İştahsızlık Sorunu Yaşayanlar İçin İştah Açıcı Yiyecekler ve Yapılabilecekler

0
Advertisement

İştahsızlık sorunu yaşayan kişiler neleri yemeli? İştahsızlığa iyi gelen, iştah açıcı yiyecekler, iştahsızlığa neden olan durumlar hakkında bilgi.

İştah nedir?

En basit haliyle yemek yeme isteği olarak belirtilebilecek bir durum olan iştah, bünyemizde bir çeşit dürtü olarak yer almaktadır. Bu dürtü bizi hayati olarak etkileyen bir dürtüdür çünkü yaşamımız boyunca yemek yemeye ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu elementleri metabolizmamıza almaya mecbur bir durumda olduğumuzu unutmamamız gerekir. Bu sebeplerden dolayı iştah, yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürmemiz adına en temel halka olan içgüdümüzdür. Bu içgüdünün etkisiyle birlikte beslenme faaliyetlerimizi de bir düzene sokmamız mümkündür.

iştahsız

Kaynak: pixabay.com

İştah dürtümüz bize doğuştan gelen bir dürtüdür ve metabolizmamız uykuda dahi sürekli çalıştığı için vücudumuzun her enerjisi tükendiğinde yeniden enerji yüklenebilmesi için mutlaka iştah dolayısıyla acıkmamız ve yemek yememiz gerekmektedir. Bazı kişiler doğuştan gelen bir durumla çok fazla iştah sahibi olmayabilirler. Onlara yemek yemek çok cazip gelmez, çok fazla açlık ve iştah durumu yaşamazlar. Bu durum vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve minerallerin alınacağı kısma zarar vermediği sürece hiç bir problem teşkil etmemektedir. Bazı kişiler de aşırı iştahlı olup sürekli yemek yemeği düşünebilmektedirler. Bu tip durumlarda kilo alımının önüne geçilememesi ve sonucunda obezite hastalığına yakalanmak kaçınılmazdır.

Bununla birlikte vücutta bir çok organda sağlık problemleri yaşanması da cabasıdır. Bu yüzden iştah durumunun normal seviyelerde tutulması, ne çok iştahlı ne de çok az iştahlı olunması bünye için çok da yararlı olmayacağı için dikkatli olunması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda da; çocuklarda da yetişkinlerde de ani iştah azalmaları meydana gelebilmektedir. Bu duruma önlem alınmadığı taktirde iştahsızlık seviyesi çok ilerleyen seviyelere gelebilmekte ve bundan kaynaklı metabolizmanın hiç bir besinsel ihtiyacı karşılanmadığı için organlar olması gereken fonksiyonlarda çalışamamakta vücudu ciddi rahatsızlıklara sevk edebilecek bağışıklık sistemi çöküşüne varılabilecek sonuçlar oluşabilmektedir. Bu nedenlerle mutlaka iştah durumunuzu göz ardı etmemeli, sizin ya da yakınınızdaki bir çocuğun iştahsızlık problemi uzun dönemli sürüyorsa mutlaka bir doktorun kontrolüne danışılmalıdır.

İştahsızlık yaratabilecek durumlar

  • Mevsim geçişleri
  • Psikolojik olarak kişiden kişiye değişebilecek sebepler
  • İştahınızı kesecek ilaçlar kullanmanız
  • İştahı direk kendi varlığıyla kesecek çeşitli hastalıklar
  • Vücutta bir takım patolojik rahatsızlıkların ortaya çıkması
  • Uzun süredir alışık olduğunuz lokasyondan ayrılıp başka bir lokasyona adapte olmaya çalışmanız
yoğurt yemek

Kaynak: pixabay.com

İştahsızlık problemi nasıl çözülebilir?

Kaybolan iştahınızı geri kazanmanın ilk kuralı, içerik olarak iştah açıcı besinlerle beslenmektir. Böylelikle siz istemeseniz de metabolik olarak iştahınız açılacak ve daha çok yeme ihtiyacınız ortaya çıkmış olacaktır. Örnek vermek gerekirse; kırmızı pul biber, kekik, kimyon, tarçın, zencefil tozu ve kişniş gibi baharatlar insanın iştahını açmaya birebir baharatlardır. Bunun dışında tuz yerseniz hem iştahınız açılır hem de yemeğin haricinde tatlı bir şeyler de yemek için iştahınız oluşur. Yiyeceklere değinirsek; nohut, patates, mısır, kara lahana, sarımsak, roka, maydanoz, soğan, kuzu kulağı, su teresi ve greyfurt gibi pek çok sebze ve meyve insanın iştahını açacak besinlerden bir kaç tanesidir.

Bebeklerde ve çocuklarda oluşan iştahsızlık problemini gidermek yetişkinlere göre daha zordur. Çünkü çocuklar bir kere tadını beğenmediği bir şeyi bir daha asla yemezler ve her yedikleri yemekte “beğenmedim” tezini ortaya atarak iştahsızlık durumunu yaşayabilirler. Bunu aşmanın bir kaç yöntemi bulunmaktadır. Öncelikle tıbbi yollardan çözüm arayan anneler eczanelerden iştah açıcı ilaçlar ve şuruplardan satın alabilirler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, mutlaka bir hekim kontrolüne giderek ilaçların ilgili hekimin belirttiği dozlarda kullanılmasını sağlamaktır. Bunun dışında normal yemek standartlarında çocukların ve bebeklerin yemediği yiyecekleri onlar için daha eğlenceli hale getirerek dikkatlerini çekip yemelerini sağlayabilirsiniz. Örneğin; çocuğunuz domatesi ya da zeytini sevmeyebilir ve yemek istemeyebilir. Kahvaltı tabağında yapacağınız komik şekillendirmelerle birlikte yemek yemeyi oyun haline getirerek bebeğinizin ve çocuğunuzun beğenmediği her türlü gıdayı ona tükettirmeyi başarabilirsiniz.

Advertisement

Leave A Reply