Hava Esnek Midir? Havanın Esnekliğinin Kullanımına Örnekler

0
Advertisement

Hava esnek midir? Havanın esnekliği nasıl kullanılabilir? Havanın esneklik özelliğinin faydaları nelerdir, örneklerle açıklaması.

Havanın Esnekliği

Hava gazlardan -nitrojen, oksijen, karbondioksit dahil pek çok çeşit- meydana gelir ve sıkıştırılabilir. Moleküller üzerine baskı uygulayarak havayı dar bir alana hapsedebilirsiniz. Hava aynı zamanda esnektir Hava molekülleri serbest kaldığında tekrar önceki hacimlerine dağılma eğilimindedir. Bu süreçte, potansiyel enerji (sıkışmış havanın yarattığı basınç) kinetik enerjiye (havanın genleşmesi) dönüşür.

Basınç uygulanarak ve basıncı kaldırarak kinetik enerji açığa çıkarabilmesi sayesinde hava, elektrikli aygıtlardan jetlere kadar sayısız teknolojide elverişli bir güç kaynağı olmuştur.

vakumlu tüp

VAKUMLU TÜP

Rahatsız edici gaz partiküllerini ortadan kaldırdığınızda negatif yüklü elektronlar doğrudan pozitif yüklü bir metal plakaya sıçrar. Başka bir deyişle, elektrik akımı bir vakumun, yani maddesiz bir alanın içinden daha verimli akar.

20. yüzyıl başlarındaki önemli bir icadın, vakumlu tüpün temeli bu prensibe dayanır.Vakum tüpü havası alınmış cam tüpten yapılır. Bir tarafında metal bir flaman, diğer tarafında metal bir plaka bulunur. Elektriksel yük, flamanı ısıtarak metal plakanın çekimine kapılacak elektronlarını açığa çıkarır

Advertisement

Flamanla plaka arasına yerleştirilen küçük bir ızgaraya akım uygulanması sadece elektrik sinyallerinin aktarılmasını değil, elektron akışı boyunca bu sinyallerin güçlenmesini mümkün kılar. Triyot vakum tüpü de denilen vakumlu tüpteki bu ayrıntı 20. yüzyılın başlarında uzun mesafe telefon görüşmelerinin, radyo ve televizyonun önünü açarak iletişimde bir devrim yaratmıştır.

elektrik süpürgesi

ELEKTRİK SÜPÜRGESİ

Elektrikle çalışan vakumlu süpürgeler parçacıkları toplamak için emiş gücünden yararlanır. Motorla çalışan vantilatörün yarattığı kısmi vakum, fırçalı başlık yardımıyla havalandırılan tozları emip bir toplama ünitesinde biriktirir: (Elektrik süpürgesi vantilatörü dakikada 18 bin devir hızıyla döner; jet motorlarının devir hızı ise dakikada sadece 7-8 bin arasındadır). Dikey elektrik süpürgesi, genellikle tutma kolunun arka kısmına torba yerleştirilen tek parça bir alettir. Yatay elektrik süpürgesi modellerinde, takılıp çıkarılır toz çekme borusu, daha güçlü bir motoru, vantilatörü ve toz torbasını bulunduran tekerlekli kasaya takılır.

Elektrik süpürgesi 20. yüzyılda elektriğin yaygın kullanılır hale gelmesiyle popülerleşti. Ancak ondan önce bile aynı fikre dayanarak çalışan el süpürgesi modelleri vardı. Bu süpürgeleri kullanan kişinin, bir körüğü çalıştırarak ya da bir makara kolunu çevirerek emmeyi kol gücüyle sağlaması gerekiyordu.

Elektrik süpürgeleri modern zamanlarda emek tasarrufu sağlayan en önemli aletlerden biridir. Kısa bir uğraşla evleri çok daha iyi temizlemeyi mümkün kılarlar.

Advertisement


Leave A Reply