Horlamanın Sebepleri Nelerdir? Neden Horlarız ve Nasıl Önleriz?

0
Advertisement

Horlama nedir? Horlama neden olur, horlamanın sebepleri nelerdir, horlama önlenebilir mi? Horlama ile mücadele hakkında bilgi.

horlama

Horlama Nedir?

Horlama; Uyurken boğazdan hırıltılar çıkarmaktır. Yukarı solunum yollarında, burunda, boğazda, gırtlakta, büyük solunum borularında bir arızadan ileri gelir. Belirli yatış durumlarında, soluk alıp verirken, akciğerlere girip çıkan hava bu engellere çarparak hırıltı çıkarır. Yaşlılarda yumuşak damak gevşemiş olduğundan horlama daha çok bundan ileri gelir.

İki burun deliğini birbirinden ayıran kıkırdak bölmenin eğri olması, burunda, boğazda fazla et ur, ahtapot, iltihap bulunması horlamanın belli başlı sebepleridir,

Horlayan kimsenin burun ve boğazını, yukarı solunum yollarını sıkı bir muayeneden geçirip sebebi bularak ortadan kaldırmakla horlama iyi edilebilir. Yaşlılardaki horlamaları geçirmek ise daha zordur.

horlama

Advertisement

Horlamanın Sebepleri

Yaşlılık

İnsanlar yaşlandıkça uyku alışkanlıkları değişir. Bazı kimseler yaşlandıkça uykuya dalmanın daha uzun sürdüğü konusunda şikayetçidir. Yaşlanma ayrıca, kısmen de olsa, boğaz kasları ve dilin, yaşla birlikte gevşemesine sebep olacaktır. Bu gevşeme eğilimi uyku sırasında nefes almayı zorlaştırır ve horlamayı tetikler.

Burun ve Boğaz Koşulları

Burun ve boğazdaki bazı fiziksel rahatsızlıklar horlamaya sebep olabilir. Bunlar arasında deviated septum (burun deliklerini bölen duvar bir tarafa kaydırıldığında meydana gelen bir durum), nazal polipler (sinüslerin içini örten yumuşak büyümeler) ve büyümüş bademcikler veya adenoidler bulunabilir. Mevsimsel alerjilerden veya kötü bir soğuk algınlığından muzdarip olmak da horlamaya neden olabilir.

Uyku tarzı

Siz ya da eşinizin sırt üstü yattığınız zaman, yan yatması durumuna göre daha fazla horladığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu durumda ‘tarafa bağımlı’ horlama vakasıyla karşı karşıyasınız demektir. İyi haber şu ki, pratikte, yan yatmak veya hangi pozisyonda daha az horluyorsanız o şekilde yatmak konusunda kendinizi veya eşinizi eğitebilirsiniz. Bu da horlama olasılığını azaltabilir.

Alkol Kullanımı

Alkol horlamayı tetikleyen bir diğer faktördür. Alkol güçlü bir kas gevşeticidir, boğazınızdaki ve solunum yolunuzun etrafındaki alanların uyku sırasında gevşemesine neden olarak nefes aldığınızda titreşime neden olur. Aynı şekilde, akşam yatmadan önce bir kas gevşetici alırsanız, daha horultulu bir gece geçecek demektir.

Aşırı kilo

Çok fazla kilo, birçok sağlık sorunu için risk faktörü olabilir ve aynı zamanda horlamayı da arttırır. Fazla kilolu olmak, zayıf kaslara yol açar ve horlamanın iki nedeni olan boyun ve boğaz etrafındaki dokuyu arttırır.

Advertisement


Leave A Reply