İnternet Gazeteciliği Nedir? Özellikleri, Avantaj ve Dezavantajları

0
Advertisement

İnternet gazeteciliği, dijital gazetecilik nedir, özellikleri nelerdir? İnternet gazeteciliğinin farkları, avantaj ve dezavantajları nelerdir?

İnternet Gazeteciliği Nedir? Özellikleri – Avantaj ve Dezavantajları

İnternet Gazeteciliği yani dijital gazetecilik, kısaca çevrimiçi (online) olarak yapılan gazeteciliktir. Bununla birlikte, kullanılan teknikler oldukça farklıdır.

internet gazeteciliği

Arka resim kaynak: pixabay.com

Örneğin, çevrimiçi yayın yaparken, basılı gazetecilikte olduğu gibi yazı alanları sınırlı değildir. Diğer sitelere link verebilme özelliği sayesinde konu ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek isteyen okuyucular linki tıklayarak bilgilere ulaşabilirler. Gazeteci konunun sadece önemli kritik noktalarını haber sitesine eklemekle yetinebilir.

Dijital gazetecilikte haber ile ilgili, video, ses eklenebilir ve hatta bir röportajın tam ses transkripti yayınlanabilir. Hareketli resimler, konu ile ilgili görseller ve kayıtlar haberde yer alabilir.

Dijital medya için yazı yazmak da normal gazetelere göre farklıdır. Genellikle, yazarın ekranda daha iyi görünen ve okunması daha kolay olan kısa cümleler ve paragrafları kullanması gerekir. Yazıları multimedya formatına uymalı ve sadece resimlerde veya videolarda gösterilenleri tekrar etmemelidir.

İnternet gazeteciliği tüm modern iletişim araçlarını kullanarak daha eksiksiz bir hikaye anlatmanın harika bir yoludur.

Advertisement
sosyal ağ

Kaynak: pixabay.com

İnternet Gazeteciliğinin Özellikleri

İnternet gazeteciliğinin en belirgin özelliği gerçek zamanlı olmasıdır. Haberlerin girilmesinde aciliyet söz konusudur. Okuyucu öncelikle son dakika gelişmelerini almak için interneti kullanacaktır. İnteraktiftir. Okuyucular ile etkileşim halindedir. Birçok görsel, ses, ve video kullanarak çok yönlüdür. Sosyal medya ve yorumlar sayesinde okuyucular habere katkı sunabildiği gibi, paylaşım ve yayılmasında da rol oynarlar.

İnternet Gazeteciliğinin Avantajları

Uygun maliyetli:

Çevrimiçi yayın yapma maliyeti, günlük yayın masrafları ve personel maaşları dahil olmak üzere geleneksel bir gazete kurulmasında yer alan devasa finansal gerekliliğe kıyasla daha uygundur.

Hızlı ve kullanışlı:

Çevrimiçi yayın yapmak hem hızlı hem de kullanışlıdır. Stres yapmadan bir düğmeye tıklayarak haber güncellemeleri yayınlanabilir.

Kaybı Önler:

Satılmamış gazete kopyalarından kaynaklanan, kaynakların kaybı önlenir.

Hızlı geri bildirim

Çevrimiçi gazetecilikte geri bildirim mekanizması, bir ana akım gazetesine göre daha iyi ve daha hızlıdır. Yöneticiler neredeyse yorumlara hemen yanıt verebilir ve ziyaretçilerinin nabzını hissedebilirler.

Etkileşim

Okuyucu, hızlı ve güçlü etkileşim sayesinde, bir yayının arkasındaki varlığını daha iyi hissedebilir.

Advertisement
internet

Kaynak: pixabay.com

İnternet Gazeteciliğinin Dezavantajları

Bir haber gazetede yayınlandığında veya radyo veya TV haber bülteninde yayınlandığında, biter. Gazeteciler eve gidebilir veya ertesi saat veya gün boyunca takip üzerinde çalışmaya başlayabilir. İnternette hikayeyi güncellemeye devam etmek gereklidir. Ve sonra şu sorular ortaya çıkar: güncellemeyi bırakmanın zamanı ne zaman? Ayrı bir izlemeye başlama zamanı ne zaman?

İnternet, gazeteciliğe getirdiği harika şeylerin yanı sıra, mesleğin varlığını tehdit etmekten de sorumludur. Haberlere her yerden ulaşmak mümkündür. Twitterda görgü tanıkları her zaman daha hızlı hareket edecek, bilgiler haber sitesinden önce yayılabilecektir. Aynı zamanda “habere ulaşmak bu kadar kolayken gazete almanın ne anlamı var” diye oluşan düşünceler, basılı gazeteciliğe darbe vurabilir.

Haberler çok hızlı bir şekilde girilmelidir. Büyük bir hız yarışı söz konusudur. Girilen haber çeşitli içeriklerle desteklenmezse yarışın gerisinde kalmak olasıdır.


Leave A Reply