Hipnoz Nedir? Gerçekten İşe Yarar Mı? Hipnoz Sırasında Beyne Ne Olur?

0
Advertisement

Hipnoz nedir, nasıl yapılır? Hipnoz ne işe yarar, hipnoz sırasında ne olur, nasıl çalışır, gerçekten etkili midir, hakkında bilgi.

Hipnoz

Hipnoz; sözle, bakışla ya da herhangi bir nesneyle yapılan telkin sonucu sağlanan uyku durumudur.

Hipnoz gerçek mi?

Hipnoz gerçek bir psikolojik terapi sürecidir. Genellikle yanlış anlaşılır ve yaygın olarak kullanılmaz. Bununla birlikte, tıbbi araştırmalar hipnozun bir terapi aracı olarak nasıl ve ne zaman kullanılabileceğini açıklamaya devam etmektedir.

hipnoz

Kaynak: pixabay.com

Hipnoz tam olarak nedir?

Hipnoz, farklı durumlarla başa çıkmanıza ve tedavi etmenize yardımcı olabilecek bir tedavi seçeneğidir.

Bunu yapmak için, sertifikalı bir hipnotist veya hipnoterapist sizi derin bir rahatlama durumuna (bazen transa benzer bir durum olarak tanımlanır) yönlendirir. Siz bu durumdayken, değişime veya iyileştirmeye daha açık olmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış önerilerde bulunabilirler.

Trans benzeri deneyimler o kadar da sıra dışı değildir. Bir film izlerken veya hayal kurarken daha önce bölgelere ayrılmışsanız, benzer bir trans halindeydiniz.

Advertisement

Gerçek hipnoz veya hipnoterapi cep saatlerinin sallanmasını içermez ve bir eğlence eyleminin parçası olarak sahnede uygulanmaz.

Hipnoz, hipnoterapi ile aynı şey midir?

Evet ve hayır. Hipnoz, terapötik tedavi için kullanılabilecek bir araçtır. Hipnoterapi, bu aracın kullanımıdır.

Hipnoz nasıl çalışır?

Hipnoz sırasında, eğitimli bir hipnotist veya hipnoterapist, yoğun bir konsantrasyon veya odaklanmış dikkat durumuna neden olur. Bu, sözlü ipuçları ve tekrarlarla yönlendirilen bir süreçtir.

Girdiğiniz trans benzeri durum birçok yönden uykuya benzer görünebilir, ancak neler olup bittiğinin tamamen farkındasınızdır.

Bu trans benzeri durumdayken, terapistiniz terapötik hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış rehberli önerilerde bulunacaktır.

Yüksek bir odaklanma durumunda olduğunuz için, normal zihinsel durumunuzda görmezden gelebileceğiniz veya başınızdan savabileceğiniz önerilere veya tavsiyelere daha açık olabilirsiniz.

Advertisement

Seans tamamlandığında, terapistiniz sizi trans benzeri durumdan uyandıracak veya siz kendi başınıza çıkacaksınız.

Bu yoğun içsel konsantrasyon ve odaklanmış dikkat düzeyinin bunu nasıl etkilediği belirsizdir.

Hipnoterapi, trans benzeri durum sırasında zihninize farklı düşüncelerin tohumlarını yerleştirebilir ve kısa sürede bu değişiklikler kökleşir ve gelişir.

Hipnoterapi, daha derin işleme ve kabulün yolunu da açabilir. Normal zihinsel durumunuzda, eğer “dağınıksa”, zihniniz önerileri ve rehberliği anlayamayabilir.

Hipnoz sırasında beyne ne olur?

Harvard’daki araştırmacılar, rehberli hipnoz sırasında 57 kişinin beyinlerini inceledi. Şunları buldular:

Beynin vücudunuzda olup bitenleri işlemekten ve kontrol etmekten sorumlu olan iki bölgesi hipnoz sırasında daha fazla aktivite gösterir. Benzer şekilde, beyninizin eylemlerinizden sorumlu olan alanı ve bu eylemlerin farkında olan alan hipnoz sırasında kesilmiş gibi görünür.

Hepsi sadece bir plasebo etkisi mi?

Mümkün, ama hipnoz beyin aktivitesinde belirgin farklılıklar gösteriyor. Bu, beynin hipnoza plasebo etkisinden daha güçlü bir şekilde benzersiz bir şekilde tepki verdiğini gösteriyor.

Hipnoz gibi, plasebo etkisi de telkinle yönlendirilir. Her türden rehberli konuşmalar veya davranışsal terapi, davranış ve duygular üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabilir. Hipnoz, bu terapi araçlarından sadece biridir.

Herhangi bir yan etki veya risk var mı?

Hipnoz nadiren yan etkilere neden olur veya riskleri vardır. Terapi, eğitimli bir hipnoz uzmanı veya hipnoterapist tarafından yürütüldüğü sürece, güvenli bir alternatif tedavi seçeneği olabilir.

Bazı insanlar, aşağıdakiler dahil olmak üzere hafif ila orta dereceli yan etkiler yaşayabilir:

  • baş ağrısı
  • uyuşukluk
  • baş dönmesi
  • durumsal kaygı

Bununla birlikte, hafızayı geri kazanmak için kullanılan hipnoz tartışmalı bir uygulamadır. Hipnozu bu şekilde kullanan kişilerin kaygı, sıkıntı ve diğer yan etkilere maruz kalma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca sahte anılar yaratma olasılığınız daha yüksek olabilir.

Advertisement

Uygulama doktorlar tarafından tavsiye ediliyor mu?

Bazı doktorlar hipnozun zihinsel sağlık veya fiziksel ağrı tedavisi için kullanılabileceğine ikna olmadılar. Hipnoz kullanımını desteklemeye yönelik araştırmalar güçleniyor, ancak tüm doktorlar bunu benimsemiyor.

Pek çok tıp fakültesi, doktorları hipnoz kullanımı konusunda eğitmez ve tüm akıl sağlığı pratisyenleri, okul yıllarında eğitim almaz.

Bu, sağlık uzmanları arasında bu olası terapi hakkında büyük bir yanlış anlama bırakır.

Hipnoz ne için kullanılabilir?

Hipnoz, birçok durum veya sorun için bir tedavi olarak teşvik edilir. Araştırma, hipnozun kullanıldığı koşulların tümü olmasa da bazıları için kullanılması konusunda bir miktar destek sağlamaktadır.

Araştırma Güvenilir Kaynak, tedavi etmek için hipnoz kullanımıyla ilgili güçlü kanıtlar göstermektedir:

  • Ağrı
  • huzursuz bağırsak sendromu
  • travmatik stres bozukluğu sonrası
  • uykusuzluk hastalığı

Sınırlı kanıt, hipnozun tedavi etmek için kullanılabileceğini öne sürüyor.

  • depresyon
  • kaygı
  • sigara bırakma
  • ameliyat sonrası yara iyileşmesi
  • kilo verme

Hipnozun bu ve diğer durumların tedavisi üzerindeki etkisini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

hipnoz

Kaynak: pexels.com

Bir seans sırasında ne olur?

Bir hipnotist veya hipnoterapiste ilk ziyaretiniz sırasında hipnoza giremezsiniz. Bunun yerine, ikiniz sahip olduğunuz hedefler ve size yardımcı olmak için kullanabilecekleri süreç hakkında konuşabilirsiniz.

Bir hipnoz seansında, terapistiniz rahat bir ortamda rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Süreci açıklayacaklar ve oturum için hedeflerinizi gözden geçirecekler. Sonra, sizi trans benzeri duruma yönlendirmek için tekrarlayan sözlü ipuçlarını kullanırlar.

Alıcı trans benzeri bir duruma geldiğinizde, terapistiniz belirli hedeflere ulaşmak için çalışmanızı önerecek, geleceğinizi görselleştirmenize yardımcı olacak ve daha sağlıklı kararlar vermeniz için size rehberlik edecektir.

Daha sonra, terapistiniz sizi tam bilince geri getirerek trans halinizi sona erdirecektir.

Advertisement

Bir seans yeterli mi?

Bazı insanlar için bir seans yararlı olsa da, çoğu terapist size hipnoz tedavisine dört ila beş seansla başlamanızı söyleyecektir. Bu aşamadan sonra, daha kaç seansa ihtiyaç duyulduğunu tartışabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir bakım seansına ihtiyaç olup olmadığı hakkında da konuşabilirsiniz.

Gerçek vs kurgu: 6 popüler efsane

Hipnoz, geleneksel tıp uygulamalarında yavaş yavaş kabul görmeye başlasa da, hipnozla ilgili birçok efsane devam etmektedir. Burada gerçeği yalanlardan ayırıyoruz.

Efsane: Herkes hipnotize edilebilir

Herkes hipnotize edilemez. Bir araştırma, nüfusun yaklaşık yüzde 10’unun hipnoz edilebilir olduğunu gösteriyor. Nüfusun geri kalanının hipnotize edilebilmesi mümkün olsa da, uygulamaya açık olma olasılıkları daha düşüktür.

Efsane: İnsanlar hipnotize edildiklerinde vücutlarını kontrol edemezler

Hipnoz sırasında vücudunuzun kontrolü kesinlikle sizdedir. Sahne hipnozunda gördüklerinize rağmen, ne yaptığınızın ve sizden ne sorulduğunun farkında olacaksınız. Hipnoz altında yapmanız istenen bir şeyi yapmak istemezseniz, yapmazsınız.

Efsane: Hipnoz uyku ile aynı şeydir

Uyuyor gibi görünebilirsin, ama hipnoz sırasında uyanıksın. Sadece çok rahatlamış bir durumdasın. Kaslarınız gevşeyecek, nefes alma hızınız yavaşlayacak ve uykulu olabilirsiniz.

Efsane: İnsanlar hipnotize olduklarında yalan söyleyemezler

Hipnotizma bir gerçeklik serumu değildir. Hipnotizma sırasında öneriye daha açık olsanız da, hala özgür iradeye ve ahlaki yargıya sahipsiniz. Kimse size söylemek istemediğiniz bir şey söyletemez.

Efsane: İnternet üzerinden hipnotize edilebilirsin

Birçok akıllı telefon uygulaması ve İnternet videosu kendi kendine hipnozu teşvik eder, ancak büyük olasılıkla etkisizdir.

Araştırmacılar, 2013 tarihli bir incelemede, bu araçların genellikle sertifikalı bir hipnoz uzmanı veya hipnoz kuruluşu tarafından oluşturulmadığını buldu. Bu nedenle doktorlar ve hipnoz uzmanları bunları kullanmamayı tavsiye ediyor.

Muhtemelen bir efsane: Hipnoz, kayıp anıları “ortaya çıkarmanıza” yardımcı olabilir

Hipnoz sırasında hatıraları geri almak mümkün olsa da, trans benzeri bir durumdayken yanlış anılar yaratma olasılığınız daha yüksek olabilir. Bu nedenle, birçok hipnotist hafızayı geri kazanmak için hipnoz kullanma konusunda şüpheci olmaya devam ediyor.

Hipnozun Tarihçesi

Hipnozu bir tedavi aracı olarak kullanan ilk bilim adamı Franz Mesmer (1734-1815) ise de, bu yönteme resmi ve bilimsel bir nitelik kazandıran Fransız nöroloji uzmanı Jean-Martin Charcot (1825-1893) oldu. Sinir sistemi hastalıklarıyla uğraşan Charcot, telkinle uyutulmuş kişinin fizyolojisiyle, hareket ve refleksleriyle ilgileniyordu. Sigmund Freud (1856-1939) serbest çağrışımla psikanaliz tekniğini geliştirmeden önce histerik kadınların tedavisinde hipnoz yöntemini kullandı. Hipnozun başlıca üç kullanım alanı vardır: Gevşekliği artırmak; daha güçlü telkinde bulunmak (örneğin başlangıç aşamasındaki hisleri belirtileri ve siğil vakalarında parmak derilerini koparma gibi basit alışkanlıkları gidermek) amacıyla, daha önce bastırılmış anıları ortaya çıkarmak.

Advertisement


Leave A Reply