Karayılan Otu Ne İçin ve Nasıl Kullanılır? Faydaları Yan Etkileri ve Dozu

0
Advertisement

Karayılan otu ne işe yarar, yararları nelerdir? Karayılan otunun faydaları, yan etkileri, kullanım şekli ve dozu nedir, etkileşimler nelerdir?

Karayılan Otu

Karayılan otu bir bitkidir. Kök tıbbi amaçlar için kullanılır. Karayılan otu ilk kez Avrupalı ​​Kızılderililer tarafından tıbbi amaçlarla kullanıldı ve Avrupalı ​​kolonistlerle tanıştırdı. Karayılan otu, 1950’lerin ortalarında Avrupa’da kadınların sağlık sorunları için popüler bir tedavi haline geldi.

Karayılan Otu

O zamandan beri, karayılan otu menopoz semptomlarını ve ayrıca adet öncesi sendromu (PMS), ağrılı adet kanaması, zayıf ve kırılgan kemikler (osteoporoz) ve diğerleri gibi durumları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

Karayılan otu da “böcek” olarak adlandırılır çünkü bir zamanlar böcek kovucu olarak kullanılmıştır. Artık bu amaç için kullanılmamaktadır. Eski insanlar, karayılan otunun çıngıraklı yılan ısırıkları için yararlı olduğunu söylemiştir, ancak hiçbir modern araştırmacı bunu test etmedi.

Nasıl çalışır?

Karayılan otunun kökü tıbbi amaçlar için kullanılır. Karayılan otu kökü vücutta etkileri olabilecek birkaç kimyasal içerir. Bu kimyasalların bazıları bağışıklık sistemi üzerinde çalışır ve vücudun hastalıklara karşı savunmasını etkileyebilir. Bazıları vücudun iltihabı azaltmasına yardımcı olabilir. Karayılan otunun kökündeki diğer kimyasallar sinirlerde ve beyinde çalışabilir. Bu kimyasallar beyindeki serotonin adı verilen başka bir kimyasal maddeye benzer şekilde çalışabilir. Bilim adamları bu tür kimyasal maddeyi nörotransmitter olarak adlandırır, çünkü beynin vücudun diğer bölgelerine mesaj göndermesine yardımcı olur.

Advertisement

Karayılan otunun kökü de kadın hormonu östrojene benzer bazı etkilere sahip gibi görünüyor. Vücudun bazı bölgelerinde, karayılan otu östrojenin etkilerini artırabilir. Vücudun diğer bölgelerinde, karayılan otu östrojenin etkilerini azaltabilir. Östrojenin kendisinin vücudun farklı bölgelerinde çeşitli etkileri vardır. Östrojen ayrıca yaşamın farklı evrelerinde insanlarda farklı etkilere sahiptir. Karayılan otunun bir “bitkisel östrojen” ya da östrojenin yerini alması düşünülmemelidir. Bazı insanlarda östrojene benzer bir bitki olarak düşünmek daha doğrudur.

Kullanım ve Etkinlik

Menopoz belirtileri. Araştırmalar, bazı karayılan otu özlerinin ağızdan alındığında bazı menopoz semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir. Bu araştırmanın çoğu, ticari bir karayılan otu ürünü olan Remifemin içindir. Araştırmalar, Remifemin’in menopoz semptomları üzerindeki etkilerinin hormon tedavisi ile karşılaştırılabilir olduğunu göstermektedir. Karayılan otu içeren tüm ürünlerde faydalar meydana gelmeyebilir. Remifemin dışındaki karayılan ürünleri kullanarak yapılan araştırmalar menopoz semptomları için her zaman fayda sağlamamıştır. Bazı çalışmalar diğer karayılan otu ürünlerinin sıcak basması veya menopoz semptomlarını şeker hapından (“plasebo”) daha iyi azaltmadığını göstermektedir. Bazı çalışmalarda karayılan otu ve diğer bileşenler içeren ürünler araştırılmıştır. . Karayılan otu, Panax ginseng, soya ve yeşil çay ekstraktı veya karayılan otu, kava, şerbetçiotu ve kediotu ekstraktı içeren ürünler için benzer sonuçlar gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, karayılan otu içeren homeopatik bir ürün, genel menopoz semptomlarını azaltmada etkili görünmese de, sıcak basmaları azaltabilir.

Meme kanseri tedavisi gören kişilerde sıcak basması.

Bazı erken araştırmalar, karayılan otunun meme kanseri hastalarında sıcak basmalarını azaltabileceğini, ancak daha yeni ve daha kaliteli araştırmalar, karayılan otunun meme kanseri olan kadınlarda sıcak basmaları azaltmadığını göstermektedir. Karayılan otunun meme kanseri olan kadınlar için güvenli olup olmadığı konusunda da bazı sorular vardır. Meme kanseri olan bir kadının karayılan otunu kullanmadan önce bir sağlık uzmanı ile görüşmesi önemlidir.

Bellek ve düşünme becerileri (bilişsel işlev). Erken araştırmalar, 12 ay boyunca günde 128 mg karayılan otunun alınmasının postmenopozal kadınlarda hafızayı veya dikkati artırdığını göstermektedir.

Gebe kalmaya çalıştıktan sonra bir yıl içinde hamile kalamama (kısırlık). Erken araştırmalar, günde 120 mg karayılan otu özü artı 150 mg klomifen sitrat almanın, sadece klomifen sitrata kıyasla infertil kadınlarda gebelik oranlarını artırabileceğini düşündürmektedir.

Migren baş ağrısı. Erken araştırmalar, 24 hafta boyunca günde iki kez 25 mg karayılan otu özü artı 75 mg soya özü ve 50 mg dong quai almanın migrenlerinin oluşumunu azalttığını göstermektedir.

Advertisement

Kireçlenme. Erken araştırmalar, karayılan otu ve diğer bileşenler (Reumalex) içeren belirli bir ürünü 2 ay boyunca günlük olarak almanın osteoartritli kişilerde ağrıyı iyileştirdiğini, ancak eklem fonksiyonunu iyileştirmediğini göstermektedir.

Zayıf ve kırılgan kemikler (osteoporoz). Karayılan otunun osteoporozu tedavi etmek veya önlemek için yararına dair kanıtlar çelişkilidir. Bir çalışma, 3 ay boyunca 40 mg karayılan otu (Remifemin, Schaper & Brümmer) içeren bir ürünün alınmasının kemik oluşumunu iyileştirdiğini ve kemiğin parçalanmasını azalttığını göstermektedir. Bir başka çalışma, 3 ay boyunca 40 mg karayılan otu özü (CR BNO 1055, Klimadynon / Menofem, Bionorica AG) içeren farklı bir ürünün alınmasının postmenopozal kadınlarda kemik oluşum belirteçlerini arttırdığını göstermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, bu karayılan otu ürününün alınmasının kemik mineral yoğunluğunu iyileştirmediğini göstermektedir. Karayılan otunun kemik kırığı riskini azalttığı bilinmemektedir.

Romatoid artrit (RA). Erken araştırmalar, karayılan otu (Reumalex, Gerard House Ltd.) içeren belirli bir ürünün 2 ay boyunca günde iki kez alınmasının romatoid artritli kişilerde ağrıyı iyileştirdiğini, ancak eklem fonksiyonunu iyileştirmediğini göstermektedir.

Karayılan Otu

Diğer Yararları

  • Akne.
  • Anksiyete.
  • Böcek ısırıkları.
  • Öksürük.
  • Ateş.
  • Ağrılı adet kanaması.
  • Adet öncesi sendromu (PMS).
  • Romatizma.
  • Yılan ısırığı.
  • Boğaz ağrısı.
  • Siğil çıkarma.

Bu kullanım için karayılan otunu derecelendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Yan Etkiler ve Güvenlik

Ağız yoluyla alındığında: Yetişkinler tarafından bir yıla kadar uygun şekilde alındığında karayılan otu güvenlidir. Mide rahatsızlığı, kramp, baş ağrısı, döküntü, ağırlık hissi, vajinal lekelenme veya kanama ve kilo alımı gibi hafif yan etkilere neden olabilir.

Karayılan otunun karaciğer hasarı ile ilişkili olabileceğine dair bazı endişeler de vardır. Karayılan otunun aslında karaciğer hasarına neden olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir. Araştırmacılar bunu inceliyor. Daha fazla bilinene kadar, karayılan otu alan insanlar, cildin ve gözlerin sararması (sarılık), olağandışı yorgunluk veya koyu renkli idrar gibi karaciğer hasarı semptomlarını izlemelidir. Bu belirtiler ortaya çıkarsa, karayılan otu durdurulmalı ve bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır.

Özel Önlemler ve Uyarılar:

Hamilelik veya emzirme: Karayılan otu hamilelikte düşük yapma riskini artırabilir.

Meme kanseri: Karayılan otunun mevcut meme kanserini kötüleştireceğine dair bazı endişeler vardır. Meme kanseri olan veya geçmişte meme kanseri olan kadınlar ve meme kanseri riski yüksek olan kadınlar karayılan otundan kaçınmalıdır.

Endometriozis, fibroidler, yumurtalık kanseri, rahim kanseri ve diğerleri de dahil olmak üzere hormona duyarlı durumlar: Karayılan otu, vücuttaki kadın hormonu, östrojen gibi bir şekilde davranır. Kadın hormonlarına duyarlı durumları kötüleştireceğine dair bazı endişeler var. Kadın hormonlarından etkilenebilecek bir durumunuz varsa karayılan otu almayın. Bu durumlar yumurtalık kanseri, uterus kanseri, endometriozis, fibroidler ve diğer koşulları içerir.

Böbrek nakli: Karayılan otu artı yonca içeren bir ürünün alınması böbrek nakli reddi raporuna bağlanmıştır. Bu reddetmenin sebebi karayılan otunun olup olmadığı bilinmemektedir. Daha fazla bilinene kadar, bir nakil almış olan insanlar karayılan otundan kaçınmalıdır.

Advertisement

Karaciğer hastalığı: Bazı raporlar karayılan otunun karaciğer hasarına neden olabileceğini düşündürmektedir. Bu vakalarda karayılan otunun karaciğer hasarına neden olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir. Daha fazla bilinene kadar, karaciğer hastalığı olan insanlar karayılan otu almaktan kaçınmalıdır.

Protein S eksikliği: Protein S eksikliği adı verilen bir duruma sahip kişilerin kan pıhtılaşması riski artar. Karayılan otunun hormon benzeri etkileri nedeniyle, karayılan otunun da kan pıhtılaşma riskini artırabileceğine dair bazı endişeler vardır. Diğer birçok bitkisel ürünle birlikte karayılan otu aldıktan sonra protein S eksikliği olan bir kişide kan pıhtılarını birbirine bağlayan bir rapor var. Daha fazla bilinene kadar, protein S eksikliği olan insanlar karayılan otundan kaçınmalıdır.

Etkileşimler

Atorvastatin (Lipitor), karayılan otu ile etkileşime girer

Karayılan otunun karaciğere zarar verebileceği endişesi vardır. Atorvastatin (Lipitor) ile karayılan otu almak karaciğer hasarı olasılığını artırabilir. Bununla birlikte, bunun önemli bir endişe olup olmadığını bilmek için yeterli bilimsel bilgi yoktur. Karayılan otu almadan önce atorvastatin (Lipitor) alırsanız sağlık uzmanınızla konuşun.

Sisplatin (Platinol-AQ) ile etkileşime giriyor

Sisplatin (Platinol-AQ) kanseri tedavi etmek için kullanılır. Sisplatin (Platinol-AQ) kullanıyorsanız karayılan otu almayın.

Karaciğer tarafından değiştirilen ilaçlar (Sitokrom P450 2D6 (CYP2D6) substratları) ile etkileşime girer

Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Karayılan otu, karaciğerin bazı ilaçları parçalama hızını azaltabilir. Karayılan otunun karaciğer tarafından değiştirilen bazı ilaçlarla birlikte alınması, ilacınızın etkilerini ve yan etkilerini artırabilir. Karayılan otu almadan önce karaciğer tarafından değiştirilen herhangi bir ilaç alırsanız sağlık uzmanınızla konuşun. Karaciğer tarafından değiştirilen bazı ilaçlar arasında amitriptilin (Elavil), klozapin (Clozaril), kodein, desipramin (Norpramin), donepezil (Aricept), fentanil (Duragesik), flekainid (Tambocor), fluoksetin (Prozac), meperidin (Demerol), metadon (Dolofin), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), olanzapin (Zyprexa), ondansetron (Zofranxol) (Ultram), trazodon (Desyrel) ve diğerleri bulunur.

Karaciğere zarar verebilecek ilaçlar (Hepatotoksik ilaçlar) ile etkileşime girer

Karayılan otunun karaciğere zarar verebileceği endişesi vardır. Karayılan otunun karaciğere de zarar verebilecek ilaçlarla birlikte alınması karaciğer hasarı riskini artırabilir. Karaciğere zarar verebilecek bir ilaç kullanıyorsanız karayılan otu almayın. Karaciğere zarar verebilecek bazı ilaçlar arasında asetaminofen (Tylenol ve diğerleri), amiodaron (Cordarone), karbamazepin (Tegretol), izoniazid (INH) bulunur. , metotreksat (Rheumatrex), metildopa (Aldomet), flukonazol (Diflucan), itrakonazol (Sporanox), eritromisin (Eritrosin, Iloson, diğerleri), fenitoin (Dilantin), lovastatin (Mevacor), pravastatin (Pravakol), Zovashol, Ve bircok digerleri.

Doz

Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:

Advertisement

AĞIZ YOLUYLA;

Menopoz belirtileri: 6 aya kadar günde bir veya iki kez 20-80 mg karayılan otu özü. Ayrıca 12 hafta boyunca günde bir veya iki bölünmüş dozda 40-127 mg karayılan otu anaçlarına eşdeğer karayılan otu özü alınmıştır. Araştırmada kullanılan spesifik ürünler arasında CR BNO 1055 (Bionorica), Remifemin (Schaper & Brümmer GmbH & Co.) ve Remixin (Mikro-Gen) bulunur.


Leave A Reply