İğneada Gezi Rehberi, Nasıl Gidilir? Ne Yenir? Nerede Kalınır?

0
Advertisement

İğneada nerededir? İğneada’da gezilecek yerler, nasıl gidilir ve ne yenir? İğneada’ya giden bir kişi nereleri gezip nerelerde kalınır?

Tatil sezonu açıldı. Henüz tatil yapacak vaktim yok, İstanbul’dan çok fazla uzaklaşamam diyor, ancak kısa bir tatilin de çok iyi geleceğini düşünüyorsanız, size bol oksijenle ciğerlerinizi bayram edeceğiniz, huzur dolu bir hafta sonu tatili geçirebileceğiniz beldemizi öneriyoruz; İğneada…

20 km. gibi oldukça geniş bir kumsalı olan İğneada, yerli turistin tercih ettiği önemli beldelerden biri. İstanbul’a 250 km. uzaklıkta bulunan İğneada’ya özel otonuzla 2,5 saatte ulaşabilir, temiz havayı ciğerlerinize doldurabilir, yeşilin ve mavinin tadını doyasıya yaşayabilirsiniz. Karadeniz kıyısına yalnızca 20 km. uzaklıkta bulunan İğneada da adımlarınızı biraz sıklaştırıp bir başka ülkeye yani Bulgaristan’a kadar uzanabilme şansına da sahipsiniz…

İğneada…

İğneada; sınırları içinde yer alan gölleri, bol oksijenli havası, lezzetli balıkları ve kolay ulaşımı ile doğanın içinde huzurlu bir tatil yaşamak isteyenler için biçilmiş kaftan. Bulgaristan sınırına 12 km. uzaklıktaki Kırklareli’ne bağlı İğneada, villalara ve kooperatiflere ev sahipliği yapmasına rağmen doğasını da koruyabilen ender bölgelerden.

İğneada

İğneada

İğneada’da; Erikli, Mert, Hamam, Pedina, Saka, Sülüklü ve Ramana isimleriyle anılan yedi göl bulunuyor. Sazan, kızılkanat, kefal, levrek, ilerya gibi balık çeşitlerinin yaşadığı göller koruma altında. İğneada’da, kumsalda yürüyüş yapmak ve sezonda denize girmek, ayrı bir keyif. Denizin yosun kokusu ile ormanın çam kokusunu teneffüs ederek yürüyüyenler, hem stres atıyor hem de kumsalda dalgaların taşıdığı deniz kabuklarını da topluyorlar. Haziran-Eylül ayları arasında yoğunlaşan İğneada, kış aylarında da hafta sonu, kentten kaçanlara huzurlu bir sığınak olarak kapılarını açıyor.

Yabani hayvanlar ve kuşlar için doğal bir hayvanat bahçesi olan göllerin bir bölümü sazlıklarla kaplı. Özellikle Hamam ve Pedine gölleri; Bulgaristan, Rusya ve Tuna Nehri deltasından gelen kuğu, yaban ördeği gibi göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor.

Advertisement
Dupnisa Mağarası…

Sarpdere’nin buzdolabı olarak da anılan mağara, içinden nehir geçen, 3 km’den uzun galerisi ve eşsiz güzellikte sarkıt-dikitleriyle turistler için odak noktası olacağı günü bekliyor. Kırklareli’ne bağlı Demirköy-İğneada ilçesi yolu üzerinden ayrılarak Sarpdere Köyü’nden ulaşılan Dupnisa Mağarası, Yıldız Dağları ve Istıranca Ormanları arasında yer alıyor.

Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası

Yaz ile kış arasında büyük sıcaklık farkı olan bölge, kendi güzelliğini koruyabilmiş ender yörelerden biri. Dupnisa Mağarası, mağara turizmine olduğu kadar av turizmine de açık bir bölgede bulunuyor. Palamut, kayın, meşe, kızılağaç, gürgen, düştübak, yabangülü, kame çiçeği, menekşe, papatya, gül ve savan çiçeği ile kaplı bölge Mayıs ve Haziran aylarında en iyi mevsimini yaşarken tavşan, sincap, tilki, porsuk, karaca, yaban keçisi ve kurt gibi hayvanlar canlı zenginliğini oluşturuyor.

Kuru Mağara…

Dupnisa Mağarası’ndan çıkıp, mağara ağzından yukarıya doğru, gürgen ve palamut ağaçları ile kaplı yamaçtan tırmanarak yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüşle Kuru Mağara’ya ulaşabilirsiniz. 40-50 basamaklı ahşap merdiveni kullanarak galeriye iniyorsunuz. Mağarada su bulunmamasına karşın, beyaz ve gri tondaki sarkıt ve dikitler Pamukkale’yi hatırlatıyor.

Mağaranın eşsiz güzellikteki sarkıt ve dikitleri, sizi içeri çekmeye yetiyor. 15 dakikalık yürüyüşünüz sırasında mağara ağzında tavana asılı duran ve zaman zaman kuşa benzer çığlıklar atan yarasaların varlığı mağarayı gezenlerin tedirgin olmasına neden oluyor. Mağara derinlikleri sulu mağaraya dek uzanıyor.

Nasıl Gidilir?

İğneada; İstanbul’a 250 km uzaklıkta yer alıyor. İstanbul yönünden Edirne’ye doğru yol alan özel araçlılar, Lüleburgaz yol ayrımından otobandan çıkarak Pınarhisar-Demirköy’e ulaşıyor. Istranca ormanlarının arasından kıvrılarak İğneada’ya ulaşabiliyorsunuz.

Otobüsle gitmeyi düşünenler, İstanbul-Esenler Otogarı’ndan kalkan seferler ile 5 saatte İğneada’ya ulaşabilirler. İğneada-İstanbul arası otobüsle yaklaşık beş saat sürüyor.

Advertisement
Ne Yenir?

İğneada’da, Karadeniz’in en lezzetli balıklarını yiyebilme şansına sahipsiniz. Mevsime göre değişen balıklar arasında kalkan, mersin balığı, kefal bulunuyor. Belediye binası yanında bulunan restoranlarda ailece oturup denize karşı ızgara ve tava kefal, kırlangıç buğlama, midye tava meze ve salata çeşitlerinin yiyebilirsiniz.


Leave A Reply