I. Mikhail (Mihail) Rangabe Kimdir? Bizans İmparatorunun Hayatı ve Dönemi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

I. Mikhail (Mihail) Rangabe, Bizans İmparatorluğu’nda hükümdarlık yapmış bir imparatorun hayatı ve dönemi hakkında detaylı bilgilere sahip olun. Mihail Rangabe’ın taht çıkışı, politikaları ve yönetimi ile ilgili önemli bilgileri öğrenin.

I. Mikhail (Mihail) Rangabe

I. Mikhail Rangabe, Bizans imparatoru (770 – 11 Ocak 844). İmparator I. Nikephoros’un Bulgar Kralı Krum ile 811’de Balkanlar’da yaptığı savaşı yitirmesi ve ölmesi, oğlu Stauraios’un da ağır bir biçimde yaralanması üzerine ordu ve Senato tarafından İstanbul’da imparator ilan edildi. Mikhael, ateşli bir ikon ve kilise yandaşıydı. Nitekim onun döneminde ikon yandaşları en güzel günlerini yaşadılar.

Balkanlar’da giderek güçlenen Bulgarlar, 812’de liman kenti Mesembria’yı işgal ettiler. Bizans Ordusu Bulgarlar üzerine yürüdü, Edirne yakınlarındaki Versinikia’da yapılan savaşı Bulgarlar kazanınca Mikhael’in durumu sarsıldı. Ordu ayaklandı ve Mikhael tahttan indirilerek yerine Anatolikon Teması komutanı Ermeni Leon (813-820) getirildi.

Hayatı

Mihail, Ege filosunun amirali olan patrisyen Theophylact Rangabe’ın oğluydu. Rangabé ailesi Yunan kökenliydi.

Mihail, Nikephoros’un Krum of Bulgaria’ya karşı felaketle sonuçlanan seferini sağ salim atlatmış ve şiddetle yaralanan kayınbiraderi Staurakios’tan daha uygun bir taht adayı olarak kabul edilmişti. Mihail’in eşi Prokopia, kardeşini varisi olarak ataması için Staurakios’u ikna edemediğinde, üst düzey yetkililer (magistros Theoktistos, Okulların Domesigi Stephen ve Patrik Nikephoros) Staurakios’u 2 Ekim 811’de Mihail lehine tahttan çekilmeye zorladılar.

Advertisement

Mihail I, Nikephoros I tarafından başlatılan yüksek vergilendirmeyi terk ederek uzlaşma politikası izlemeye çalıştı. İmparatorluğun gelirini azaltırken, Mihail cömertçe parayı orduya, bürokrasiye ve Kilise’ye dağıttı. Ortodoks Kilisesi’nin desteğiyle seçilen Mihail, ikonoklastları titizlikle takip etti ve manastırın etkili başkeşişi Theodore of Stoudios ile olan anlaşmazlığında Patrik Nikephoros’u geri adım atmaya zorladı. Mihail’in dindarlığı, ona Theophanes the Confessor’un kronikçisinde çok olumlu bir değerlendirme kazandırdı.

812’de Mihail I, Franklarla müzakerelere yeniden başladı ve Charlemagne’ı imperator ve basileus (İmparator) olarak tanıdı, ancak Roma İmparatoru olarak tanımadı. Bu tanıma karşılığında Venedik İmparatorluğu’na geri verildi. Bununla birlikte, Theodore’ın etkisi altında Mihail, Krum’un sunduğu barış koşullarını reddetti ve Bulgarlar tarafından Mesembria’nın (Nesebar) ele geçirilmesine neden oldu. İlkbaharda 813’te başlayan ilk başarıdan sonra, Mihail’in ordusu Haziran ayında Adrianople yakınlarındaki Versinikia’da büyük bir çatışmaya hazırlandı. İmparatorluk ordusu mağlup oldu ve Leo the Armenian savaştan kaçtı. Komplolar havada uçuşurken, Mihail olayları önlemek amacıyla 11 Temmuz 813’te Leo the Armenian lehine tahttan çekildi ve bir keşiş olarak Athanasios adıyla rahip oldu. Oğulları hadım edildi ve manastırlara sürgün edildi, bunlardan biri olan Niketas (Ignatios adını aldı) nihayetinde Konstantinopolis Patriği oldu. Mihail, 11 Ocak 844’te öldü.


Leave A Reply