Hindistan Cevizi Nasıl Bir Meyvedir? Özellikleri, Yararları, Yetiştirilmesi

0
Advertisement

Hindistan Cevizi nedir, nasıl bir meyvedir? Hindistan Cevizi nerede yetişir, özellikleri nelerdir, kullanım alanları hakkında bilgi.

hindistan cevizi

Kaynak: pixabay.com

Hindistan Cevizi Nedir? Hakkında Bilgi

Hindistan Cevizi; Bir çeşit palmiyenin ve meyvasının adıdır. Hindistan cevizi palmiyesi, yeryüzündeki bütün palmiye cinslerinin en faydalısıdır. Ağacın yalnız meyvasından değil, başka taraflarından da faydalanılır. Yaprakları kulübe damlarını örtmekte kullanılır; şerit haline de getirilerek sepet örülür; kerestesi ev ; yapmaya, ayrıca, çeşitli içkiler, alkol, sirke yapmaya yarar.

Ağacın meyvası ise en faydalı tarafıdır: Olduğu gibi yenir, yağı çıkarılır; bu yağ yemek pişirmede, aydınlatmada, sabun yapımında kullanılır. Meyvanın kabuğundan kaşık, fincan, vs. yapılır.

Kurutulmuş Hindistan ceviz içine “kopra” denir. Hindistan cevizi yetiştiren ülkelerden dışarıya her yıl binlerce ton kopra satılır. Bunlardan nebati yağ, sabun vs. yapılır.

Hindistan Cevizi Ağacı

Kaynak: pixabay.com

Hindistan Cevizi Ağacı

Hindistan cevizi palmiyesi 30 m. ye kadar boy atabilir. Manavlarda gördüğümüz sert kabuklu, yüzü tüylü Hindistan cevizleri meyvanın iç kısmıdır. Bunun dışı bildiğimiz ceviz gibi kalın, etli, parlak bir kabukla kaplıdır. Bütün olarak satılan Hindistan cevizlerinin bu kısmı çıkarılır.

Hindistan cevizinin uzunluğu 20-30 cm. çapı da 15-20 cm. arasındadır. Dışı tüylü olan sert kabuğun içinde tatlı, kendine has güzel kokulu etli kısım vardır. Bu kısmın ortasında süt gibi bir sıvı bulunur.

Advertisement

Ağacın tohumları olan Hindistan cevizi yeryüzündeki tohumların en irisidir. Toprağa düşen tohumun üstündeki üç gözden birinin filizlenmesiyle yeni bitki çıkar.

Hindistan cevizi Ekvator çevresindeki sıcak bölgelerin .kıyı kesimlerinde yetişir. Son derece besleyici bir meyvadır. içinde % 57 yağ, % 31 su bulunur; geri kalanı protein, su ve külden ibarettir.

Küçük Hindistan Cevizi

Kaynak: pixabay.com

Küçük Hindistan Cevizi

Sıcak ülkelerde yetişen bir çeşit ağaççığın kokulu meyvaları da “Hindistan cevizi”, ya da “Hint cevizi” diye anılır. Bu bitkinin meyvası etli bir kabuk içinde bulunur. Bunun içinden bildiğimiz cevize yakın büyüklükte bir tane çıkar. Baharat olarak kullanıldığı gibi, tıpta kuvvet verici madde olarak da kullanılır, bundan elde edilen yağın romatizmaya, felce iyi geldiği söylenir.

KAYNAK 2

Hindistan Cevizi; (Lat. Cocos nucifera).

hindistan cevizi

Kaynak: pixabay.com

İkiçenekliler sınıfının, Hurmagiller familyasından bir ağaçtır. Bütün tropik bölgelerin kıyı kesimlerinde yetişir. Anayurdunun Okyanusya adaları ve Malezya olduğu sanılır. Boyu 20-25 m yüksekliğe ulaşır. İnce ve eğimli bir gövdesi vardır. Bir hindistancevizi ağacı yılda yaklaşık 200 meyve verebilir. Kaim, kahverengi lifli dış kabukla çevrili sert kabuklu meyvesi, tuzlu sudan etkilenmediğinden dalgalarla sürüklenip kıyılarda uygun ortam bulunca çimlenir. Gövdesi yapı kerestesi olarak ya da su oluğu, bahçe parmaklığı ve köprü yapımında kullanılır. Yapraklarından da hasır, sepet, yelpaze yapımında yararlanılır. Tepe tomurcuğu ise değerli bir besin olup palmiye lahanası diye adlandırılır. Çiçek kılıfının ucu kesilerek elde edilen tatlı sıvıdan palmiye şarabı ve alkol elde edilir. Paliye sütü mayalandırılarak bir tür sirke elde edilir.

En fazla yararlanılan kesimi aynı adla anılan meyveleridir. Olgunlaşmadan önce içinde sütsü beyaz bir sıvı bulunan meyvenin büyüklüğü insan başı kadar olabilir. İçindeki tatlı sütsü beyaz sıvıya hindistancevizi sütü denir. Bu sıvı daha sonra katılaşarak meyvenin etli bölümünü (kopra) oluşturur. Fındık tadını andıran bu etli kesim, yağ ve nişasta bakımından zengin olup meyve olarak değerlendirildiği gibi hindistancevizi yağı adı verilen yağ elde edilir. Normal sıcaklıkta katı halde olan bu yağ sabun ve mum yapımında, kozmetik endüstrisinde kullanılır. Arıtıldıktan sonra yemeklik yağ olarak ve margarin yapımında da yararlanılır. Hindistancevizinin oldukça sert olan kabuğundan vazo, düğme yapılır. Mezokarptan elde edilen liflerden ise dokuma endüstrisinde ve ip, halat yapımında yararlanılır.

Advertisement


Leave A Reply