Karantina Nedir?

0
Advertisement

Karantina nedir? Karantina neden ve nasıl yapılır? Karantina ile ilgili olarak kısa ansiklopedik bilgilerin yer aldığı yazımız.

KarantinaBir ülkeyi bulaşıcı hastalıklardan korumak için, oraya dışarıdan gelenlerin ayrı bir yerde bekletilmesine «karantina» denir. Ayrıca, bulaşıcı hastalık çıkan bir evdeki kimselerin dışarı çıkmalarını önlemek için de o eve «karantina» konur .

Karantina da kendilerinde bulaşıcı hastalık bulunmasından kuşkulanılan kimseler göz altında bulundurulur, hastalığın cinsine göre, mikropların faaliyete geçeceği sürece bekletilir. Bu süre içinde hasta olanlar hastanelere yatırılır, ötekiler serbest bırakılır. Bunların malları, eşyaları ütüden geçirilerek temizlenir.

Uluslararası karantina üç tip istasyonda yapılır. Bunlardan ikisi kara ve deniz istasyonları diğeri de sınır istasyonudur. Yabancı sulardan gelen bütün gemiler rıhtıma yanaşmadan önce karantinaya alınır. Özel memurlar derhal o gemiye giderler. Geminin kaptanı onlara, gemisinin sağlık durumunu bildiren bir rapor verir. Gemide bulaşıcı hastalık olmadığı anlaşıldıktan sonra rıhtıma yanaşmasına izin verilir. Eğer hastalık tesbit edilirse o zaman gemi sarı bir bayrak çekerek karantina müddeti bitinceye kadar açıkta bekler.

Hastalık hakkında yanlış bilgi vermeye kalkışan kaptanlar çok ağır cezaya çarptırılırlar.

Uçakların karantinası deniz taşıtlarından farklıdır. Şüphesiz bir uçağın havadayken kontrol edilmesine imkü. yoktur. Bu bakımdan yolcuların hava alanlarında inmesine ve diledikleri yere gitmesine engel olunmaz. Ancak bulaşıcı bir hastalıkları olmadıkları anlaşılıncaya kadar sağlık memurlarının gözü altında bulundurulur. Salgın hastalığın hüküm sürdüğü bîr bölgeden gelen uçaktan inenler, şehre bırakılmaz, karantina müddetlerini dolduruncaya kadar hava alanına en yakın bir yerde tutulurlar. Bir komşu memlekette salgın hastalık olduğu zaman sınırlarda da karantina istasyonları kurulur. Gelenler karantina müddeti boyunca beklemek zorunda bırakılır.

Advertisement

Karantina insanlara olduğu gibi, hayvanlara, bitkilere de uygulanır. Bulaşıcı hastalık taşıyan hayvanlar karantinaya konur, bitki hastalığı yaymasından korkulan bazı çiçek ve ağaçlar da ülkenin sınırlarından içeriye sokulmaz.


Leave A Reply