Hemanjioblastom Nedir? Riskleri Belirtileri Teşhis ve Tedavisi Ameliyatı

0
Advertisement

Hemanjioblastom nedir, nerede ve nasıl oluşur? Hemanjioblastom belirtileri, teşhis ve tedavi yolları, ameliyatı hakkında bilgi.

Hemanjioblastom

Hemanjioblastom, beynin, omuriliğin veya retinanın alt kısmında oluşan kanserli olmayan bir tümördür. Tümör, bir kan damarının iç yüzeyinde gelişir. Kanserli büyümelerin aksine, hemanjioblastomlar yakındaki dokuyu istila etmez.

baş ağrısı

Kaynak: pixabay.com

Hemanjioblastomlar, tüm birincil beyin tümörlerinin yaklaşık yüzde 2’sini ve tüm spinal tümörlerin yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturur. Bu yavaş büyüyen tümörler, genellikle herhangi bir kalıcı komplikasyon ortaya çıkmadan önce tedavi edilebilir.

Bunların neden geliştiği, semptomların nasıl tanımlanacağı ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Buna ne sebep olur ve kim risk altındadır?

Araştırmacılar hemanjioblastomların neden geliştiğinden emin değiller.

Von Hippel-Lindau (VHL) hastalığı adı verilen kalıtsal bir rahatsızlığı olan kişilerin hemanjioblastom geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu biliyorlar. VHL hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 10’u da hemanjioblastomlardan etkilenir.

Advertisement

Her yaşta hemanjioblastom geliştirebilmenize rağmen, bu tip tümör tipik olarak 40 yaş civarındaki yetişkinlerde bulunur

Semptomlar neler?

Bir hemanjioblastomun semptomları bir şekilde konumuna bağlıdır.

Örneğin beyinde gelişen bir tümör şunlara neden olabilir:

  • baş ağrısı
  • koordinasyon ve denge kaybı
  • mide bulantısı
  • kusma

Tümör omurilikte oluşursa, şunları da yaşayabilirsiniz:

  • kas zayıflığı veya uyuşma
  • kabızlık
  • inkontinans

Bu semptomlar yavaş yavaş gelişme eğilimindedir. Belirtileriniz ayrıca tümörün büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak gelip gidebilir.

Hemanjioblastomunuz varsa, beyninizin serebrovasküler sıvı (CSF) kaynağı kesintiye uğrayabilir. CSF, beyni kafatasının içinde tutan renksiz bir sıvıdır. Beyindeki CSF seviyelerindeki bir değişiklik, semptomların, özellikle baş ağrısının aniden ortaya çıkmasına neden olabilir.

Advertisement

Nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirecektir. Bundan sonra, olası anormallikleri belirlemeye yardımcı olmak için muhtemelen görüntüleme testleri önereceklerdir.

MRI’lar ve BT taramaları en yaygın kullanılan görüntüleme testleridir. Bu ağrısız, invaziv olmayan taramalar, tümörlerin yanı sıra etraflarındaki şişmiş dokuların ayrıntılı görüntülerini sağlar. Başka bir noninvaziv tarama yöntemi olan ultrason, doktorunuzun bir tümörü bulmasına da yardımcı olabilir.

Diğer taramalar bir tanıya yol açmazsa daha kapsamlı bir görüntüleme testi gerekli olabilir. Spinal anjiyografi denir.

hemanjioblastom

Bu test sırasında, uyluktaki bir kan damarına bir kateter yerleştirilir ve bir spinal artere kadar yönlendirilir. Yerine geldiğinde kateter, tümör olduğundan şüphelenilen artere nazikçe özel bir boya bırakır. Boya, tümörün şeklinin ve boyutunun röntgenini çekmeyi kolaylaştırır.

Sağ arter bulunana kadar birkaç boya enjeksiyonu gerekebilir. Doğru arter belirlendikten sonra, doktorunuz tümörün kan akışını nasıl etkilediğini değerlendirmek için anjiyogramı kullanabilir.

Hemanjioblastomlar, diğer yaygın olarak ortaya çıkan tümörlerden, spesifik konumları ve daha fazla kan kaynağı ile ayrılır.

Hangi tedavi seçenekleri mevcuttur?

Hemanjioblastomlar iki yoldan biriyle tedavi edilir. Her ikisi de tümörlerin çıkarılmasını veya yok edilmesini içerir.

Cerrahi tipik olarak tümörü tamamen çıkarmak için kullanılır. Bu tip ameliyata rezeksiyon denir, yani dokuyu bir organdan alan bir ameliyattır.

Tüm tümör çıkarılırsa, durumunuz iyileşir. Bununla birlikte, tümörün bir kısmı kalırsa, yeniden büyüyebilir ve semptomlar yaşamaya devam edebilirsiniz.

Hemanjioblastom VHL hastalığı ile ilişkili ise rezeksiyon cerrahisi bir seçenek olmayabilir.

Advertisement

Stereotaktik radyocerrahi, cerrahi rezeksiyona bir alternatiftir. Tümörü hedeflemek için yüksek düzeyde odaklanmış radyasyon ışınları kullanan, invaziv olmayan bir prosedürdür. İşlem sadece bir seans sürmesine rağmen, tümörün tamamen silinmesi birkaç ay alabilir.

Cerrahi rezeksiyonun aksine, kanama veya diğer komplikasyon riski yoktur. Bu, prosedür biter bitmez günlük aktivitelerinize devam edebilmeniz gerektiği anlamına gelir.

hemanjioblastom

Hemanjioblastom, geleneksel cerrahi teknikler kullanılarak güvenli bir şekilde tedavi edilmesi zor olan beyin veya omuriliğin bir bölümünde bulunuyorsa radyocerrahi en iyi seçenek olabilir.

Görünüm

Bir hemanjioblastom başarılı bir şekilde tedavi edilirse, uzun vadeli komplikasyonlar olası değildir. Tümörün başarılı bir şekilde çıkarılması veya ortadan kaldırılmasıyla semptomlarınız sona ermelidir.

Bununla birlikte, bir hemanjioblastom büyümüş ve beyindeki sinirlere zarar vermişse, kalıcı komplikasyonlar olabilir. Bunun sizin için ne anlama geldiği ve yaşam kaliteniz üzerindeki etkisini en aza indirmek için neler yapılabileceği konusunda doktorunuzla konuşun.

Hemanjioblastom tedavisi gördükten sonra, düzenli kontroller yaptırmanız önemlidir. Doktorunuz yeni tümör oluşumunu veya tamamen çıkarılmamış veya yok edilmemiş bir tümörün nüksetmesini izleyebilir.

Olağandışı semptomlar yaşamaya başlarsanız, hemen doktorunuzla konuşun. Altta yatan nedeni belirleyebilir ve sonraki adımlar konusunda size tavsiyede bulunabilirler.


Leave A Reply