Joseph Henry Kimdir? Hayatı Elektromanyetizma Çalışmaları Bilime Katkıları

0
Advertisement

Joseph Henry kimdir ve ne yapmıştır? Joseph Henry’nin hayatı, elektromanyetizma alanında çalışmaları ve bilime katkıları, icatları.

Joseph Henry

Joseph Henry (17 Aralık 1797’de Albany, New York’ta doğdu) elektromanyetizma alanındaki öncü çalışmaları, Amerika’daki bilimsel gelişmeyi desteklemesi ve teşviki ve Smithsonian Enstitüsü’nü bir akademik ve araştırma merkezi haline gelmesindeki rolüyle tanınan bir fizikçiydi.

Joseph Henry

Kısa Bilgiler: Joseph Henry

  • Doğum tarihi: 17 Aralık 1797 Albany, New York
  • Ölüm: 13 Mayıs 1878, Washington, D.C.
  • Tanınan Çalışmaları: Elektromanyetizmanın anlaşılmasına ve uygulamalarına öncü katkılarda bulunan fizikçi. Smithsonian Enstitüsü’nün ilk Sekreteri olarak görev yaptı ve bir araştırma kuruluşu olarak ününün pekiştirilmesine yardımcı oldu.
  • Ebeveynleri: William Henry, Ann Alexander
  • Eşi: Harriet Alexander
  • Çocuklar: William, Helen, Marie, Caroline ve bebeklik döneminde ölen iki çocuk

Erken dönem

Henry, 17 Aralık 1797’de Albany, New York’ta bir günlük işçi olan William Henry ve Ann Alexander’ın oğlu olarak dünyaya geldi. Henry, çocukken anneannesiyle birlikte yaşamaya gönderildi ve Albany’den yaklaşık 65 km uzaklıktaki bir kasabada okula devam etti. Birkaç yıl sonra Henry’nin babası öldü.

Henry 13 yaşındayken annesiyle birlikte yaşamak için Albany’ye geri döndü. Oyuncu olmak için motive oldu, tiyatro gösterileri için bir derneğe katıldı. Ancak bir gün Henry, Deneysel Felsefe, Astronomi ve Kimya Dersleri adlı popüler bir bilim kitabını okudu ve araştırma soruları ona daha ileri bir eğitim için ilham verdi. Önce gece okuluna ve ardından bir üniversite hazırlık okulu olan Albany Akademisi’ne gitti. Daha sonra bir generalin ailesine ders verdi ve boş zamanlarında doktor olmak amacıyla kimya ve fizyoloji okudu. Ancak Henry, 1826’da bir mühendis, daha sonra Albany Akademisi’nde matematik ve doğa felsefesi profesörü oldu. 1826’dan 1832’ye kadar orada kalacaktı.

Elektromanyetizmanın Öncüsü

Albany Akademisi’nde Henry, hala gelişmemiş bir teori olan elektrik ve manyetizma arasındaki ilişkiyi incelemeye başladı. Bununla birlikte, öğretme taahhütleri, bilimsel merkezlerden soyutlanması ve deney yapmak için kaynak eksikliği, Henry’nin araştırmasını geciktirdi ve yeni bilimsel gelişmeleri hızlı bir şekilde duymasını engelledi. Yine de, Albany’de bulunduğu süre boyunca Henry, elektromanyetizmaya, elektromıknatıs kullanan ilk motorlardan birini inşa etmek, elektromanyetik indüksiyonu keşfetmek de dahil olmak üzere, İngiliz bilim adamı Michael Faraday’dan bağımsız olarak, manyetik bir alan tarafından bir elektrik alanın üretilmesi konusunda bir dizi katkı yaptı.

Advertisement

1832’de Henry, daha sonra Princeton Üniversitesi olarak anılacak olan New Jersey Koleji’nde doğa felsefesi başkanı oldu ve burada elektromanyetizma üzerine fikirlerini geliştirmeye devam etti. 1837’de tam maaşla bir yıllık izinle ödüllendirildi ve Avrupa’ya giderek kıtanın başlıca bilim merkezlerini gezdi ve uluslararası bir bilim insanı olarak ün kazandı. Seyahatleri sırasında Michael Faraday ile tanıştı.

Joseph Henry

Smithsonian ve Ötesi

1846’da Henry, o yılın başlarında kurulan Smithsonian Enstitüsü’nün ilk sekreteri oldu. Henry başlangıçta görevi yerine getirmekte isteksiz olsa da, pozisyonu kabul etti ve 31 yıl sekreter olarak kaldı.

Bu süre zarfında ülke genelinde telgraf hatları inşa ediliyordu. Henry, bunların ülkenin farklı yerlerindeki insanları gelen hava koşulları konusunda uyarmak için kullanılabileceğini fark etti. Henry, bu amaçla 600 gönüllü gözlemciden oluşan, geniş bir alandaki birçok farklı yerden hava durumu raporları sağlayabilen ve alabilen bir ağ kurdu. Bu daha sonra Ulusal Hava Durumu Hizmetine dönüşecekti.

Henry ayrıca Alexander Graham Bell’i telefonu icat etmesi için teşvik etti. Bell, Henry’den elektrik ve manyetizma hakkında daha fazla bilgi edinmek için Smithsonian Enstitüsü’nü ziyaret etmişti. Bell, insan sesini cihazın bir ucundan diğerine aktarabilecek bir cihaz icat etmek istediğini, ancak elektromanyetizma hakkında fikrini gerçekleştirecek kadar bilgisinin olmadığını söyledi. Henry basitçe “Öğren” diye yanıt verdi. Bu iki kelimenin Bell’i telefonu icat etmesi için motive ettiğine inanılıyor.

Henry, 1861’den 1865’e kadar, o zamanki Başkan Abraham Lincoln’ün bilim danışmanlarından biri olarak görev yaptı, bütçeyi idare etti ve savaş sırasında kaynakları korumanın yollarını geliştirdi.

Advertisement

Kişisel hayatı

3 Mayıs 1820’de Henry ilk kuzeni Harriet Alexander ile evlendi. Birlikte altı çocukları oldu. Oğulları William Alexander Henry 1862’de ölürken iki çocuk bebeklik döneminde öldü. Ayrıca üç kızı vardı: Helen, Mary ve Caroline.

Henry, 13 Mayıs 1878’de Washington, D.C.’de öldü. 80 yaşındaydı. Henry öldükten sonra, telefonun mucidi Alexander Graham Bell, Henry’nin cesaretlendirmesinin bir göstergesi olarak Henry’nin karısının ücretsiz telefon hizmeti almasını ayarladı.

Katkıları

Henry, elektromanyetizma alanındaki çalışmaları ve Smithsonian Enstitüsü’nün sekreteri rolüyle tanınıyor. Smithsonian’da Henry, orijinal bilimsel araştırmayı ve geniş bir kitleye yayılmasını teşvik edecek bir plan önerdi ve uyguladı.

Elektromanyetizmada Henry, aşağıdakileri içeren bir dizi başarı elde etti:

  • Çalışmak için elektrik kullanan ilk aparatı inşa etti. Henry, bir demir fabrikası için cevherleri ayırabilen bir cihaz geliştirdi.
  • İlk elektromanyetik motorlardan birini inşa etti. Henry’nin icadı pratik uygulamalar için kullanılabilecek bir şeyden çok bir düşünce deneyi olsa da, elektrik motorlarının geliştirilmesinin önünü açtı.
  • Telgrafın icat edilmesine yardımcı oldu. Henry’nin icatlarından biri olan yüksek yoğunluklu bir pil, Samuel Morse tarafından telgrafı geliştirirken kullanıldı ve daha sonra elektrik kullanımının yaygınlaşmasına olanak sağladı.
  • Michael Faraday’den bağımsız olarak, bir mıknatısın elektriği indükleyebildiği bir fenomen olan elektromanyetik indüksiyonu keşfetti. SI indüktans birimi olan henry, Joseph Henry’den sonra adlandırılmıştır.


Leave A Reply