Karpuzun Sağlığımız İçin Faydaları Nelerdir? Karpuz Neye İyi Gelir?

0
Advertisement

Karpuz sağlık açısından ne gibi faydalar barındırır? Karpuzun sağlığa yararları, karpuz meyvesi yemenin vücudumuzdaki etkileri, besin değeri.

karpuz

Karpuzun faydaları nelerdir?

Özellikle yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan karpuz, hem besleyici içeriğiyle hem de bol elektrolit içeren sulu yapısıyla yaz meyvesidir. Su ihtiyacımızı daha rahat karşılamamızı sağlayan bir yiyecek olmasından dolayı sağlık için oldukça faydalıdır. Karpuzun içindeki sulu kısmın renginin kırmızı olmasının sebebi, içeriğindeki likopen maddesidir ve karpuz bu likopen sayesinde vücutta kanser hastalığının oluşma riskini büyük oranda azaltabilme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda bu likopen maddesi hem kalp sağlığı hem de damar sağlığı için olumlu etkiler yaratabilmektedir.

Göz sağlığına da olumlu etkileri olan karpuzun görme duyusunun sağlıklı bir yapıda kalmasına yardımcı olduğu söylenmektedir. Vitamin açısından da zengin bir meyve olan karpuzda bol miktarlarda E vitamini, C vitamini ve A vitamini bulunmaktadır. C vitamini içeriğiyle metabolizmada bağışıklık sistemine katkıda bulunarak dış kaynaklı virüslerin ve enfeksiyonların vücuda girişini engelleyebilmekte ve vücutta hali hazırda bulunan mikroplara karşı direnç kalkanı geliştirebilmektedir. Aynı zamanda saçlara da etki eden C vitaminiyle karpuz tüketimiyle birlikte saçlarda da daha sağlıklı bir görünüm elde edilebilmektedir. Ciltte güneşin yaratabileceği zararlı etkenlere karşı da koruma etkisi oluşturan karpuzun diğer faydaları ise şu şekildedir;

Kalp sağlığı :

Vücutta “kötü kolesterol” adıyla bilinen LDL kolesterolün seviyesinin düşürülmesine yardımcı olan karpuz, olası kalp rahatsızlıklarının önüne geçerek yüksek kolesterolden kaynaklanan kalp damarı tıkanıklıklarını engelleyebilmektedir. Yurtdışında bir üniversitede yapılan araştırmalar neticesinde düzenli bir şekilde karpuz ve karpuz içerikli ürünler (karpuz suyu vb.) tüketen bireylerin kötü kolesterol seviyeleri, karpuz meyvesini ve karpuz ürünlerini tüketmeyenlerden yüzde elli oranında daha az seviyelerde çıkmıştır. Ancak bu araştırmada da dikkat çekilen husus, karpuzun çok kesin ve net insan kolesterolünü düşürür şekline çevrilememiştir. Çünkü yapılan deneyler şimdilik sadece hayvanlar üzerinde denenmiştir. Bu tezin tamamen tescillenmesi için insanlar üzerinde de denenmesine ihtiyaç vardır.

Sindirim sistemi sağlığı :

Karpuz bol miktarda su içeriği içerdiğinden bireyin daha sık tuvalete çıkabilmesini sağlar. Böylelikle vücut atık besinlerden daha kolay ve daha sık temizlenmektedir. Sindirim sistemine bu tip katkıları olduğundan aynı doğrultuda midedeki hazım işlemlerini de kolaylaştırmaktadır. Kendisi de kolay hazmedilen bir besin olduğundan dolayı özellikle hazımsızlık problemine sahip olan bireylerin özellikle yaz aylarında bu tip problemlerle karşılaşmaları halinde en doğal olarak günde 1-2 dilim miktarındaki karpuzla sorunlarını halletmeleri önerilmektedir.

Advertisement

karpuz

Kilo kontrolü sağlama :

1 kase miktarındaki karpuzda yaklaşık 45 kalori olduğunu baz aldığımızda karpuzun oldukça düşük kalorili bir meyve olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bu düşük kalorisi sayesinde özellikle kilo kontrolüne dikkat eden kadınlar ve erkekler kolaylıkla tüketilebilir.  Karpuzun tek negatif noktası içeriğinde bulunan fazla şekerdir. Bunu da kontrol altında tutabilmek ve vücudunuza fazla şeker depolaması yapmamak için dikkatli olmalıyız. Her öğünde 3 dilim karpuz yemek yerine 1’er dilim karpuzu 3 ayrı öğünde yemeniz çok daha faydalı olacaktır.

Antioksidan etkisi yaratma :

Karpuzun içerisinde bulunan karotenoid maddesi, flavonoid maddesi ve triterpenoids maddesi gibi “fenolik bileşik” adı verilen bileşikler antioksidan etkisi bulundurduğundan dolayı karpuzu çok faydalı bir besin haline getirmektedirler. Bu maddeler gibi yoğun olarak bulunan bir diğer madde de likopendir. Likopenler de bu maddeler gibi yoğun miktarda antioksidan etki yaratabilmektedirler. Antioksidan etki sonucunda da metabolizmada büyük miktarda hastalıklardan korunma etkisi oluşmaktadır.

Yüksek tansiyon :

Yurtdışında Florida State Üniversitesi’nde yeni yapılmış bir araştırmaya göre, özellikle fazla kilo problemi olan ve obezite problemi olan bireylerde karpuz tüketiminin ciddi miktarda yüksek tansiyonu dengelediği görülmüştür. 12 hafta boyunca süren test aşamasının sonunda karpuzun içeriğindeki L-Citrulline maddesinin kalple alakalı olan aort damarına kilolardan kaynaklı yapılan baskının azalmasına yardımcı olduğu tespit edilmiştir.


Leave A Reply