Jonas Salk Kimdir? İlk Çocuk Felci Aşısını Geliştiren Bilim İnsanı

1
Advertisement

Jonas Edward Salk Kimdir? İlk çocuk felci aşısını bulan Amerikalı bilim insanı Jonas Salk hayatı, biyografisi, çalışmaları, buluşları hakkında bilgi.

Jonas Salk

Jonas Salk (Kaynak: wikipedia.org)

Jonas Edward Salk (New York , 28 Ekim 1914 – La Jolla , California, 23 Haziran 1995), esas olarak çocuk felci aşısına yaptığı katkılarla tanınan Amerikalı bir tıp araştırmacısı ve virologdu. New York’ta Rus Yahudi göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ebeveynleri resmi bir eğitim almamış olsalar da, çocuklarının başarılı olduğunu görmeye kararlıydılar. New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sadece akademik becerisiyle değil, aynı zamanda doktor olmak yerine tıbbi araştırma yapmaya karar vermesiyle de göze çarpıyordu.

Salk aşısının tanıtıldığı 1955 yılına kadar çocuk felci, savaş sonrası Amerika’da en tehlikeli halk sağlığı sorunu olarak görülüyordu. Yıllık salgınlar giderek daha yıkıcı hale geliyordu; 1952 salgını, ülke tarihindeki en kötü salgındı. O yıl bildirilen yaklaşık 58.000 vakadan 3.145’i öldü ve 21.269’u felçten etkilendi, kurbanların çoğu çocuklardı. Tarihçi William O’Neill’a göre, “halkın tepkisi bir vebanınkine benziyordu. Kentsel bölgelerin vatandaşları, bu korkunç ziyaretçinin geri döndüğü her yaz mevsimini dehşet içinde geçirirdi. Sonuç olarak, bilim adamları bir tedavi veya onu önlemenin bir yolunu bulmak için çılgın bir yarışa girdiler. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D. Roosevelt, bu hastalığın dünyanın en tanınmış kurbanıydı ve bir aşının geliştirilmesine sponsor olan organizasyonu kurdu.

1947’de Salk, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bir çalışma teklifini kabul etti. Ertesi yıl, Ulusal Çocuk Felci Vakfı tarafından farklı çocuk felci virüsü türlerinin sayısını belirlemek için oluşturulan bir projeyi üstlendi. Salk, bu projeyi bir çocuk felci aşısının geliştirilmesine genişletmek için bir fırsat gördü ve sonraki yedi yıl boyunca peşinden koştuğu iş oldu. O’Neill’e göre Salk’ın aşısını test etmek için seçilen komite, “20.000 doktor ve halk sağlığı çalışanı, 64.000 akademisyen ve 20.000 gönüllü ile tarihteki türünün en ayrıntılı programıydı.” 1.800.000’den fazla okul çağındaki çocuk, test komitesinin bir parçasıydı. 12 Nisan 1955’te aşının başarı haberi geldiğinde, Salk bir “mucize işçi” olarak tanımlandı ve gün “neredeyse ulusal bayram oldu“. Görevini, yalnızca güvenli ve etkili bir aşıyı mümkün olan en kısa sürede geliştirmek için yerine getirmişti ve kişisel kazancını hiç düşünmemişti. Bir televizyon röportajında ​​aşının patentinin kime ait olduğu sorulduğunda Salk, “Patent yok. Güneş patentlenebilir mi?” demiştir.

1960 yılında, bugün bilimsel ve tıbbi araştırma merkezi olan La Jolla , California’da Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü’nü kurdu. Araştırmaları koordine etmeye ve Man Unfolding (1972), The Survival of the Wisest (1973), World Population and Human Values: A New Reality (1981) ve Anatomy of Reality: Merging of Intuition and Reason gibi kitaplar yayınlamaya devam etti. 1983). Dr. Salk, sonraki yıllarında kendisini AIDS’e karşı bir aşı geliştirmeye adadı.


Kaynak – 2

Jonas Edward Salk; ABD’li hekimdir (New York 1914- öl. 23 Haziran 1995).

Advertisement

New York Üniversitesi’nde tıp öğrenimi gördü. 1942-1947 arasında önce salgın hastalıklar araştırma görevlisi, ardından asistan olarak Michigan Üniversitesi’nde görev aldı. 1947’de bakteriyoloji doçenti olarak Pittsburgh Üniversitesi’ne geçti. 1949’da aym üniversitede bakteriyoloji araştırma profesörlüğüne, 1954’te koruyucu hekimlik, 1957’de deneysel tıp profesörlüğüne getirildi. 1963’te San Diego’da Salk Biyoloji Araştırmaları Enstitüsü’nü kurdu. 1975’e kadar enstitünün yöneticiliğini, o tarihten sonra da bir araştırma vakfına dönüştürülen kuruluşun başkanlığını yürüttü. Michigan Üniversitesi’nde bulunduğu yıllarda grip aşısının hazırlanmasına katkıda bulunan Saik, Pittsburg Üniversitesi’ne geçtikten sonra tüm araştırmalarını çocuk felci aşısına yönelterek, çocuk felcine karşı etkili ilk aşıyı hazırladı.


1 Yorum

Leave A Reply