Hamilelikte Ultrason Nasıl Çekilir?

0
Advertisement

Hamilelikte ultrason nedir, nasıl çekilir? Ultrason incelemesi neleri gösterir, hamilelikte kullanımı hakkında bilgi.

ultrasonHamilelikte Ultrason Nasıl Çekilir?

Hamilelik muayenelerinde en yaygını ultrason incelemesidir ve günümüzde yalnız hastane ya da doğumevlerinde değil, doktor muayenehanelerinde bile uygulanmaktadır.

Ultrason incelemeleri genellikle, bebeğin organlarının gelişmiş durumda bulunduğu 16. hafta dolaylarında yapılır. Aygıtın tarayıcıları, insan kulağıyla duyulamayan çok yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Bu dalgalar, dölyatağınıza, plasentaya (eten, etene de denir) ve bebeğinizin atmakta olan kalbine çarparak, farklı derecelerde geri yankılanırlar. Dalgaların yankıları, bilgisayar ekranında ışığa çevrilerek, gelişmekte olan bebeğinizin büyüklüğünün, sağlığının ve gelişme durumunun kontrol edilmesini sağlayan bir görüntü oluşur.

İdrar torbası dolu olduğu zaman görüntü daha açık seçik oluştuğundan, sizden, ultrason incelemesine gelirken, evden çıkmadan bolca su içmeniz istenir. İnceleme sırasında karnınız yağlanarak, üstünde bir transdüser (yankıları toplayan tarayıcı baş) gezdirilir.

Bilgisayar ekranında bebeğinizin bir görüntüsü ortaya çıkar ve bu görüntüyle ilgili olarak size bilgi verilir. Görüntüyü ilk bakışta bebeğe benzetemeyebilirsiniz; söylenenleri anlama konusunda güçlük çekerseniz, sorular sormaktan çekinmeyin. Sizin için böylesine heyecanlandırıcı bir konuda, meraklı olmanız son derece doğaldır.

Advertisement

ULTRASON NELERİ GÖSTERİR?

Hamile kadınların birçoğuna, bebeğin gelişme durumunu belirlemek için ilk ultrason incelemeleri 16. haftada uygulanır; bazıları hamileliklerinin ortasında ve sonlarına doğru ek incelemelerden geçirilir. Bu incelemelerin nedenleri şunlardır:

•Her şeyin yolunda gittiğini denetlemek; ikiz (ya da daha çok!) bebek doğurup doğurmayacağınızı ve doğum tarihini doğruya en yakın olarak belirlemek.

•Bebeğinizin doğuma hazır olup olmadığını görmek ve hamileliğin son döneminde, bebeğinizin ters konumda (makat gelişi) olup olmadığını anlamak.

•Hamileliğin sonlarına doğru kanama geçirmeye başlamışsanız, plasentanın (etenin) durumunu görmek.

•Dölütte oluşum bozukluklarını araştırmak. 18. – 20. haftalar arasında yapılacak bir inceleme, yarık omurga gibi sinir kanalı bozukluklarını, doğuştan kalp hastalıklarını, mide-bağırsak ve böbrek oluşum bozukluklarını ortaya çıkarabilir.

Advertisement


Leave A Reply