvanın olağan konumu, durgun su içinde veya oldukça yakındır. Gri taçlı turnalar, uzun bitki örtüsünün bol olduğu yuvalama alanlarını da seçerler. Bitki örtüsü koruma sağlar, ancak vincin yalnızca başını göstermesiyle maksimum görünürlük sağlar. İnşaatın çoğu için yere yakın olan bitki örtüsünü kullanırlar. Tahmini yuva boyutları 50 ila 86 cm çapında ve su seviyesinden 12,5 cm yukarıdadır.

Kavrama boyutu, genellikle 1 ila 2 yumurta kavrama boyutuna sahip diğer turnalardan daha büyük olan 2 ila 4 yumurta arasında değişebilir. Yeni bırakılan yumurtalar açık mavidir. Yumurtaların kuluçka süresi 28-30 gündür. Yumurtadan çıktıktan yaklaşık 12 saat sonra yüzebilir ve küçük mantar topları gibi yüzebilirler. 24 saat sonra yemeye başlarlar. Yumurtadan çıktıktan sonraki ikinci gün, yiyecek aramak için ebeveynleri ile dolaşabilir ve geceleri meditasyon yapmak için yuvaya dönebilirler. Civcivler yumurtadan çıktıktan sonra, aile grubu savanada yem aramaz, uzun otların maksimum koruma sağlayabileceği bataklıkta kalır. Civcivler yumurtadan çıktıktan 56-100 gün sonra tüy dökerler. Yavrular, diğer yavruları içeren bir sürüye katılacak.

Advertisement


Leave A Reply