İş Görüşmesinde Asla Söylenmeyecek Şeyler Nelerdir?

0
Advertisement

İş görüşmelerinde asla söylenmeyecek şeyler nelerdir? Bu yazıyı okumadan lütfen herhangi bir iş görüşmesine gitmeyin ve bu yazıyı okuyun!

İş görüşmesi pek çok kişi için stresli geçer. Görüşmeyi yaptığınız kişinin onlarca aday arasından sizi seçeceğini bilmek, her söylediğinizi ölçüp biçmek zorunda olmak stresin seviyesini artırmaya yeter de artar bile.

İş görüşmelerinde kişinin kendisini ayarlaması, işe alınmada tercih önceliği yaratacağı için çok önemli. Çok resmi olmamalı, çok sulu olmamalı, çok gülmemeli, ama somurtup oturmamalı… Yani neredeyse ip üstünde cambazlık yapmak gibi. Mülakatlarda işveren tarafıyla yapacağınız konuşmalarda ince bir ayar söz konusu: Sade, samimi ve dürüst olun. En önemlisi de kendinize güvenerek mülakata gidin. Ancak tüm bunların yanı sıra iş görüşmelerinde bir de asla yapmamanız ve söylememeniz gerekenler var. İşte o cümleler:

“Çok ciks bir ofisiniz var. Süper ortam yapmışsınız”

Günlük konuşma dilinde kullandığımız pek çok sözcük dilimize yerleşir; yerine yenisini bulana kadar da ayrılmaz. Eğer siz de argoyu sık kullanan biriyseniz iş görüşmelerine gitmeden evvel mutlaka bu huyunuzdan vazgeçin. En azından bir süreliğine! Görüşme yaptığınız kişiyle arkadaşınızla konuştuğunuz gibi konuşmayın. Mesafeli olun.

Ofis Çalışanları

“Cep telefonumun şarzı bitti, o nedenle gecikeceğimi size bildiremedim”.

Bu tek cümle iş görüşmelerinde yapılmaması gereken iki yanlışı birden barındırıyor: Randevuya zamanında gitmemek ve düzgün Türkçe konuşamamak. ‘Şarj’a eğer ‘şarz’ diyenlerdenseniz ve karşınızdaki görüşmeci de doğrusunun “şarj” olduğunu bilmiyorsa şansınız çok az demektir. Dolayısıyla iş görüşmesi yaparken mümkün olduğunca ölçülü bir dil kullanın. Anlamını bilmediğiniz kelimeleri etkileyici olsun diye cümle içinde kullanmaktan kaçının.

Advertisement
“Bana şirketinizden biraz bahseder misiniz?”

Bu cümle de iş görüşmesinde kurulmaması gereken bir cümle. Oysa gayet masum görünüyor, değil mi? Sizi mülakata çağıran kurum hakkında iş görüşmesine gitmeden evvel bilgi edinmeye çalışın. Aksi halde “tanımadınız bir kuruluşta neden çalışmak istiyorsunuz?” gibi bir soruyla karşılaşabilirsiniz. İnternet’ten şirketin faaliyetleri ve diğer bilgileri hakkında bilgi sahibi olun. İş görüşmesine söz konusu pozisyon ve size önerilen şartlar hakkında sorular sorun.

İşletmelerde Çatışma Yönetimi Nasıl Olmalıdır? Alınabilecek Önlemler

“Bu pozisyon için benim aklımda bir fiyat yok. Sizin önerdiğiniz maaş ne kadar?”

İş görüşmesine gitmeden önce başvurduğunuz pozisyona başka kuruluşlarda ne kadar maaş ödendiğini araştırıp bunu kendi maaş beklentilerinizle ve yeteneklerinizle kıyaslayın. Mülakat sırasında da size ne kadar maaş istediğiniz sorulduğunda istediğiniz rakamı utanıp sıkılmadan söyleyin. Maaş sizin emeğinizin karşılığıdır ve bunu talep etmek profesyonelliğin gereğidir. Ancak iş görüşmesinde pazarlık payı bırakarak yüksek fiyat belirlemeyin. Ya da sırf işe kabul edilmek için hiç de hak etmediğiniz kadar fiyatı aşağıya çekmeyin. Yalnızca hakkınızı isteyin. Aksi halde işveren taraf sizin yeteneklerinizden şüphe edebilir ya da onunla pazarlık yapmak istediğiniz fikrine kapılabilir.

Elektronik İnsan Kaynakları Uygulamaları: E-İK

“Eski işimden ayrıldım çünkü müdürüm aksi, huysuz biriydi.”

İş görüşmelerindeki en tuzak sorulardan birisi “son işinizden neden ayrıldınız/ayrılmayı düşünüyorsunuz?” sorularıdır. Buna cevap verirken asla çalıştığınız kurumu karalamayın. Çünkü görüşmeyi yaptığınız kişi, aynı şeyleri sizi işe aldıkları takdirde kendileri için de söyleyebileceğinizi düşünür.

“Hazırladığım projelerle tek başıma şirketime trilyonlar kazandırdım. Aya ilk ayak basan benim, atomu ben parçaladım, hatta Nobel fizik ödülü kazandım”

İş görüşmelerinde size geçmişte gerçekleştirdiğiniz projeleriniz ve işlerinize yaptığınız katkılar sorulacaktır. Bu soruları görüşmeye gitmeden evvel evde çalışmak en iyisi. Zira bu soruyla ilk kez görüşme esnasında karşılaştığınızda aklınıza bir şey gelmeyebilir. Bu tür soruları cevaplarken asla yalan söylemeyin. Kendinize ve karşınızdakine dürüst olun; yapmadığınız projeleri sahiplenmeyin ama başarılı işlerinizi de anlatın.

Advertisement

İş görüşmesinde kendine güven çok önemlidir ancak mülakatta özgüven gösterisini abartıp işi bir şova dönüştürmenin zararı da çok büyük olacaktır. O nedenle ölçülü ve kontrollü olmakta yarar var. Dürüst olun; yeteneklerinizi doğru cümlelerle ve açıklığıyla anlatın. Laubalilikten uzak samimiyeti tercih edin ve güçlü yönlerinizi öne çıkarın ve eski işiniz, patronunuz hakkında dedikodu yapmayın. Eğer tüm bu şartlar altında yine başvurduğunuz pozisyona kabul edilmezseniz üzülmeyin. Sorun kesinlikle sizde değildir. Siz hevesinizi yitirmeden yolunuza devam edin.


Leave A Reply