Haritalarda Neden Farklı Renkler Kullanılır?

0
Advertisement

Haritalarda farklı renklerin kullanılması neyi gösterir? Haritalarda hangi renkler kullanılır ve ne anlama gelirler?

Haritalarda Neden Farklı Renkler Kullanılır?

Haritacılar, belirli özellikleri temsil etmek için haritadaki renkleri kullanırlar. Renk kullanımı genellikle farklı haritacılar veya yayıncılar tarafından farklı harita türleri arasında tutarlıdır. Harita renkleri tek bir haritada her zaman tutarlıdır.

Haritalarda kullanılan birçok rengin, yerdeki nesneyle veya özelliği ile bir ilişkisi vardır. Örneğin, mavi hemen hemen her zaman su için seçilen renktir.

Fiziki Harita

Fiziksel Haritalar

Fiziksel haritalar, yükseklikteki değişiklikleri göstermek için en çarpıcı renkleri kullanır. Yeşilliklerden oluşan bir palet genellikle genel yüksekliği gösterir. Koyu yeşil genellikle alçakta yatan araziyi temsil eder ve daha yüksek kotlarda daha açık yeşil tonları kullanılır. Daha yüksek kotlarda, fiziksel haritalar genellikle açık kahverengi ila koyu kahverengi bir paleti kullanır. Bu tür haritalar genellikle haritadaki en yüksek kotları temsil etmek için kırmızılar veya beyazlar veya morlar kullanır.

Yeşilin tonları, kahverengiler ve benzeri tonları kullanan böyle bir haritada, rengin zemini temsil etmediğini hatırlamak çok önemlidir. Örneğin, Mojave Çölü’nün düşük kot nedeniyle yeşil renkte gösterilmesi, çölün yeşil mahsullerle dolu olduğu anlamına gelmez. Aynı şekilde, beyaz ile gösterilen dağların zirveleri, dağların tüm yıl boyunca buz ve karla kaplı olduğunu göstermez.

Advertisement

Fiziksel haritalarda, maviler su için kullanılırken, en derin su için daha koyu maviler ve daha sığ sular için daha açık maviler kullanılır. Deniz seviyesinin altındaki kotlar için yeşil-gri, kırmızı, mavi-gri veya başka bir renk kullanılır.

Siyasi Haritalar

Siyasi haritalar veya devlet sınırlarını gösterenler, genellikle fiziksel haritalardan daha fazla harita rengi kullanırlar.

Siyasi haritalar genellikle farklı ülkeleri veya ülkelerin iç bölümlerini (şehirler gibi) temsil etmek için dört veya daha fazla renk kullanır. Mavi suyu, kırmızı ise genellikle şehirleri, yolları ve demiryollarını temsil eder. Siyah ayrıca, sınırları göstermek için çizgi veya noktaları gösterecektir: şehir, eyalet, ilçe veya diğer siyasi alt bölümler.

Özel Amaçlı haritalar

Yol haritaları ve diğer genel kullanım haritaları, aşağıdaki şemalarda olduğu gibi, genellikle renkli bir karmakarışıktır:

Mavi: göller, nehirler, akarsular, okyanuslar

Kırmızı: büyük otoyollar, yollar, kentsel alanlar, havaalanları, özel ilgi alanları, askeri alanlar, yer adları, binalar ve sınırlar

Advertisement

Sarı: yerleşim veya kentsel alanlar

Yeşil: parklar, golf sahaları, rezervasyonlar, orman, meyve bahçeleri ve otoyollar

Kahverengi: çöller, tarihi yerler, milli parklar, askeri rezervasyonlar veya üsler ve çevre (yükseklik) çizgileri

Siyah: yollar, demiryolları, otoyollar, köprüler, yer adları, binalar ve sınırlar

Choropleth Haritalar

Choropleth haritalar adı verilen özel haritalar, belirli bir alan için istatistiksel verileri temsil etmek üzere renk kullanır. Tipik olarak, choropleth haritaları her ilçeyi, durumu veya ülkeyi o alandaki verilere göre renklendirir. Choropleth haritaları ayrıca popülasyon, eğitim durumu, etnik köken, yoğunluk, yaşam beklentisi, belirli bir hastalığın prevalansı ve çok daha fazlasını göstermek için de kullanılabilir. Belli yüzdeleri haritalarken, choropleth haritaları tasarlayan haritacılar, genellikle aynı rengin farklı tonlarını kullanır, bu da hoş bir görsel efekt oluşturur. Örneğin, bir şehirdeki kişi başına düşen gelir haritasında, en düşük gelir için açık yeşilden kişi başına düşen en yüksek gelir için koyu yeşile kadar kullanılabilir.


Leave A Reply