Güneş Çarpmasında Ne Yapılmalıdır?

0
Advertisement

Güneş çarpması durumunda ne yapılır, ilk yardım bilgileri nelerdir? Güneş yanığının tedavisi, alınacak önlemler.

Güneş Çarpmasında Ne Yapılmalıdır?

Güneş Çarpması; Kızgın güneşte uzun süre başın açık kalması sonucunda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır.

Şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve 39-40 dereceye varan yüksek ateşle kendini gösterir. Hastayı serin bir yere götürerek vücudunu sıkan giysilerini çıkarın ya da gevşetin. Başına soğuk suyla kompres yapın. Baygın değilse, başını ve omuzlarını bir yere dayayarak yarı oturur duruma getirin. Ateşi çok yüksekse ıslak bir çarşafla vücudunu sarınız, hafif tuzlu su içiriniz. Baygınsa, rahat biçimde yatırın ve hemen doktora haber veriniz.

Hastanın ateşi düştüğünde kuru bir çarşafa sararak, havadar bir odada dinlendiriniz.

Güneş Yanıkları: Vücudun gereğinden fazla güneşin ultra viyole ışınları altında kalması sonucunda yer yer güneş yanıkları oluşur. Yanan yer kırmızı, aşırı sıcak ve dokunrnaya karşı çok duyarlıdır. Derinin altında su kabarcıkları oluşur. Bu durumda krem, süt veya yoğurt sürmek hiç doğru değildir. Talk pudrası serpmek iyidir. Serin yerde durmalı, bol su içmelidir. Derinin su toplaması ve sızlaması ileri derecedeyse bir doktora görünmelidir.

Advertisement

Gerek güneş çarpmasına gerek güneş yanıklarına karşı en geçerli koruyucu yöntem, güneş banyosunu bilinçli yapmaktır. ilk günde 15 dakikadan fazla güneşte kalmamalıdır. Sonraki günlerde bunu yavaş yavaş artırmalı, ama sürekli olarak hiçbir zaman yarım saati geçirmemelidir. Saat 12.00-15.00 arasındaki güneş ışınları çok zararlıdır, hele ozon tabakasının delinmesi sonucu bu zarar daha artmıştır. Yağsız ciltlere güneş banyosu sırasında koruyucu krem sürmekte yarar vardır.


Leave A Reply