Güneş Banyosu Nedir? Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Güneş Banyosu nedir? Güneş Banyosu nasıl yapılır, yararları ve zararları nelerdir? Güneş Çarpmasının nedenleri hakkında bilgi.

gunes-banyosuGÜNEŞ BANYOSU;

Güneş Banyosu; sağlığımız için birçok bakımlardan faydalıdır. Bunların başında güneşteki «ultraviyole» ışınların mikropları öldürmesi gelir. Ayrıca, deriye değen güneş ışıkları, en ince kan damarlarına kadar girerek, kan dolaşımını, beslenme işini artırır, iştahı açar, kandaki alyuvarları çoğaltır, kansızlığı giderir.

Güneş ışığının etkisi altında deri esmerleşir. Bu, güneş ışıklarının çokluğundan ortaya çıkabilecek güneş çarpması gibi tehlikelere karşı vücudun korunmak için gösterdiği bir tepkidir.

Kızgın güneş altında çok kalınca deri yanıp yaralar fıâsıl olabilir. Onun için, güneş banyosunu sabah ve akşam saatlerinde yapmak uygun olur.

GÜNEŞ BANYOSUNUN FAYDA VE ZARARLARI

Advertisement

Güneş banyosu iki tarafı keskin bir kılıç gibidir. Sağlık şartlarına uygun yapılırsa çok faydalı olabileceği gibi, uluorta yapılınca zararlı da olabilir. Bu bakımdan, güneş banyolarına taşlamadan önce bir doktora başvurmak ihmal edilmemelidir.

Faal ve ateşli bir halde seyreden akciğer vereminde güneş banyosu yapmak doğru değildir. Ateş büsbütün yükselir, ciğerlere kan hücum eder, hattâ ağızdan kan gelebilir, ciğerlerdeki verem yaraları genişler. Buna karşılık «cerrahi verem» denilen kemik, eklem, deri ve lenfa boğumları, karın zarı veremleri için güneş banyosu çok faydalıdır.

Derinin uzun süren, kapanmayan yaralarından sıkıntı çekenler, bazı kansız kimseler, «raşitizm» denilen kemik hastalığına uğramış çocuklar güneş banyosu ile iyi olabilirler.

GÜNEŞ BANYOSU NASIL YAPILMALI

Sağlam olsun, hasta olsun, bir kimsenin güneş banyosundan fayda görebilmesi için, bu banyoların uluorta değil, bilgili, ölçülü ve düzgün bir şekilde yapılması gerektir.

Bütün vücut birdenbire güneşe verilmeyip, her gün biraz daha açılmalı, banyo süresi de her gün azar azar artırılmalıdır. Güneş banyosuna beş dakika gibi kısa bir süreyle başlanır, sonra, vücudu alıştıra alıştıra, bu süre 1,5 hattâ 2 saate kadar çıkarılabilir. Yalnız, hafif bir şapka giyerek, başı güneşten korumalıdır.

Advertisement

GÜNEŞ ÇARPMASI

Güneş Çarpması şiddetli güneş ışıklarından ilerigelen bir rahatsızlıktır. Bilhassa havanın rutubetli ve ağır olduğu zamanlar güneş altında uzunca kalan, güneşte uzun yürüyüş yapan kimselerde görülür.

Güneş çarpması kendini, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, bulantı, halsizlikle belli eder. Bu sırada bazı kimselerde yüz solar, bazılarında ise kızarır, terler, kan damarları kabarır. Çok geçmeden, halsizlik büsbütün artar, hasta kendini kaybeder, bayılır.

Güneş Çarpmasında Ne Yapılmalıdır? TIKLAYIN

GÜNEŞ ÇARPMASI NEDENLERİ

Güneş altında fazla kalan kimsenin terlemesi, bundan dolayı da vücudundan fazla miktarda tuz kaybetmesi güneş çarpmasına elverişli bir zemin hazırlar. Bunun için, güneş altında uzun kalmak zorunda bulunanların ara sıra ağızdan bir miktar tuz almaları, başa ıslak bez koymaları çok faydalıdır. Ayrıca, güneş çarpmasından korunmak için, sıcak havalarda güneşte çok kalmamalı, koyu renk, kaim, kapalı elbiseler giymemeli, içki içmemelidir.


Leave A Reply